Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

12 χρόνια χωρίς τον Γιάννο Κρανιδιώτη


Αντί μνημοσύνου...
Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια ακριβώς από την μοιραία εκείνη 14η Σεπτεμβρίου 1999 που χάθηκε ένας λαμπρός Έλληνας, ένας πραγματικά χαρισματικός άνθρωπος.
Είχαμε γνωριστεί στην Χίο στις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Ερχόταν συχνά στο νησί με την ευκαιρία εκδηλώσεων, συνεδρίων και άλλων υποχρεώσεων. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, σε ένα επίσημο γεύμα, ξεκινήσαμε μια τυπική συζήτηση που εξελίχτηκε σε πολύωρη κουβέντα για ένα σωρό θέματα. Ξανασυναντηθήκαμε πολλές φορές. Είχα εντυπωσιαστεί από την ευρυμάθειά του, την απλότητά του, την καθαρή του σκέψη, τις απέραντες γνώσεις του κάθε πτυχής του Κυπριακού, την βαθειά θλίψη του για την συνεχιζόμενη σκλαβιά μεγάλου τμήματος της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κύπρου. Κρατήσαμε επικοινωνία για ένα διάστημα. Η αποχώρησή μου από την Χίο, η απόσταση, οι διαφορετικοί χώροι που κινούμασταν, δεν επέτρεψαν να αναπτύξουμε την γνωριμία μας. Χαθήκαμε. Όταν έμαθα το θλιβερό γεγονός συγκλονίστηκα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έφυγε τόσο άδικα, τόσο απρόσμενα, ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη πάρα πολλά στον τόπο. Τέτοιες μέρες, κάθε χρόνο, τον συλλογίζομαι συχνά. Δεν μπορώ όμως να αποφύγω το πέταγμα της σκέψης μου σε έναν άλλο αδικοχαμένο Έλληνα, τον Μανώλη Καλαμίδα, έναν σπουδαίο επίσης διπλωμάτη, που έφυγε πρόωρα χτυπημένος από καρκίνο πάνω στην ακμή της ηλικίας του. Αυτούς τους δύο σπάνιους Έλληνες τους έχω συνδέσει μεταξύ τους. Ίσως τους έχω ταυτίσει. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Πιθανόν επειδή τους γνώρισα και τους δύο στην Χίο.
Άραγε, σημαίνει κάτι για την χώρα το ότι χάνονται τέτοιες σημαντικές προσωπικότητες χωρίς να αναπληρώνονται; Πιθανόν να σημαίνει πολλά και τίποτε. Παραμένει πάντως το γεγονός ότι καταλήξαμε να κυβερνιόμαστε από τον Κωστίκα και τον Γιωρίκα. Δεν θέλω αυτήν την στιγμή να μεταφέρω εδώ πικρόχολες σκέψεις, αλλά δεν μπορώ και να το αποφύγω, γνωρίζοντας την σημερινή κατάντια του λαού και της χώρας...
Αιωνία η μνήμη σου Γιάννο Κρανιδιώτη. Σε θυμόμαστε...
ΔΕΕ

Αναδημοσιεύω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πέρισυ στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", για να μη ξεχνάμε εύκολα το τι συνέβη εκείνη την μοιραία ημερομηνία, 14 Σεπτεμβρίου 1999, στην νεοελληνική μπανανία.
ΔΕΕ
Φάλκον, 11 χρόνια μετά
και μόνο το Δημόσιο πληρώνει…

Έγκλημα χωρίς τιμωρία αποτελεί η τραγωδία με το πρωθυπουργικό «Falcon» που στοίχησε τη ζωή επτά ανθρώπων – ανάμεσά τους και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδώτης και ο γιος του Νικόλας. Έντεκα χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα ουδείς από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρείας «Dassault», έχει λογοδοτήσει για τα αίτια της τραγωδίας, παρά τα «χαρτογραφημένα» προβλήματα ασφάλειας που αντιμετώπιζε το «Falcon».
Συγγενείς των θυμάτων «παλεύουν» μέχρι σήμερα στα δικαστήρια με την «Dassault», η οποία αν και ευθύνεται – σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη- για τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετώπιζε το «Falcon», αρνείται να βγάλει από τα συρτάρια της κρίσιμα έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι της είχε ζητηθεί από επίσημες αρχές να θεσπίσει περιορισμό ταχύτητας στα αεροσκάφη της, σε περίπτωση που άναβε το προειδοποιητικό λαμπάκι «Pitch Feel», όπως συνέβη και στην περίπτωση του «Falcon».
Όσο για το κεφάλαιο των αποζημιώσεων αυτό έκλεισε μόλις πριν από ένα μήνα, με τον Άρειο Πάγο να υποχρεώνει την Ολυμπιακή Αεροπορία να καταβάλει σε συγγενή θύματος αποζημίωση ύψους 161.408 ευρώ. Μόνο που η συγγενής αυτή -η μητέρα του άτυχου δημοσιογράφου Δημήτρη Πανταζόπουλου- δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή για να αποκατασταθεί για τον αδόκητο χαμό του γιού της…Έχει πεθάνει και την αντιδικία συνεχίζει ο ανιψιός της!

Τα Mirage και οι οφειλές 2 εκατ. ευρώ
Ήταν Απρίλιος του 2006 όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφασή του (2992) υποχρέωσε την «Dassault» να παραδώσει σε συγγενείς θυμάτων, έγγραφα από τα οποία αποδεικνύονταν – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους - ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εγχειρίδιο πτήσης του «Falcon, οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας της Βραζιλίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου για θέσπιση περιορισμού ταχύτητας. Το δικαστήριο απειλούσε μάλιστα την «Dassault» σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφασή του, με χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε ημέρα που περνούσε.
Η «Dassault» ποτέ δεν επέδειξε το σύνολο των εγγράφων. Και αυτό μάλλον της στοίχησε ακριβά. Οι συγγενείς των θυμάτων, κάνοντας χρήση της απόφασης που επέβαλε χρηματική ποινή στην εταιρεία, κατέθεσαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις χείρας τρίτων και πέτυχαν ύστερα από 200 και πλέον δίκες (!) να πάρουν το ποσό των 2 εκ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για τις οφειλές της Ελλάδος προς τη «Dassault» από την αγορά του αιώνα, τα μαχητικά αεροσκάφη «Mirage»!
Το θρίλερ, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Η «Dassault» εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα, στρέφεται πλέον προσωπικά κατά των συγγενών διεκδικώντας την επιστροφή των τα 2 εκατ. ευρώ!
Η πρώτη αίτησή της πάντως (έκδοση προσωρινής διαταγής) απορρίφθηκε, ενώ οι κύριες αγωγές θα συζητηθούν το 2012. «Δεν πρόκειται να καμφθεί η αποφασιστικότητά μας προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος» λέει στο protothema gr. ο κ. Κώστας Δρούγκας δικηγόρος της κυρίας Αγγελικής Βασιλοπούλου, χήρας του άτυχου Δημήτρη Πανταζόπουλου.

Ο κ. Falkoz και η γνωμοδότηση Καρρά
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η εξέλιξη του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, που αφορά τις τυχόν ευθύνες του τότε αντιπροέδρου και τεχνικού διευθυντή της «Dassault», κ. Bruno Revellin – Falkoz. Παραπεμπτικά για το κ. Falkoz βουλεύματα, …πάνε και έρχονται έξι χρόνια τώρα μεταξύ του Εφετείου και του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, δυο βουλεύματα εκδόθηκαν από συμβούλια Εφετών της Αθήνας και τα δυο , όμως, αναιρέθηκαν από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Εισηγητής και τις δυο φορές ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κονταξής.
Το πρώτο αναιρέθηκε στο σύνολό του αλλά αποφασίστηκε και πάλι παραπομπή του κ. Falkoz για κακούργημα από το συμβούλιο Εφετών και το δεύτερο αναιρέθηκε μόνο κατά το μέρος που αφορούσε την επιβαρυντική περίσταση του κακουργήματος της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.
Και ενώ το τελευταίο βούλευμα για μερική αναίρεση διαβιβάζεται και πάλι στο συμβούλιο για νέα κρίση, ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Γαληνός Μπρης εισηγείται γενική απαλλαγή του κ. Falkoz, ο οποίος έχει προσκομίσει στο συμβούλιο νομική γνωμοδότηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Αργύρη Καρρά. Με την γνωμοδότηση βεβαιώνεται ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να αποδοθεί στον κατηγορία κ. Falkoz .
Σήμερα, το σκέλος αυτό της υπόθεσης έχει «παγώσει». μέχρι να αποφανθεί αν πρόκειται για μερική ή ολική αναίρεση της κρίσης του Εφετείου, ο Άρειος Πάγος. Πάντως το πρώτο βούλευμα είχε δεχθεί (1044/2008) ότι ο κ. Falkoz «γνώριζε ότι στις οδηγίες για πτητική εκμετάλλευση του Falcon υπήρχαν ελλείψεις, από τις οποίες ήταν ενδεχόμενο να προκύψει κίνδυνος για την ασφάλεια της αεροπλοΐας και κίνδυνος για άνθρωπο». Πρόκειται, για την επιβολή ορίου ταχύτητας, κάτι που αν γίνονταν τελικά «θα καθιστούσε τα αεροσκάφη τύπου Falcon μη ανταγωνιστικά ..».

«Πτήση θανάτου»
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, μετέφερε την ελληνική αποστολή στο Βουκουρέστι, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαβαλκανική διάσκεψη. Σε ύψος 1.380 περίπου ποδιών άναψε η προειδοποιητική κόκκινη ένδειξη και παρέμεινε αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Στα 15.000 ποδιών παρουσίασε ανεξέλεγκτες βίαιες ταλαντώσεις (δελφινισμοί), που στάθηκαν μοιραίες για κάποιους από τους επιβάτες του. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, ο αστυνομικός της προσωπικής του φρουράς Νίκος Ασημακόπουλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος και ο μηχανικός Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι νεκροί.
Οι μόνοι που επέζησαν είναι ο διπλωμάτης κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος κ. Αλφόνσος Βιτάλης, η αεροσυνοδός κυρία Άννα Βελισαρίου και η σύμβουλος του εκλιπόντος υπουργού κυρία Μαρία Μπεγλίτη.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=87645


ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ
Δώδεκα χρόνια χωρίς τον Γιάννο

Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, με δηλώσεις τους εξήραν την προσωπικότητα του πολιτικού ανδρός, Γιάννου Κρανιδιώτη, τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, το ετήσιο μνημόσυνο του οποίου τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.
Η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «τιμούμε σήμερα και ως Πολιτεία τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, που με την εμπνευσμένη και μεθοδική δράση και δουλειά συνέβαλε ουσιαστικά στο άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Πρέσβης της Ελλάδας είπε ότι «τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, τιμούμε τη μνήμη του διακεκριμένου πολιτικού και οραματιστή, τιμούμε την καθοριστική συμβολή του στη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ».
Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι «σήμερα, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η συμβολή του αυτή, είναι ακόμα πιο καθοριστική και σε εμάς ανήκει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Αυτό κάνουμε, Ελλάδα και Κύπρος, συστηματικά, και με κάθε δύναμη, προς κάθε κατεύθυνση», είπε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, είπε ότι «ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε μια κορυφαία φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής ιστορίας και υπήρξε ουσιαστικά ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «όταν ακόμα και εδώ υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν θα έπρεπε να υποβληθεί καν η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, με την επιμονή, την εμμονή, τα επιχειρήματά του και τη δραστηριότητά του εδώ και εκεί, προώθησε κάτι για το οποίο όλοι σήμερα πανηγυρίζουμε».
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιος του Νικόλας έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό ατύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 και το ΚΣ ΕΔΕΚ μαζί με το ΠΑΣΟΚ Κύπρου διοργάνωσαν σήμερα το ετήσιο μνημόσυνό τους.

Αρχιτέκτονας της ένταξης στην Ε.Ε.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός, Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος είπε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε πολιτικός που συνδύαζε τη διανόηση με τη δράση, τη θεωρητική κατάρτιση με τη μεθοδική και αποτελεσματική προσπάθεια.
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ο εκλιπών ευτύχησε να καταλάβει την πιο ψηλή θέση σε ελληνική Κυβέρνηση που κατέλαβε ποτέ Κύπριος από της ιδρύσεως του νέου ελληνικού κράτους, αναλαμβάνοντας ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών το 1999.
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ υπηρετούσε, ωστόσο από το 1983, και τότε ήταν που με την ιδιότητα του Ειδικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων ανέπτυξε δράση ανάμεσα στους Κύπριους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία στόχευε στο να πειστεί η ελληνική πολιτεία γύρω από την αναγκαιότητα της υποβολής αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, είπε ο κ. Ηλιάδης.
Αναφέρθηκε στη δεκαετία του 1980 και είπε ότι «ο Γιάννος Κρανιδιώτης, μόνος σχεδόν, συνέλαβε, έσπειρε και καλλιέργησε τον σπόρο του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Κύπρου».
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι οι καιροί ήταν δύσκολοι, τότε, και οι προοπτικές να βγει η ιδιαίτερή μας πατρίδα από τα εφιαλτικά αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε το 1974 φαινόντουσαν χλωμές έως και ανύπαρκτες. «Πώς να μην τονίσω ότι τότε αισθανθήκαμε όλοι ευλογία την εμφάνισή του στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα και στο άνυδρο πολιτικό περιβάλλον μιας πολλαπλά δοκιμαζόμενης κοινωνίας;», είπε ο κ. Ηλιάδης.
Ο πρώην Υπουργός είπε πως φαινόταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης ως να ήταν πλασμένος για το κορυφαίο λειτούργημα της πολιτικής.
Οπως είπε ο κ. Ηλιάδης, η ευμάθεια του, η παροιμιώδης μεθοδικότητά του, η πρακτική ευθυκρισία του, η γενναιοφροσύνη του, αλλά και η πολυμέρεια της παιδείας του με την σχολαστική του διάθεση ήταν χαρίσματα του Γιάννου, συστατικά έξοχης προσωπικότητας και πολιτικού ικανού τα πολιτικά προβλήματα να αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα.
Πρόσθεσε ότι μέσα στις τότε συνθήκες, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, κρυστάλλωσε και κατέθεσε στο χώρο του μείζονος ελληνισμού, και πέραν αυτού, το όραμα της ευρωπαϊκής Κύπρου και είναι καλά γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετώπισε τότε και στον ελληνικό χώρο και εντός της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, αυτός ουδέποτε ταλαντεύτηκε στην πεποίθησή του και στη συνακόλουθη δράση του ότι η δικαίωση και το όποιο μέλλον της Κύπρου βρισκόταν στην ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή συμπολιτεία.
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έτσι ήρθε η ευλογημένη στιγμή το 1990, όταν η Κύπρος επιτέλους κατάθετε επίσημα την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι από τότε ο Γιάννος Κρανιδιώτης μπήκε στη φάση του διμέτωπου αγώνα, να πείσει από την μία τους Ευρωπαίους για την αναγκαιότητα αποδοχής της αίτησης της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ και από την άλλη να πείσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία και το λαό μας να αφομοιώσουν δημιουργικά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που η προοπτική της ένταξής μας δημιουργούσε.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε αναντίλεκτα ο εμπνευστής, ο αρχιτέκτονας και αυτός ο οποίος με παροιμιώδη υπομονή και συνέπεια υλοποίησε αυτό τον εθνικό στόχο, είπε ο κ. Ηλιάδης.
Ανέφερε όμως, ότι ο πρώην Αναπληρωτής Ελληνας ΥΠΕΞ, δεν ευτύχησε να δει τον αγώνα του να δικαιώνεται και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για το μέλλον της ιδιαίτερης του πατρίδας, Κύπρου.
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι το Μάη του 2004, πέντε τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, ήρθε η μερική δικαίωση των αγώνων του με την πανηγυρική ένταξη και ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ.
Και λέγω μερική δικαίωση γιατί ως προς το τυπικό της μέρος η ένταξή μας είχε ολοκληρωθεί, κατά το ουσιαστικό της όμως περιεχόμενο, σε αυτό δηλαδή της βαθιάς μετάλλαξης της κοινωνίας μας σε κοινωνία ευρωπαϊκών προδιαγραφών φαίνεται ότι υστερούμε, είπε ο κ. Ηλιάδης.
Πρόσθεσε ότι τούτο πιστεύω οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κραυγαλέο έλλειμμα εμπνευσμένης ηγεσίας που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει την Κύπρο, με ηγέτες που αδυνατούν να δουν και να κατανοήσουν σε όλο τους το εύρος τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι από το χαμό του, έχουμε μείνει μονάχοι και ο άνθρωπος που σε αυτόν πιστεύαμε για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, ο ένας εκείνος και ασύγκριτος έχει γίνει πια ιδέα και δεν μένει σε εμάς παρά η μυστική του παρουσία πάντα παρούσα και εγρήγορη είτε στο χρώμα της σκέψης μας είτε στα λόγια μας που πάντα σε εκείνον γυρίζουν, ίνα πληρωθεί το ρηθέν: «Που διευκρίνιση τω ονόματί μου κι εγώ μετά αυτόν ημίν».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
11/09/2011 - 13:26

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211688&-V=articles

Δεν υπάρχουν σχόλια: