Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα φορολογεί διπλά Έλληνες της Αυστραλίας


Η Ελλάδα φορολογεί διπλά Έλληνες της Αυστραλίας


ΒΑΘΥΤΑΤΑ πικραμένος επισκέφθηκε τα γραφεία του «Νέου Κόσμου» ο συμπάροικος Γιώργος Βασιλόπουλος, για μας καταθέσει τις «ελληνικές» εμπειρίες του μαζί με την υπογράμμιση ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά πιθανότατα και πολλούς άλλους ομογενείς που έχουν επαναπατριστεί στην Ελλάδα.
Είναι το θέμα της «διπλής φορολογίας», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, το οποίο και θεωρεί άδικο για τους ομογενείς προσθέτοντας πως όχι μόνο δεν θα αποφέρει έσοδα στην Ελλάδα αλλά πιθανότητα θα της στερήσει και σημαντικά κεφάλαια.
Ο κ. Βασιλόπουλος βρέθηκε νέος, όπως οι περισσότεροι συμπάροικοι, στην Αυστραλία.
Με ακούραστο συμπαραστάτη του την ακούραστη σύζυγό του, Έλενα, εργάστηκαν σκληρά όλη τους την ζωή τους.
Όνειρό τους ήταν, μόλις αποκτήσουν την οικονομική δυνατότητα, να «ζήσουν» την λατρεμένη τους Ελλάδα που τόσο στερήθηκαν.
Έκαναν μαγαζιά στην Αυστραλία και με το μόχθο τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Με σκληρή δουλειά, πειθαρχία και σωστή διαχείριση, δημιούργησαν μια αξιόλογη περιουσία και ένα μεγάλο μέρος το επένδυσαν σε μετοχές για να μπορέσουν να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια τους μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες τους και οι επενδύσεις τους έγιναν στην Αυστραλία.
Από εδώ πήραν ένα σημαντικό κεφάλαιο και πήγαν στην Καλαμάτα όπου έκτισαν το σπίτι τους. Με κεφάλαια από την Αυστραλία. Με χρήματα από την Αυστραλία ζούσαν και στην Ελλάδα.
Όλα αυτά με αποδείξεις. Γι΄ αυτό και είναι αγανακτισμένος ο κ. Βασιλόπουλος.
«Αγόρασα», μας λέει, «ένα αυτοκίνητο. Ένα ακριβό αυτοκίνητο, γιατί και λόγω ηλικίας ήθελα ένα καλό και σίγουρο αυτοκίνητο, αλλά και γιατί μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς στην Αυστραλία θεώρησα πως το άξιζα εγώ και η γυναίκα μου».
Αυτό, λοιπόν, το αυτοκίνητο, θεωρήθηκε «τεκμήριο» από την Εφορία που φορολόγησε τον κ. Βασιλόπουλο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος στο «Νέο Κόσμο» με 35.000 ευρώ το 2009 και 15.000 ευρώ πέρυσι (μιας και θεώρησε ότι έπεσε η αξία του οχήματος).
Μάταια ο συμπάροικος υποστήριξε ότι το αυτοκίνητο το αγόρασε με χρήματα από την Αυστραλία για τα οποία είχε ήδη φορολογηθεί και, όπως τονίζει, μπορεί να το αποδείξει.
«Θεωρώ άδικο», μας λέει, «να με φορολογούν δυο φορές. Εγώ στην Ελλάδα δεν έβγαλα σεντ. Όλα τα χρήματα τα πήγα από την Αυστραλία. Με αυτά έκτισα το σπίτι, με αυτά ζω κάθε φορά που πηγαίνω, με αυτά αγόρασα το αυτοκίνητο. Και επιπλέον, η Ελλάδα δεν μου προσφέρει τίποτα. Ούτε καν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έχω τη δική μου ιδιωτική ασφάλεια».
Ο κ. Βασιλόπουλος θεωρεί άδικο το μέτρο.
«Καταλαβαίνω», μας λέει, «την προσπάθεια να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Και την υποστηρίζω. Αλλά όχι επειδή υπάρχουν φοροφυγάδες που διαφεύγουν κάποιοι να φορολογούνται διπλά».
Ο συμπάροικος λέει πως δεν έχει καμιά αντίρρηση να πληρώσει την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.
«Για το σπίτι δεν το συζητώ» μας λέει, αλλά τα περί «τεκμηρίου» του αυτοκινήτου τα θεωρώ άδικα.Και όχι μόνο άδικα, αλλά και αποτρεπτικά για την ελληνική οικονομία. Με τέτοια μέτρα, άνθρωποι σαν και μένα -και είναι πολλοί οι συμπάροικοι που θέλουν τα περνούν μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας τα συντάξιμα τους χρόνια- αποθαρρύνονται από το να εισάγουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα για να φτιάξουν τα σπίτια τους, για να έχουν αυτοκίνητο να κυκλοφορούν αλλά και να ζουν εκεί. Και σας διαβεβαιώνω ότι οι Ελληνοαυστραλοί ξοδεύουν πολλά κάθε χρόνο».
Ο κ. Βασιλόπουλος ήρθε στο «Νέο Κόσμο» να δημοσιοποιήσει το παράπονό του με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι -και μέσω των εδώ διπλωματικών μας Αρχών- θα ευαισθητοποιηθούν και θα το τροποποιήσουν.
«Πιστεύω ακράδαντα», κατέληξε, «πως δεν θα πρέπει να φορολογείται το χρήμα του Έλληνα μετανάστη που επισκέπτεται την Ελλάδα και το οποίο χρησιμοποιεί για προσωπικές του ανάγκες, όπως είναι το αυτοκίνητο. Ειδικά, μάλιστα, όταν το χρήμα αυτό έχει ήδη φορολογηθεί, όπως στην περίπτωσή μου, στην Αυστραλία».
Εμείς δημοσιεύουμε τους ισχυρισμούς του κ. Βασιλόπουλου μαζί με την δέσμευση ότι θα το «ψάξουμε» περισσότερο για να δούμε τι ακριβώς ισχύει.

http://neoskosmos.com/news/el/node/17022


Δεν υπάρχουν σχόλια: