Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία


Στήριξη στη μειονότητα

Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία είναι κρίσιμες όχι μόνο για την πολιτική ομαλότητα στη χώρα, αλλά και για το μέλλον της πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξέφρασε χθες τη στήριξή του στους ηγέτες του ΚΕΑΔ και της «Ομόνοιας» Β. Ντούλε και Β. Μπολάνο, οι οποίοι δίνουν τη μάχη εναντίον της αποχής των Βορειοηπειρωτών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, αλλά και εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα. Για τον Β. Μπολάνο, όμως, η μάχη έχει ξεχωριστή σημασία, αφού διεκδικεί και πάλι τον Δήμο Χιμάρας, και πλέον έχει να αντιμετωπίσει υποψήφιο και από το άλλο μικρότερο κόμμα της μειονότητας.

Προειδοποίηση
Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αυστηρά μηνύματα στα Τίρανα, εν όψει των εκλογών, ώστε να τηρηθούν όλα τα διεθνή στάνταρ και κυρίως να αποφευχθούν τα γνωστά φαινόμενα βίας και νοθείας που επιχειρήθηκαν εις βάρος του Β. Μπολάνου και άλλων μειονοτικών υποψηφίων στις προηγούμενες εκλογές.


1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011
Αλβανία: Με προβλήματα άρχισε η ψηφοφορία
10:04 π.μ. | Αναρτήθηκε από mikres-ekdoseis |

Μάιος 8, 2011.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας, στην Αλβανία, για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων άρχισε από τις 07:00 σήμερα το πρωί και θα τελειώσει στις 19:00, στην οποία συμμετέχουν 150 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι.


Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι οι ψηφοφόροι Αλβανοί πολίτες ανέρχονται στους 3.166.279 και θα ψηφίσουν σε 4.882 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Από το πρωί, σήμερα, παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα με εκλογικά κέντρα τα οποία δεν άνοιξαν ή δεν είχαν παρουσιαστεί οι εκλογικές επιτροπές.

Σε άλλα, μάλιστα, δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια ή απουσιάζουν οι κατάλογοι των ψηφοφόρων, όπως στην πόλη Fushë Krujës, στα χωριά της περιοχής Peqin, καθώς στο χωριό Kodras, όπως σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων μιλούν και για άλλες παρατυπίες για τις οποίες τα πολιτικά κόμματα έχουν σημάνει συναγερμό», γράφει το δημοσίευμα.
--
Πηγή : ΙΝΑ, 8.5.2011.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος