Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ


ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ 
ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Ο Επίτροπος  Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και  πρώην αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Όλι Ρεν δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι εργάσθηκε για την επανένωση της Κύπρου και κατέβαλε κόπους επί πέντε έτη. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι απογοητευμένος, διότι δεν έγινε καμμία πρόοδος. Κατέληξε λέγοντας ότι η «επανένωση» της νήσου θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη της μικρής αυτής χώρας.

Σέβομαι τις καλές προθέσεις του Όλι Ρεν, διαφωνώ όμως μαζί του για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς. Τι σημαίνει επανένωση»; Μήπως με αφορμή την οικονομική κρίση στην Κύπρο έχουν αρχίσει πιέσεις για ένα νέο σχέδιο Ανάν; Μήπως στο όνομα της ανάκαμψης οδηγούμαστε σε μία λύση χειρότερη από αυτή που απορρίφθηκε πανηγυρικά το 2004; Μήπως ο Όλι Ρεν, εκών-άκων, πιέζει τους Ελληνοκυπρίους να γίνουν χρηματοδότες της τουρκοκυπριακής οικονομίας και να καταστούν δύο φορές θύματα: Μία λόγω της κακής πολιτικής του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ στα οικονομικά και μία λόγω της πολυδιαφημισμένης «επανένωσης»; Μήπως την έλλειψη επιχειρηματικότητος των Τουρκοκυπρίων θα την πληρώσει η δραστήρια, αλλά πληγωμένη, ελληνοκυπριακή κοινότητα;

Στα ερωτήματά μου αυτά προσθέτω ορισμένα γεγονότα από την ιστορία: Όσο διήρκεσε η συγκυβέρνηση Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο (1960-1963) οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές αξιοποιούσαν το  ΒΕΤΟ που είχαν και εμπόδιζαν κρίσιμα νομοσχέδια. Αν γίνει η «επανένωση» του κ. Ρεν ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο; Μετά την εισβολή η οικονομία των Κατεχομένων, παρά την δυναμική στήριξη της Άγκυρας και ορισμένων ισλαμικών χωρών, έμεινε πολύ πίσω συγκριτικά με την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Ελληνοκύπριοι επέτυχαν το οικονομικό θαύμα τους, παρά την προσφυγιά, χωρίς την παρουσία Τουρκοκυπρίων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε η ελληνική κοινότητα της Κύπρου να επιτύχει όσα επέτυχε μετά το 1974 αν είχε μέσα στα πόδια της τους Τουρκοκυπρίους.

Στον Όλι Ρεν απαντά και η έκθεση οικονομολόγων της Τράπεζας Κύπρου για τις οικονομικές συνέπειες του Σχεδίου Ανάν, αν εφαρμοζόταν. Η επιβάρυνση θα ήταν αβάστακτη για τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι θα εκαλούντο να πληρώσουν τον θύτη τους. Τον Τουρκικό Στρατό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα στα Κατεχόμενα.

Κ. Ρεν, οποιαδήποτε μορφή επανένωσης αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθήσει την οικονομία της Κύπρου!

Κ.Χ. 8.5.2013




Δεν υπάρχουν σχόλια: