Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αμερικανοί και Βρετανοί οι εμπρηστές της Εβραϊκής Συναγωγής Χανίων (Πρακτοριλίκια 1)


Στην εξιχνίαση της υπόθεσης των δύο εμπρησμών στο κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά στις 5 και 16 Ιανουαρίου 2010, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης.


Όπως έκανε γνωστό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Κρήτης, ταξίαρχος Φώτης Λιοτσάκης, η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε μετά από μεθοδευμένη και συντονισμένη προσπάθεια του προσωπικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, που από την πρώτη στιγμή είχε αναλάβει, σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική, την προανάκριση.


Το προσωπικό της Ασφάλειας αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες και σήμερα, ανακοινώθηκε η εξιχνίαση της υπόθεσης.


Η Αστυνομία, προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, υπήκοοι.....
...ΗΠΑ.


Ο ένας από τους συλληφθέντες, υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας, 33 ετών, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, ο δράστης του δευτέρου εμπρησμού.


Για τον πρώτο εμπρησμό στην Εβραϊκή Συναγωγή, στη 1:15 μετά τα μεσάνυκτα της 5ης Ιανουαρίου του 2010, αναζητούνται οι δύο υπήκοοι ΗΠΑ, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται οι τρεις συλληφθεντες, ένας Έλληνας υπήκοος 24 χρόνων, καταγόμενος από το Ηράκλειο, ο 33χρονος από τη Μεγάλη Βρετανία και ένας 23χρονος, επίσης από τη Μεγάλη Βρετανία.


Όπως είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κρήτης, για τον εμπρησμό τα ξημερώματα της 16ης Ιανουαρίου, υποδείχθηκε ως δράστης, από τον Έλληνα που συνελήφθη, ο 33χρονος από τη Μεγάλη Βρετανία.


Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Λιοτσάκης, ο Βρετανός δεν αποδέχεται την κατηγορία, αν και, όπως είπε στους αστυνομικούς, τρέφει αρνητικά αισθήματα για τη Συναγωγή.


Για συμμετοχή στον δεύτερο εμπρησμό κατηγορούνται ο 24χρονος Έλληνας και ο άλλος υπήκοος Βρετανίας, 23 χρόνων, οι οποίοι είχαν την ευθύνη επιτήρησης των γύρω από την Συναγωγή χώρων.


Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις συλληφθεντες, παρουσία και εισαγγελέα, οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στο κτίριο της Συναγωγής όπου και έγινε αναπαράσταση.


Σύμφωνα με τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων Αρτέμη Κουτσαφτάκη, η υπόθεση, λόγω της μεγάλης σοβαρότητας, απαιτούσε, μεγάλη μεθοδικότητα και υψηλή επαγγελματικότητα.


Το κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά βρίσκεται στην παλιά πόλη.


Δέχθηκε την πρώτη επίθεση στη 1:15 μετά τα μεσάνυκτα της 5ης Ιανουαρίου.


Οι δράστες μπήκαν στον αύλειο χώρο της Συναγωγής και έβαλαν φωτιά σε εξωτερική ξύλινη σκάλα, με αποτέλεσμα να καει η σκάλα και μέρος από τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Συναγωγής.


Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής αποσόβησε τα χειρότερα, καθώς και το ενδεχόμενο η φωτιά, να απειλήσει και άλλα οικήματα.


Η Πυροσβεστική βρήκε στο σημείο, εύφλεκτο υλικό και αυτοσχέδιο φυτίλι.


Η δεύτερη πυρκαγιά, εκδηλώθηκε, στις 4 τα ξημερώματα της 16ης Ιανουαρίου.


Από τις φλόγες κάηκε σημαντικό μέρος του αρχείου της Συναγωγής, ψηφιακοί δίσκοι, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κασέτες με εβραϊκή μουσική και βιβλία.


Εκτιμάται ότι και από τις δύο «επιθέσεις» καταστράφηκαν συνολικά 2.500 τίτλοι βιβλίων.


Ακολουθεί το ανακοινωθέν της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων:


Κατόπιν μεθοδευμένης και συντονισμένης προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και βιντεοσκοπικού υλικού, προέκυψε ότι ο δράστης ο οποίος την 01:15 της 05/01/2010 εισήλθε στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα αυτής προκαλώντας φθορές και υλικές ζημιές είναι ένας (1) άνδρας Πολίτης Η.Π.Α., ο οποίος αναζητείται. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ανωτέρω τόπο και χρόνο δύο (2) άνδρες Υπήκοοι Ηνωμένου Βασιλείου, ένας (1) άνδρας ημεδαπός, οι οποίοι συνελήφθησαν και ένας (1) άνδρας Πολίτης Η.Π.Α., ο οποίος αναζητείται, ήταν συνεργοί του ανωτέρω δράστη και ανέμεναν αυτόν εξωτερικά εποπτεύοντας το χώρο.


Επιπρόσθετα την 04:00 της 16/01/2010 ο ένας από τους προαναφερόμενους συλληφθέντες Πολίτης Ηνωμένου Βασιλείου εισήλθε από παραπλεύρως ευρισκόμενο θερινό κατάστημα, το οποίο δε λειτουργούσε , σε αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και αφού παραβίασε θύρα πρώτου ορόφου αυτής, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού προκαλώντας παράλληλα φθορές, ενώ οι υπόλοιποι προαναφερόμενοι δράστες επιτηρούσαν το χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: