Ο Τσίπρας και τα άλογα του ...Γηρυόνη!
του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη
Είχα την ασύλληπτη ατυχία να παρακολουθήσω στις ειδήσεις ένα ευτυχώς μικρό (μεγαλύτερο δεν θα το άντεχα!) απόσπασμα από την ομιλία στις 13-5-13 στον ΣΕΒ του μελλοντικού (τρομάρα μας!) πρωθυπουργού αυτής της δύσμοιρης χώρας. Αναφέρομαι σε ατυχία διότι, πέρα από από τις συνήθεις ψευτοαριστερές σαχλαμάρες (θυμήθηκε ακόμη και τον Λένιν!), την μιζέρια, τα κλαψουρίσματα και την καταστροφολογία που εξέπεμψε, διακοσμημένα όπως πάντα με κουτσαβάκικους παλληκαρισμούς (...θα ήθελα όμως ευθύς εξαρχής να σας θέσω τις απόψεις μας δίχως περιστροφές και περικοκλάδες...) που εισέπραξα, κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό όταν άκουσα να εκτοξεύει το απίστευτο:
"Ας προσέξει μόνο με τα άλογα του Γηρυόνη" !
Επειδή δεν πίστευα στα αυτιά μου έκανα υπομονή και την επόμενη μέρα αναζήτησα την σχετική είδηση από την ιστοσελίδα της "ΑΥΓΗΣ"
(http://www.avgi.gr/article/295758/olokliri-i-omilia-tou-al-tsipra-ston-s-e-b- Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στον Σ.Ε.Β.), όπου επιβεβαίωσα την "κοτσάνα" του φαιδρού αυτού νεανία.
«...Και επί του συγκεκριμένου δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να
απαντήσει κανείς στους μύθους με στοιχεία. Γιατί οι πολίτες,
όλοι μας, μπορούμε και να μυρίσουμε την κόπρο του Αυγεία του πελατειακού
κράτους τους, να δούμε τη Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας τους, να αισθανθούμε
τα νύχια από τις Στυμφαλίδες Όρνιθες της φορολογίας τους. [...] Αν ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίζεται ως σύγχρονος Ηρακλής, εμείς δεν μπορούμε
να του το απαγορεύσουμε. Ας προσέξει μόνο με
τα άλογα του Γηρυόνη -όποιος σπέρνει δόντια δεν μπορεί να προσδοκά κοινωνικά και πολιτικά άνθη...».
Όταν κάποιος επιχειρεί να κάνει επίδειξη γνώσεων με αναφορές στην ελληνική μυθολογία οφείλει πριν απ' όλα να την γνωρίζει. Τέτοια παιδαριώδη λάθη και μάλιστα στο πλέον γνωστό κομμάτι της μυθολογίας όπως είναι οι άθλοι του Ηρακλή, δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση. Απλώς αποκαλύπτουν την ημιμάθεια, την προσπάθεια επίδειξης γνώσεων για εντυπωσιασμό, τον πολιτικό σαλταδορισμό και την γενικότερη σύγχυση ενός πολιτικάντη που οι συγκυρίες έφεραν στον αφρό και έτσι εύκολα καβάλησε το καλάμι.
Και όχι μόνον αυτός, αλλά και ολόκληρος ο συρφετός του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε για να μας σώσει, ενώ δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν θίασο σαλτιμπάγκων που τους ενώνει το μίσος για την Ελλάδα και κάθε τι το ελληνικό. Μπορεί να γνωρίζουν άπειρα τσιτάτα του Μαρξ, του Λένιν, του Στάλιν ή του Φούφουτου, αλλά αγνοούν παντελώς ό,τι έχει σχέση με την Ιστορία και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας. Μου θύμισε μια ανάλογη περίπτωση ημιμάθειας από τον προκάτοχο του Αλέξη τον βαρύγδουπο κο Αλαβάνο που τα είχε μπερδέψει, πάλι σε θέμα αρχαίας ιστορίας (εδώ: http://ethnologic.blogspot.gr/2009/11/2_13.html Κουλτουριάρικα).
Η ημιμάθεια των νεο-αριστερών της μεταπολίτευσης θεωρώ ότι δεν είναι απλή μαθητική αμέλεια ή τεμπελιά. Έχει βαθύτερες ρίζες και αίτια, που η αναζήτησή τους εκφεύγει των στενών πλαισίων αυτού του άρθρου.
Εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι η ανθελληνική τους υστερία μπορεί να εξηγήσει και την τόσο στενή ταύτιση όλων αυτών των μικρόνοων και ψυχαναγκαστικών τύπων με τους λαθρομετανάστες, που δεν είναι τόσο ιδεολογική (ο μακαρίτης Μαρξ είχε εξ άλλου καυτηριάσει την είσοδο ξένων εργατών σε μια χώρα και επιζητούσε την άμεση εκδίωξή τους για συγκεκριμένους λόγους), όσο ψυχολογική και πολιτισμική.
Υπενθυμίζω λοιπόν στον κο Τσίπρα τους σχετικούς άθλους που μπέρδεψε τόσο άθλια:
"...Όγδοος άθλος του Ηρακλή
ήταν η αρπαγή των άγριων αλόγων του
Διομήδη. Αυτός ήταν βασιλιάς των Βιστόνων στη Θράκη, γιος του Άρη,
που έτρεφε τα άγρια άλογά του με ανθρώπινο κρέας. Το Διομήδη τον σκότωσε ο
Ηρακλής και, παίρνοντας τα άλογά του, τα πήγε στον Ευρυσθέα αφού τα ημέρωσε. Ο
βασιλιάς των Μυκηνών τα άφησε ελεύθερα στον Όλυμπο, όπου κατασπαράχτηκαν
από άγρια θηρία.
[...]
Ύστερα, ο Ευρυσθέας τον πρόσταξε να του φέρει τα βόδια του Γηρυόνη, που τα φύλαγε ο Όρθρος, ένα φοβερό
σκυλί. Ο Γηρυόνης ήταν ένας γίγαντας με τρία κορμιά και τρία κεφάλια
που ζούσε σ' ένα νησί στη δυτική άκρη του Ωκεανού. Μετά από πολλές
δυσκολίες κι αφού πάλεψε με τα κύματα για να φτάσει στο νησί, σκότωσε το
Γηρυόνη και το σκύλο του Όρθρο. Αυτό ήταν το δέκατο κατόρθωμά του".
ΔΕΕ
Υστερόγραφο
Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο πρόσεξα την έκφραση του εν λόγω: "όποιος σπέρνει δόντια δεν μπορεί να προσδοκά κοινωνικά και πολιτικά άνθη". Δόντια δράκοντα, απ' όσο πρόχειρα θυμάμαι, είχε σπείρει ο Ιάσωνας στην εκστρατεία του στην Κολχίδα, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας, από τα οποία φύτρωσαν πολεμιστές, τους οποίους εξόντωσε με ένα τέχνασμα. Ο Ηρακλής ουδεμία σχέση είχε. Οποίος μυθολογικός "αχταρμάς" Θεέ μου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου