Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλιθιότητα ή σκόπιμη παραπληροφόρηση;


Τις τελευταίες μέρες διακινείται στο Διαδίκτυο ένα περίεργο κείμενο περί απειλών για πραξικόπημα από τον πορτογαλικό στρατό λόγω ...μνημονίου! Προβάλλεται μάλιστα εμμέσως ως παράδειγμα πατριωτισμού ώστε να υπάρξουν μιμητές! Μια τεκμηριωμένη απάντηση στις ανοησίες αυτές από τον Υποστράτηγο ε.α. Ιωάννη Παρίση, Δρ. Πολιτικών Επιστημών και συγγραφέα του εξαιρετικού βιβλίου "ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ". Με την βαρύτητα των γνώσεων και της εμπειρίας του ο κ. Παρίσης τοποθετεί τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
ΔΕΕ
Το... πραξικόπημα των Πορτογάλων
και... άλλα παραμύθια!

Επανέρχομαι στο θέμα του… «πραξικοπήματος που ετοιμάζουν οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί», όπως το παρουσίασε κάποια ιστοσελίδα και το προώθησαν με… ενθουσιασμό αρκετοί συνάδελφοι, με τον εντυπωσιακό τίτλο «Οι Πορτογάλοι διδάσκουν τι σημαίνει έντιμος στρατιωτικός, πιστός στο Σύνταγμα».
Χθες, με μήνυμά μου (είναι πιο κάτω) σχολίασα το εν λόγω άρθρο και επισήμανα τις ανακρίβειες και τις υπερβολές. Παράλληλα επικοινώνησα με φίλο Πορτογάλο Σχη ε.ε., του εξήγησα σχετικά και τον ρώτησα τι συμβαίνει. Έπεσε από τα σύννεφα! Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μια απλή ανακοίνωση (ενός συνδέσμου κάποιων χαμηλόβαθμων στρατιωτικών, όπως μου γράφει) θα ήταν δυνατόν να πάρει τέτοιες διαστάσεις και να φθάσει να εξηγηθεί ως προοίμιο πραξικοπήματος!!!
Σήμερα το πρωί έλαβα την απάντησή του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την οποία παραθέτω αυτούσια (τα κίτρινα δικά μου):
«This paper is a statement of the lower rank armed forces association that claims concerning the new fiscal measures that will take place soon in my country (which I don’t know). These measures will take place because of the recently inspection made by the “troika”.
This is the usual statement that this association does when new austerity measures takes place. They have the lower salaries in the armed forces so they feel it in greater depth.
To sum up, the statement condemns the government policy, because the measures they have failed and invites the primer-minister to resign and to emigrate. This statement it is not offensive and does not appeals to violence
Νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από την υπερβολή και να πάψουμε να πέφτουμε θύματα του κάθε φαντασιόπληκτου δημοσιογράφου ή μη, προωθώντας αδιακρίτως κάθε τι που βλέπουμε στο διαδίκτυο, χωρίς να το περνάμε από το φίλτρο της απλής λογικής..
Γιάννης Παρίσης

Το αρχικό μήνυμα
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάζω εδώ και μέρες το παρακάτω μήνυμα που λαμβάνω από πολλαπλές κατευθύνσεις, σχετικά με την παρέμβαση των Πορτογάλων στρατιωτικών προς την κυβέρνηση της χώρας τους. Μου κάνει εντύπωση ο υπερβολικός αλλά και παραπλανητικός τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα από τον ηλεκτρονικό τύπο.
Που είδαν την «απειλή κινήματος»; Πού είδαν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»; Τα χρησιμοποιούν προφανώς ως κράχτες για να «τραβάνε» αναγνώστες. Δεν τους ενδιαφέρει το επίπεδο και η ακρίβεια της πληροφορίας. Βάζουν και μια εντυπωσιακή φωτογραφία Πορτογάλων καταδρομέων, παντελώς άσχετη με το θέμα και αυτό λέγεται ενημέρωση.
Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει:
Το συγκεκριμένο site δημοσιεύει την είδηση της ανακοίνωσης των Πορτογάλων στρατιωτικών, με σχόλια δικής του εμπνεύσεως (εμφανώς υπερβολικά) δίνοντας εσφαλμένες εντυπώσεις περί «κινήματος» κλπ. Προφανώς αν ερωτηθούν οι ίδιοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα μείνουν με το στόμα ανοικτό.
Στη συνέχεια το παίρνει το κάθε άσχετο περί το θέμα blog και το περιφέρει αυτούσιο. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Πορτογάλοι ετοιμάζουν κίνημα, ενώ μάλλον οι άνθρωποι θα τα έχουν «πάρει» με τις υπερβολές αυτές, όπως τα «πήραν» και οι Έλληνες στρατιωτικοί τον περασμένο Νοέμβριο με τις ηλιθιότητες (διάβαζε σκοπιμότητες) Παπανδρέου - Μπεγλίτη περί πραξικοπήματος.
Άρα: αν βγάλουν μια παρόμοια ανακοίνωση οι Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαιολογείται (κατά το εν τω εν λόγω άρθρο) κάθε δημοσιογράφος να μιλάει για επικείμενο πραξικόπημα και ότι «αρχίζουν τα όργανα» και στην Ελλάδα. Κάτι που φυσικά θα είναι εκτός πραγματικότητας και θα εξοργίσει κάθε στρατιωτικό.
Συμπέρασμα: Ενώ με αυτά τα e-mails προφανώς λένε «κοιτάξτε τους Πορτογάλους στρατιωτικούς – αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, μιμηθείτε τους», από την άλλη ακυρώνουν κάθε ενδεχόμενο να τους μιμηθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί, αφού αμέσως θα κατηγορηθούν ότι ετοιμάζουν κίνημα!
Άποψή μου: Δεν θα πρέπει ακρίτως και χωρίς σκέψη να περιφέρουμε στο διαδίκτυο και να αναμεταδίδουμε κάθε υπερβολή ή ανακρίβεια που δημοσιεύει – από άγνοια ή σκοπιμότητα - ο καθένας.
Γιάννης Παρίσης

Άρχισαν τα όργανα» στην Ευρώπη:
Απειλεί με Κίνημα ο πορτογαλικός Στρατός


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδηγείται η Πορτογαλία καθώς για πρώτη φορά μετά την "επανάσταση των γαρυφάλλων" οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απειλούν με Κίνημα και επέμβαση στην πολιτική ζωή αν συνεχιστεί η πολιτική του Μνημονίου που έχει εξαθλιώσει (και...) τους Πορτογάλους και καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας Pedro Passos Coelho σε παραίτηση (για την ακρίβεια του ζητούν να "μεταναστεύσει")!
Στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (AP) κατηγορεί παράλληλα την πορτογαλική κυβέρνηση συνασπισμού ότι «καταστρέφει τη χώρα» και πως «έχει μετατρέψει τον λαό της χώρας σε ινδικά χοιρίδια για κοινωνικά πειράματα με τα νέα μέτρα λιτότητα;».
«Είναι φανερό ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί από αυτή την κυβέρνηση έχουν αποτύχει. Έχουν επικεντρωθεί στην εκθεμελίωση των εργαζομένων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων με το να επιβάλλουν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ανασφάλεια» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Associação de Praças (ΑΡ).
Η ένωση όμως των στρατιωτικών των πορτογαλικών ενόπλων δυνάμεων προχωρά και ένα βήμα παραπάνω εκτός από συστάσεις: Προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν μείνει άπραγη στο νέο κύμα λιτότητας, που σαρώνει την πορτογαλική κοινωνία!
Στην ανακοίνωσή της η AP τονίζει ότι δεν επιθυμεί να μείνει απλός παρατηρητής «όσο αυτή η αχρεία αυτή επίθεση προετοιμάζεται» υπενθυμίζοντας ότι «δεν είναι στην νοοτροπία του Στρατού να αποφεύγει καταστάσεις»!
«Κύριε πρωθυπουργέ για το καλό της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων κάντε τους τη χάρη παραιτηθείτε τώρα και φύγετε από τη χώρα»(!), αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση η οποία έρχεται ύστερα από την άδεια της ΑΡ προς τους Πορτογάλους στρατιωτικούς να παραβρεθούν στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου καθώς και αυτοί είναι πολίτες»
Η ΑΡ κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι έχει «μετατρέψει τους φτωχούς σε άθλιους και τη μεσαία τάξη σε νεόπτωχους οδηγώντας μια ρημαγμένη χώρα χωρίς κανένα στόχο στην άβυσσο». Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι με σαφή προειδοποίηση ότι "οι πορτογαλικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους"!
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων».
Τέλος η ΑΡ υπενθυμίζει στον Coelho ότι "Όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει ορκιστεί στην υπεράσπιση της χώρας, να περιφρουρεί το σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας και αποκηρύσσουν κατηγορηματικά τις πολιτικές που ακολουθούνται γιατί είναι αντίθετες με αυτά που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ορκιστεί".
Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες που η Associação de Praças απευθύνει ανάλογη προειδοποίηση στην πορτογαλική κυβέρνηση και λένε ότι"είναι η τελευταία"! Φαντασθείτε να είχαν και εξωτερική απειλή να αντιμετωπίσουν και να τους αφόπλιζε η πολιτική του Μνημονίου τι θα έκαναν: Θα είχαν μπουκάρει με τα άρματα στο πρωθυπουργικό γραφείο!

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/09/blog-post_19.html#ixzz26z1iMWJ5

Δεν υπάρχουν σχόλια: