Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Όλοι εκβιάζουν. Γιατί όχι κι αγρότες…



Από την ιστοσελίδα http://www.capital.gr/ αντιγράφω ένα σημερινό άρθρο του Κώστα Στούπα
(http://www.capital.gr/stoupas/?i=i27012010), το οποίο περιέχει πολλές αλήθειες και σωστές διαπιστώσεις και αξίζει να μελετηθεί και να μας προβληματίσει.


Όλοι εκβιάζουν. Γιατί όχι κι αγρότες…

Τετάρτη 27/01/2010
Αν με ρωτήσει κάποιος ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τομείς που μπορεί κάποιος να επενδύσει μακροπρόθεσμα θα εκπλαγεί. Εκτός από τις μετοχές, τα μέταλλα και τα εμπορεύματα ένας τομέας που θεωρώ ότι διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικές τιμές και έχει ευοίωνο μέλλον είναι η αγροτική γη. Το σκέφτομαι κάθε φορά που βλέπω τις ταμπέλες με το "πωλείται" στη σειρά στην ελληνική ύπαιθρο.
Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται, αλλά μόνο από την είσοδο της Κίνας και της Ινδίας στο σύγχρονο οικονομικό κόσμο η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα θα αυξάνει διαρκώς για δεκαετίες. Πόσο μάλλον για καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που θέλουν ήπιες κλιματολογικές συνθήκες.
Αν κάποιος θέλει να κληροδοτήσει στα εγγόνια του κάτι που θα αξίζει χρυσάφι όταν αυτά μεγαλώσουν. Αυτό νομίζω ότι είναι η γεωργική γη. Έτσι συμβαίνει άλλωστε στον κόσμο των επενδύσεων. Το μέλλον ανήκει σε αυτό που όλοι περιφρονούν και αποφεύγουν σήμερα...

Τραγικές φιγούρες

Οι αγρότες μας είναι τραγικές φιγούρες γιατί είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν ένα κλάδο με μέλλον και να εξελιχθούν σε μισθωτούς στα ίδια τους τα αγροκτήματα ή σερβιτόροι σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων. Οι αγρότες προς το παρόν κλείνουν τους δρόμους εκβιάζοντας ζεστό χρήμα από την κυβέρνηση. Τα άλλα αιτήματα είναι προπετάσματα καπνού.
Εκβιάζουν όπως και εκβίασαν οι λιμενεργάτες και τους βγήκε και όπως ετοιμάζονται να εκβιάσουν οι εφοριακοί, οι γιατροί και όλες οι συμπαθείς κατηγορίες των «κλεφτών» και « αρματολών» του νεοελληνικού τραγέλαφου.
Διάφοροι τυχάρπαστοι πολιτικοί της αριστεράς και της δεξιάς (των άκρων μη εξαιρουμένων) όταν είναι στην αντιπολίτευση πλειοδοτούν στους αιτηματίες και τους εκβιαστές και όταν γίνονται κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν... ή δανείζονται και πληρώνουν τους εκβιαστές ή όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση πληρώνουν και πρόστιμο στην Ε.Ε.
Όσοι έχουν έστω και λίγη ιστορική γνώση θα θυμούνται ότι η Ρώμη στην περίοδο της παρακμής όταν είχε αποσαρθρωθεί ο παραγωγικός ιστός και είχε δημιουργηθεί ο όχλος στη Ρώμη, φρόντιζαν να μοιράζουν στάρι και να οργανώνουν θεάματα...
Διανύουμε μια περίοδο παρακμής η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση. Συμβαίνει σε πολλές κοινωνίες, αλλά σε μας οι καταστάσεις έχουν λάβει κωμικοτραγικό χαρακτήρα.
Οι Έλληνες αγρότες είναι τραγικές φιγούρες. Αρχικά πίστεψαν ότι είναι οι έξυπνοι του χωριού και ότι με τα θαφτικά και τις επιδοτήσεις θα συνεχίσουν εσαεί να τα πίνουν στην υγεία των κουτόφραγκων. Δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για την αγορά που γέμισε εισαγόμενα προϊόντα. Δεν ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν επώνυμα προϊόντα με σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά ή βιώσιμους συνεταιρισμούς. Η εποχή των επιδοτήσεων φτάνει στο τέλος της και μαζί η ακμή των σκυλάδικων της ελληνικής επαρχίας.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις, άνθρωποι που δημιούργησαν βιολογικές καλλιέργειες, άλλοι που έχουν δημιουργήσει άρτιες και ανταγωνιστικές αγροτικές μονάδες. Διάβαζα πρόσφατα για τις καλλιέργειες φακής στη Κοζάνη, το χωριό που παράγει ελληνικά πούρα, τα κτήματα που παράγουν βιολογικό λάδι το οποίο φεύγει κατευθείαν για εξαγωγές... Να μην μιλήσουμε για τους αμπελώνες που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν κάνει τα ελληνικά κρασιά άκρως ανταγωνιστικά και εκτός Ελλάδας και κάτω από σκληρό ανταγωνισμό από τις νέες οινικές χώρες...
Όλοι οι παραπάνω δεν κλείνουν του δρόμους, δεν ζουν μόνο από επιδοτήσεις. Αυτοί πλήττονται από τους οχλαγωγούντες όσο και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παρανόμως και καταχρηστικώς επιδοτούμενων...
Για τους υπόλοιπους δεν νομίζω ότι υπάρχει δρόμος σωτηρίας... Το σχέδιο αγρότες δημόσιοι υπάλληλοι που τους πουλάνε κάτι αριστεροί πατρώνες, με τα περί εγγυημένων τιμών, είναι για τα ψηφαλάκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: