Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία


Αντιφατικές εκτιμήσεις
για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία
Μπερίσα και Ράμα εκτιμούν εντελώς διαφορετικά το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.

ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις και θέσεις για τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία έδωσαν, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι», ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα.


Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η διαδικασία πληρούσε όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. «Οι Αλβανοί ψήφισαν ως Ευρωπαίοι» είπε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, τους παρατηρητές και τα ΜΜΕ.
Σημείωσε ακόμη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μπερίσα χαρακτήρισε, έμμεσα, νικητή το Δημοκρατικό Κόμμα τόσο σε κλίμακα επικράτειας, όσο και στον επίμαχο Δήμο Τιράνων.
Μια ώρα μετά, εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων, αρκετά ενθουσιώδης, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, ο οποίος ήταν για τέταρτη φορά υποψήφιος για το Δήμο Τιράνων. Αφού δήλωσε πεπεισμένος για την επικράτησή του στο Δήμο της αλβανικής πρωτεύουσας, ο Ράμα είπε πως αυτό που αναμένει απλώς είναι να δει την έκταση της νίκης του στα Τίρανα.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα συνολικά αποτελέσματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της συμμαχίας, της οποίας ηγείται, σε όλη την επικράτεια, κάνοντας λόγο για νίκη.
Είπε ακόμη ότι «η προεκλογική εκστρατεία ήταν ωραία στο γυαλί, δηλαδή στην τηλεόραση, αλλά από τις πιο βρώμικες στην πραγματικότητα».
Αυτό οφείλεται, κατά τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις πιέσεις της κυβέρνησης Μπερίσα προς τους ψηφοφόρους και στην αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού προς όφελος της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Τόνισε, επίσης, ότι είναι χρέος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εγγυηθεί τη διαφάνεια της ψήφου κάθε Αλβανού πολίτη, αφήνοντας έτσι αιχμές ότι οι προσπάθειες για νοθεία του αποτελέσματος θα συνεχιστούν από το κυβερνών κόμμα στη φάση της καταμέτρησης, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές. Επιπλέον, εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι η νίκη της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης σ΄ αυτές τις εκλογές θα δρομολογήσει στο μέλλον τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Σε κλίμακα επικράτειας, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε στο 51% στο σύνολο των εγγεγραμμένων, ενώ ούτε αυτή τη φορά λειτούργησε το σύστημα των exit polls.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4630184

Έχασε ο Μπολάνος στη Χειμάρρα.
Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Νέος Δήμαρχος Χειμάρρας
ο υποψήφιος των «συμμάχων» Γιώργος Γκόρος

Με περίπου 250 ψήφους διαφορά, έχασε ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Βασίλης Μπολάνος στο Δήμο Χειμάρρας από τον υποψήφιο των «συμμάχων» του Σοσιαλιστικού Γιώργο Γκόρο. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Σέβο Πρίφτης πήρε περίπου το 17% των ψήφων ενώ δεν έχει ανακοινωθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το ποσοστό του Δημήτρη Λαζάρη, υποψήφιο του νέου Ελληνικού κόμματος EEMM-MEGA.
Ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας που είχε κερδίσει στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις το 2003 - με αντίπαλο το σημερινό νικητή - και το 2007, πήρε μόλις το 1/3 των ψηφοφόρων της Χειμάρρας, ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα που μάλλον θα προκαλέσει εξελίξεις στα εσωτερικά της Ομόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: