Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Συνήγορος του Πολίτη : Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίαςΗ ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας, ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, ο οποίος ερωτηθείς για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας φρόντισε να κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις.

Η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη πως «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα. Είναι μία από τις πράξεις της κρατικής εξουσίας που διατηρεί τον απόηχο της κρατικής κυριαρχίας», διατυπώθηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη «αν η απονομή της ιθαγένειας είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες». Αφού ο κ. Καμίνης υπογράμμισε με νόημα, για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, πως «αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά αν κληθεί από το υπουργείο θα το πράξει», πρόσθεσε ότι τελικά η απονομή ιθαγένειας είναι μια διοικητική πράξη στη διαδικασία έκδοσης της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα.


Ο κος Καμίνης επίσης ανέφερε ότι εντόπισε «Πελατειακές παρεμβάσεις» βουλευτών στις διαδικασίες απονομής της ιθαγένειας , ο οποίος ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατήγγειλε «κραυγαλέες περιπτώσεις αδιαφάνειας» . Αναφερθείς στην κατάσταση που επικρατεί δήλωσε ότι εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να θεσπισθούν κανόνες διαφάνειας. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «στον τομέα της ιθαγένειας ακριβώς επειδή υπάρχει αδιαφάνεια, κατά κάποιο τρόπο εκεί πέρα δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς αλλά πελατειακής παρέμβασης βουλευτών με σειρά προτεραιότητας, όπου βλέπει κανείς τις τεράστιες καθυστερήσεις». Και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα να έχει υποβάλει κάποιος αίτηση ιθαγένειας το 1991 αλλά να προηγείται άλλος που έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: