Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μας δουλεύουν!


Πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 29 Μαρτίου 2010, η "ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ" της Βουλής ανακοίνωσε ένα πολυσέλιδο Πόρισμα με τίτλο «Ένα Σχέδιο για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας», όπου γίνονταν διαπιστώσεις, αναφέρονταν στοιχεία και δεδομένα και προτείνονταν συγκεκριμένες παρεμβάσεις μέσα από μια σειρά ολοκληρωμένων μέτρων σε οκτώ άξονες. Είχαν ακουστεί τότε πολλά βαρύγδουπα εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα σε ελάχιστο χρόνο, ειδικότερα μάλιστα αν εκλεγόταν και ο εκλεκτός της Κυβέρνησης, ο συμπαθής κος Καμίνης. Σήμερα, με το κέντρο της "πρωτεύουσας" (τρομάρα μας!), να έχει πλέον μετατραπεί κάτι μεταξύ φτωχογειτονιάς του Λάγκος της Νιγηρίας και φαβέλας του Ρίο ντε Τζανέϊρο, όπου η ανθρώπινη ζωή είναι άνευ οποιασδήποτε αξίας, ανακοινώθηκε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου (όχι παίζουμε!), παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ότι θα σωθεί και πάλι η Αθήνα! Παραθέτουμε την σχετική είδηση, χωρίς άλλα σχόλια, για να μη εκτραπούμε.
ΔΕΕ
Δέσμη μέτρων για το κέντρο της Αθήνας

Σειρά μέτρων για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μεταξύ των οποίων καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, αποφασίστηκε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα είναι ο συντονιστής των δράσεων για το κέντρο της Αθήνας, ενώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για την παρακολούθηση και τη γρήγορη υλοποίηση όλων των πολιτικών για την Αθήνα.
Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες της αστυνομίας, καθώς και ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ», τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.
- Στοχευμένη δράση των ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκλήματος.
- Ειδικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ηθών, λαθρεμπορίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Μεγάλες επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων θα διενεργούνται σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση.
- Φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένες περιοχές.
- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.
- Ειδικά προγράμματα ανάπλασης περιοχών με στόχο τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της ποιότητας του περιβάλλοντος.
- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
- Μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επιστρέψουν οι χαμένες χρήσεις και να έρθουν νέοι κάτοικοι στο Κέντρο της πόλης.
- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων σε διαμερίσματα για νέους ανθρώπους, για δημιουργούς, για καλλιτέχνες, αλλά και για «πληροφορικάριους», ώστε να συμβάλουν στη νέα επιχειρηματικότητα.
Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η καταδίκη της βίας δεν αρκεί, σημειώνοντας ότι απαιτείται στη χώρα μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών. Η παρέμβασή μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της.
Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το κέντρο βιώνει φαινόμενα παρακμής και συσσωρευμένα προβλήματα οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, ενώ, όπως είπε, συχνά στο δημόσιο λόγο τα προβλήματα της Αθήνας απλουστεύονται και επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα προβλήματα είναι κοινωνικά και η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Αφού αναγνώρισε τον φόρτο εργασίας που έχουν τα εμπλεκόμενα με το κέντρο της Αθήνας υπουργεία, τόνισε ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις και παρότρυνε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα του κέντρου της πρωτεύουσας το ταχύτερο δυνατόν. Ο Πρωθυπουργός ανανέωσε το ραντεβού για αυτό το θέμα στο μέσο του Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι, σε αντίστοιχο υπουργικό συμβούλιο, όπως εξήγησε, θα γίνει η αποτίμηση και αξιολόγηση της εκτέλεσης των πολιτικών της κυβέρνησης.

Πρόταση Γ. Καμίνη για τις διαδηλώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα προτείνει σχέδιο για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Βασική φιλοσοφία της επιτροπής αυτής είναι η «συμφιλίωση του δικαιώματος της διαδήλωσης με τα άλλα δικαιώματα, π.χ. ανοιχτά καταστήματα κλπ», ενώ σκοπός είναι να λειτουργεί το κέντρο όταν γίνονται διαδηλώσεις.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, διευκρίνισε ότι το σχέδιο αφορά στις μικρές διαδηλώσεις και όχι τις πανεργατικές ή πανυπαλληλικές. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι το φθινόπωρο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1972400

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Μας χλευάζουν:

http://amethystosbooks.blogspot.com/2011/05/blog-post_7788.html

http://amethystosbooks.blogspot.com/2011/05/kthnh.html