Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το ολλανδικό μονοπώλιο μπύρας στην Ελλάδα

ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΜΠΥΡΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ!

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα είναι ΥΠΗΡΕΤΗΣ των συμφερόντων της ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ -ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ. Καταγγελίες επώνυμες υπάρχουν. Δημοσιεύσεις στις εφημερίδες υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως διάθεση από το κράτος να λυθεί το θέμα. Περιμένουμε μόνο την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν το 85% της Ελληνικής αγοράς μπύρας. Την τελευταία 10ετια έχουν ΚΕΡΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
Οι Ολλανδοί με τα λεφτά του μέσου Έλληνα που κερδίζουν, εξαγοράζουν άλλα εργοστάσια μπύρας στην Ευρώπη. Μόνο ψίχουλα από αυτά τα κέρδη επανα-επενδύονται στην Ελλάδα. Η Ηeineken πουλιέται στα Ελληνικά Σούπερ Μάρκετς 60% υπερτιμημένη από τα αντίστοιχα Oλλανδικά ! Και όλα αυτά με τις ΕΥΛΟΓΙΕΣ και την ΑΝΟΧΗ του Ελληνικού Κράτους.
Το ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ μπύρας είναι ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ. Εκβιάζει, πιέζει, υποβάλλει κανόνες, μπλοκάρει τον ανταγωνισμό. Στα Σουπερ μάρκετς, πρατήρια, κάβες, χονδρεμπόρους, εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα. καφενεία, μπαρ, ψιλικατζίδικα, φαστ φουντάδικα, πιτσαρίες κτλ
δεν βρίσκει άλλες μπύρες παρά μόνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ ιδιωτικά συμβόλαια για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων τους. Γέμισαν την αγορά με ΔΩΡΕΑΝ ψυγεία, όπου υπάρχει χώρος ΜΟΝΟ για τα προϊόντα τους. Μας εκμεταλλεύονται, εξάγουν τα κέρδη τους οι "φιλέλληνες" Ολλανδοί και το μεγάλο ευχαριστώ τους βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Heineken http://www.heineken.com/ όπου παρουσιάζουν το FYROM σαν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ.
ΠΕΣ OXI ΣΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΜΠΥΡΑΣ .
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ "FIX", "ΜΥΘΟΣ" ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ "ΒΕΡΓΙΝΑ" ΚΑΙ "EDELSTEINER" ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΠΥΡΑΣ.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΕΣ. ΑΝ ΣΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ, ΖΗΤΑ ΝΕΡΑΚΙ Ή ΑΛΛΑΞΕ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ!





16 σχόλια:

ANTREAS Μ. είπε...

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του blog αλλά και στους επισκέπτες του . Θέλοντας να καταθέσω μια γνώμη θα ξεκινούσα με το ότι δεν είναι ορθό να σχολιάζουμε σε ένα άρθρο , χωρίς πρώτα να έχουμε κάνει την προσωπική μας έρευνα έτσι ώστε να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα . Σε πρώτη φάση και μέσω της έρευνας μου πήρα ένα κουτάκι Heineken . Το barcode των ελληνικών προϊοντων ξέρετε με τη ξεκινά φίλοι μου ; Αν όχι (δύσκολο γιατί είμαστε και ψαχμένοι) είναι ο αριθμός 5 2 0 . Μαντέψτε! Ξεκινά με 520 , άρα έχουμε ένα ελληνικό προϊον και ας λεγεται Heineken , ακόμη διάβασα ότι η Amstel χρησιμοποιεί σερραϊκό κριθάρι(!!) μάλιστα , και όλα αυτά με λίγη έρευνα πάνω στο θέμα . Διαβάζοντας κατόπιν τους ισολογισμούς της Αθηναϊκής Ζυθοποίας είδα ότι η συγκεκριμένη εταιρία βγάζει κέρδη τη 10ετία γυρω στα 500εκ. Euro και όχι 9 δις(!) ενώ ο συνολίκος τζίρος 10ετίας αθροιζοντας τους ισολογισμούς βγαίνει 4,4 δις . Ακόμη διαβάζω ότι σε περίοδο ύφεσης επενδυεί 26 εκ. μόνο το '11 ενώ μέχρι το '12 η συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 67 εκ. πράγμα όχι αμελητέο στη δύσκολη αυτή συγκυρία . Το ότι μέσα απο τις δράσεις της επηρρεάζει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το αντιλαμβάνομαι (3 εργοστάσια Αθήνα-Πατρα-Θεσσαλονίκη) . Αυτά είναι πραγματικά απο μόνα τους θετικά στοιχεια , τη στιγμή που το κράτος "διώχνει" με το φοροεισπρακτικό του σύστημα εταιρίες όπως η 3-Ε (Βουλγαρία) όπου με τη σειρά τους διώχνουν κόσμο . Εν τέλει δεν θέλω να πάρω το μέρος της Αθηναϊκης Ζυθοποιίας αλλά κάθε εταιρίας που χρειάζεται αυτό το κράτος , (είτε λέγεται ΑΓΕΤ Ηρακλής , ειτε Alusystem , είτε Unilever) ελπίζοντας πως αν μέσα στη κρίση μπορεί να υπάρχει ένας τομέας που δίνει δουλεία μέσω των εταιριών Amstel-Calsberg-Βεργίνα-Heineken-Αλφα ας τις αφήσουμε να το κάνουν , στηρίζοντας τις , αφού στηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους όπου αύριο θα μπούν να ψωνίσουν ψωμί απο το μαγαζί μου , να αγοράσουν τον καφέ απο το μαγαζί σου , να πληρώσουν για συντάξεις και για ταμείο ανεργίας απο τις κρατήσεις τους όπως κάνουμε και όλοι άλλωστε . Ελπίζω πάνω απο όλα για το καλό της πατρίδας μου και για τις καλές τύχες όλων μας . Εάν διαβάσατε αυτές τις σειρές σας ευχαριστώ .

Βιβλιόφιλος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικότατο το σχόλιό σου αγαπητέ. Ο μοναδικός λόγος που αναδημοσίευσα αυτό το άρθρο ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός που γίνεται στις ελληνικές εταιρείες και αυτό το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία.

ANTREAS Μ. είπε...

καλημέρα σας από προσωπική εμπειρία λοιπόν, αν μου επιτρέπετε να συμετάσχω στην κουβέντα σας,ειμαι πρώην εργαζόμενος στην Αθην Ζυθοποιία, τώρα δουλεύω σαν μηχανικός σε άλλο κλάδο. Είναι υπερβολή να λέμε ότι ειναι πιο ελληνική μια μπύρα που η εταιρεία παραγωγής της απασχολεί 50 άτομα προσωπικό, σε σύγκριση με μια άλλη που στα εργοστάσιά της, που βρίσκονται στην Ελλάδα, δουλεύουν γύρω στα 2.000 άτομα
Διαφωνείτε ;

Βιβλιόφιλος είπε...

Ναι, διαφωνώ πλήρως με αυτήν την λογική, για έναν απλούστατο λόγο: Εάν αυξηθεί η κατανάλωση μπύρας ελληνικής ιδιοκτησίας εταιριών, τότε αυτές θα αναγκαστούν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό και έτσι δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η ξένη εταιρεία να κλείσει ένα ωραίο (τρόπος του λέγειν) πρωινό το εργοστάσιο, για οποιονδήποτε λόγο και να βρεθούν στον δρόμο τα 2000 άτομα που αναφέρετε. Εάν λοιπόν οι μικρές εγχώριες εταιρείες έχουν μεγαλώσει τότε δεν θα απασχολούν 50 άτομα, αλλά 100 ή 200 ή δεν ξέρω πόσα. Η δε ξένη εταιρεία λόγω μείωσης κατανάλωσης θα απασχολεί πλέον 1000 ή 500 άτομα ή λιγότερα που θα είναι ευκολότερο να απορροφηθούν από τις ήδη μεσαίες ή μεγάλες ελληνικές εταιρείες.
Αυτοί είναι λογαριασμοί κοινής λογικής και απλής γνώσης της Οικονομίας. Με τον αθέμιτο όμως ανταγωνισμό οι μικρές εταιρείες θα κλείσουν και τότε στην περίπτωση αποχώρησης της ξένης εταιρείας (έχουμε μπόλικα παραδείγματα) τα 2000 άτομα θα μείνουν σίγουρα στον δρόμο. Εάν όλοι οι Έλληνες δεν αντιληφθούν αυτά τα απλά πράγματα τότε δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν πώς φτάσαμε σ' αυτό το χάλι. Και μη μου πείτε ότι τα έφαγαν οι πολιτικοί διότι είναι η μισή αλήθεια και στο κάτω κάτω επί 37 χρόνια εμείς ψηφίζαμε αυτούς τους πολιτικούς και χαιρόμασταν με τα ψίχουλα που μας έριχναν με τα μικρορουσφετάκια. Τώρα ανακαλύψαμε ότι οι πολιτικοί μας ήσαν άχρηστοι; Ας προσέχαμε...

ANTREAS Μ. είπε...

Δίκιο έχεις φίλε, σωστά επισημαίνεις ότι όλοι ‘βολευόμαστε’ με τα μικρορουσφετάκια και τις δήθεν επιχορηγήσεις για να φτιαχτούν οι εταιρείες που αναφέρεις. Μακάρι όμως να έπαιρναν και έλληνες στη δούλεψή τους, τότε θα ήταν απόλυτα αληθινό αυτό το σενάριο… έλα όμως που απασχολούν οικονομικούς μετανάστες! Άμα δεν γίνεται προσφορά ε, δεν υπάρχει και ζήτηση. Οσο για την ελληνικότητα της μπ΄υρας στην οποία δεν απαντάς απορώ πως postαρεις κάτι χωρίς να το έχεις τσεκάρει και κάτι τελευταίο : πόσους τόνους ελληνικό κριθάρι χρησιμοποίησε η βεργίνα η μυθος(δεν ειναι ελληνικη πια) και οι υπόλοιπες που αναφέρεις ?
σε ευχαριστώ για το βήμα και συγγνώμη αν νομίσεις ότι σε προσέβαλα.

Βιβλιόφιλος είπε...

Και τι κάναμε φίλε μου όταν οι μεγαλοεργολάβοι και οι καθεστωτικοί επιχειρηματίες άρχισαν να παίρνουν λαθρομετανάστες "στη δούλεψή τους" όπως γράφεις; ΤΙΠΟΤΑ! Φοβόμασταν μήπως μας πούνε ρατσιστές και διάφορες τέτοιες αηδίες ή λέγαμε δεν βαριέσαι, τι με νοιάζει εμένα που είμαι ειδικευμένος ή παλιός στην εταιρεία ή δεν ξέρω τι άλλο!
Το αν αγοράζουν ή όχι ελληνικό κριθάρι δεν με απασχολεί και τόσο, γιατί η προστιθέμενη αξία είναι πολλαπλά μεγαλύτερη στα μεταποιημένα από τα αγροτικά προϊόντα, που είναι άλλο θέμα για συζήτηση. Περιμένω όμως να μου απαντήσεις στα ζητήματα που έβαλα στο προηγούμενο σχόλιο, αλλά απ' ότι καταλαβαίνω δυστυχώς το δέντρο σου κρύβει το δάσος. Και το δέντρο είναι ο εαυτός μας και όχι το γενικότερο σύνολο. Δυστυχώς αυτήν την νοοτροπία μας καλλιέργησαν και δεν φταις μόνον εσύ, αλλά όλοι μας. Δυστυχώς...

ANTREAS Μ. είπε...

έχεις δίκιο, αλλα εξακολουθώ να διαφωνώ διότι νέες θέσεις εργασίας δεν σημαίνει σκλάβια και οι επενδυσείς της κάθε εταιρείας ,όπως friesland, nestle αθηναικης κ.α. δεν κρίνονται απο την εκαστοτε κυβέρνηση. Είδαμε τελευταία ποπυ πήγαν τα αγύριστα δάνεια για επίσης ελληνικές εταιρείες που στήθηκαν πρόχειρα.

Βιβλιόφιλος είπε...

Φίλε μου λαμόγια στον χώρο των "επιχειρηματιών" υπάρχουν άπειρα και το ξέρω από πρώτο χέρι όταν πριν από 20 χρόνια ήμουν εισηγητής στην κεντρική επιτροπή Επενδύσεων του Νόμου 1262 στο τότε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και είχα απορρίψει ένα σωρό αεριτζίδικες "επενδύσεις" που τελικά παίρναν έγκριση από το Γραφείο του Υπουργού! Υπάρχουν όμως και λίγοι (δυστυχώς πολλοί λίγοι) σωστοί επιχειρηματίες, που κάνουν καλή δουλειά και προσφέρουν πραγματικά στον τόπο. Δες πχ εδώ: http://hellenicinterest.blogspot.com/2010/03/blog-post_4331.html (Ο τελευταίος (;) Έλληνας επιχειρηματίας) για την σοκολατοποιία ΙΟΝ. Εδώ και χρόνια προσπαθώ στο σπίτι μου (και έχω πείσει αρκετούς φίλους μου να κάνουν το ίδιο) να βάζω μόνον ελληνικά προϊόντα. Έχω κόψει την Κόκα-κόλα και πίνουμε πορτοκαλάδα LUX (Αίγιο) η ΕΨΑ (Βόλος) και όταν μου λένε σε κάποιο μαγαζί ότι έχουν μόνον Άμστελ ή Χαϊνέκεν ζητάω νεράκι. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να πάει μπροστά ο τόπος και να έχουμε δουλειά εμείς και τα παιδιά μας. Τα υπόλοιπα είναι για τους λελέδες του Κολωνακίου και των βορείων προαστίων και φυσικά για τους κάθε είδους μεσάζοντες των ξένων προϊόντων. Μάθανε τα βλαχαδερά να πίνουν ουίσκυ και ξέχασαν το τσίπουρο και την τσικουδιά. Άστα φίλε μου, όπως στρώσαμε έτσι θα κοιμηθούμε...

ANTREAS Μ. είπε...

Ηταν σίγουρο ότι θα συμφωνήσουμε, όντως ξεχάσαμε τις ρίζες μας και αν μη τι άλλο την μνήμη μας. Η ιον είαν ιενα φωτεινό παράδειγμα ελληνικής εταιρείας αλλά ένα. Αντίθετα πολλές όπως και η παραπάνω εταιρεία έχει φεσώσει κόσμο και κοσμάκη λανσάροντας μια μπύρα για ελληνική έχει ένα εργοστάσιο με 50 άτομα, που εχει φτιαχτεί μόνο και μόνο για να πάρει κρατικές επιδοτήσεις.

ANTREAS Μ. είπε...

Νομίζω ότι κατάλαβες ποιά εννοώ....μια απο αυτές που μας προτείνεις να επιλέγουμε.

Μουλακάκης Ρ. είπε...

Ωραία τα λέμε αυτά και αλλά πολλά. Για παράδειγμα ποιο αυτοκίνητο θα πάρουμε; Υπάρχει ελληνικό; Μη το παίζουμε μάγκες με ξένα «κόλλυβα», στο τέλος –τέλος το ΦΠΑ μένει εδώ!

Βιβλιόφιλος είπε...

Μάλλον αγαπητέ δεν έχεις αντιληφθεί τι παίζεται σ' αυτήν την χώρα. Αυτό είναι το πρόβλημά σου; Πώς θα αγοράσουμε καινούριο αυτοκίνητο; Εν πάση περιπτώσει όταν θα σε απολύσει η πολυεθνική που εργάζεσαι τα ξαναλέμε...

giorgos papagian. είπε...

Πω πω νεύρα.... ακούστε και μια γυναικεία γνώμη έτσι για να δείτε και πως βλέπουμε εμείς κάποια πράγματα. Προσωπικά πίνω αρκετές μάρκες άλλα προτιμώ τις ελληνικές μπύρες. Μπύρες όπως η ΑΛΦΑ, η ΑΜΣΤΕΛ, η καινούργια bios 5, η ΗΕΙΝΕΚΕΝ, η ΜΥΘΟΣ, η ΚΡΑΦΤ και η ΝΕΔΑ εμφιαλώνονται και φτιάχνονται στην Ελλάδα γιαυτο μην τσακώνεστε και απολαυστε την μπύρα σας σύμφωνα με την τσέπη και την γεύση σας.

Βιβλιόφιλος είπε...

Σε λίγο, με την δραχμή πλέον, θα πίνουμε μόνο ελληνικές μπύρες, ούτως ή άλλως καλή μου. Εύστοχη πάντως η παρέμβασή σου.

Μουλακάκης Ρ. είπε...

σωστος ο βιβλιόφιλος, καλησπέρα και καλό μήνα. Δεν ξέρω αν είνα ικαλό αυτό που λές για την δραχμή αλλά αν μου επιτρέπεις θα συμφωνλήσω λέγοντας οτι ίσως έτσι στρώσουν τα πράγματα. Οσον αφορά τις μπύρες και το παραπάνω post οφείλω να παραδεχτώ οτιο ειναι πολυ επαγγελματική δουλειά. Μου έχει έρθει καμμια δεκαρια φορές και εμένα το μύνημα αυτό. Μπύρες αμστελ και πράσινες δεν πίνω σύχνα αλλά αφού θέλω να στηρίξω την ελλάδα προτιμώ να τις πίνω περισσότερο διότι αυτές στηρίζουν την ελλήνική οικονομία και όχι οι τυχάρπαστοι έλληνες γιαλαντζί επιχειρηματίες που ζούν χαρι στα αγύριστα δάνεια .
σας ευχαριστω για το βήμα.

ANTREAS Μ. είπε...

Εχετε απόλυτο δίκιο αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με την δραχμή το θέμα. Για τις μπύρες τώρα, εγώ προτιμώ η μπύρα μου να “συνοδεύεται ” … βέβαια τώρα η οικονομική κατάσταση επιβάλει περιορισμούς στα μεζεδάκια οπότε προτιμώ ελληνικές μπύρες με καλές προσφορές όπως ΜΥΘΟΣ, ΑΜΣΤΕΛ, ΑΛΦΑ, HEINEKEN …