Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αγροτικά



Αυτή η ιστορία με το κλείσιμο των δρόμων και την διακοπή των συγκοινωνιών τράβηξε πολύ και τα επιχειρήματα των αγροτοπατέρων δεν πείθουν κανέναν, εκτός βεβαίως από τους ανίκανους και άχρηστους πολιτικούς, οι οποίοι χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο ενδιαφέρονται για τους αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς ενδιαφέρεται για οποιονδήποτε άλλον στην σημερινή νεοελληνική κοινωνία της παρακμής και της "αρπαχτής". Τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ενδιαφέρθηκε μήπως κάποιος να διαπιστώσει για ποιόν λόγο τρώμε π.χ. μήλα Χιλής με 2 Ευρώ, που έρχονται κυριολεκτικά από την άλλη άκρη του πλανήτη και τα ελληνικά πουλιούνται προς 3,5 Ευρώ; Γιατί οι αγρότες πουλάνε το σιτάρι 10 λεπτά το κιλό και εμείς αγοράζουμε αρτοσκευάσματα προς 3,5 Ευρώ το κιλό, 35 φορές επάνω; Θα μπορούσα να απαριθμώ σελίδες ολόκληρες με τα εξωφρενικά που συμβαίνουν στον αγροτικό κόσμο. Προσωπικά, θεωρώ κύριους υπεύθυνους τους ίδιους τους αγρότες και ακόμα περισσότερο τους απερίγραπτους αγροτοσυνδικαλιστές και "συνεταιριστές" που κατασπατάλησαν δισεκατομμύρια Ευρώ για να πλουτίσουν χιλιάδες επιτήδιοι και "λαμόγια", πολύ γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες. Η μεγάλη τους ευθύνη ήταν που δέχτηκαν να εκμαυλιστούν με τις διαβόητες επιδοτήσεις, χάνοντας έτσι την αυτοτέλειά τους, ενώ κάποιοι κάνανε περιουσίες με τις απερίγραπτες "αποσύρσεις". Και τώρα που τα ψέμματα τελείωσαν εκβιάζουν ολόκληρη την κοινωνία με απίθανα αιτήματα, όπως εξασφάλιση εισοδήματος και τιμές ασφαλείας στα προϊόντα τους ή αποζημιώσεις γαι απώλειες εισοδήματος!!!
Αλήθεια, τι έγιναν οι δεκάδες χιλιάδες συνελλήνων που το μαγαζάκι τους δεν πήγε καλά και το έκλεισαν χάνοντας το μικρό κομπόδεμά τους; Έκλεισαν τους δρόμους ζητώντας από το κράτος αποζημίωση ή να τους επιδοτεί τα προϊόντα που πουλούσαν; Αστεία πράγματα... Απλώς οι άνθρωποι φρόντισαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και δεν κατέβασαν τους διακόπτες με το έτσι θέλω, όπως οι συνδικαλιστάδες της ΔΕΗ που απολαμβάνουν σήμερα συντάξεις 2 και 3 χιλιάδων Ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με 600 Ευρώ...
Και οι φόροι; Ποιοί είναι οι φόροι που πληρώνουν οι αγρότες; Το άρθρο που ακολουθεί, ασχολείται με αυτό το θέμα. Αναρτήθηκε στο  http://www.capital.gr/   στις 5/9/2008.
                                       


Να ποιοι δεν πληρώνουν φόρους!

Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους. Υπάρχουν, όμως, δεκάδες άλλες κατηγορίες που δεν πληρώνουν φόρους. Φυσικό είναι οι άνθρωποι αυτοί να θέλουν να συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρους και έχουν δεκάδες δικαιολογίες για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουν το μεγάλο όπλο της ψήφου και γι΄ αυτό κανείς δεν τολμά να τους αγγίξει. Λογιστής μας εξιστορεί μία και μόνο περίπτωση.
Γράφει, λοιπόν, ο άνθρωπος για την περιουσιακή κατάσταση ενός αγρότη:
"Έχει στη κατοχή του 20 στρέμματα βερίκοκα, 50 στρέμματα ελιές, 10 στρέμματα αχλάδια και 10 στρέμματα ακτινίδια. Αυτός ο αγρότης που έχει συνολικά 100 στρέμματα κλήρο, δήλωσε στη φορολογική του δήλωση οικονομικού έτους 2008 τεκμαρτό εισόδημα 12.606,70 ευρώ και πλήρωσε φόρο 0,00 ευρώ. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε σχετικά, τεκμαρτό εισόδημα είναι το εισόδημα που θεωρεί το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχει ο αγρότης ανά στρέμμα με συγκεκριμένη καλλιέργεια. Το υπουργείο εκδίδει κάθε χρόνο πίνακες με τις τιμές αυτές.
Αναλυτικά εδώ: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?autocom=downloads&showcat=11
Αυτός ο αγρότης έχει μείωση δασμών για το αγροτικό αυτοκίνητο (δε με ενδιαφέρουν τα αγροτικά μηχανήματα).
Αυτός ο αγρότης έχει μείωση φόρου στο πετρέλαιο (ζεσταίνουμε και το σπίτι).
Αυτός είναι ένας μέσος αγρότης στο Νομό Κορινθίας.
Αυτός ο αγρότης έχει προστασία εισοδήματος (ΕΛΓΑ).
Αυτός ο αγρότης πληρώνει γελοία ποσά εισφορών στον Ο.Γ.Α. (περίπου 1.000,00 ευρώ ετησίως για την ανώτατη κλίμακα).

Ερώτηση:
Με 12.606,70 ευρώ είναι δυνατόν να ζει ένα ζευγάρι, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει τρία παιδιά στη Θεσσαλονίκη και να διαπραγματεύονται αγορά μετρητοίς κατοικίας για τη μία κόρη τους λόγω γάμου;
Συνεχώς το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τους υπάρχοντες φόρους. Ξέρετε πόσες είναι οι διαφορές του σημερινού φορολογικού νόμου από αυτόν του 1955 που αφορούσε τα φυσικά πρόσωπα; Ελάχιστες".

Σχόλιο; Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να πούμε εμείς κάτι περισσότερο, πέρα από το ότι αυτή είναι μία πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι. Αν η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ήθελε να φέρει τη "φορολογική δικαιοσύνη", ήξερε τον τρόπο. Αλλά ο τρόπος αυτός έχει κόστος και δεν είναι πρόθυμοι να το αναλάβουν. Κι ο λόγος είναι απλός: Δε νοιάζονται για τη δικαιοσύνη και ας κόπτονται για αυτή. Δε νοιάζονται για τη χώρα και τους πολίτες της και ας μιλούν όλη την ώρα στο όνομά τους. Τους ενδιαφέρει να παραμείνουν στις θέσεις τους. Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή: http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: