Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς


Ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς

Λευκός καπνός…βγήκε από τη Βουλή και πλέον η χώρα έχει κυβέρνηση και Πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά που έφτασε λίγο πριν τις 16:00 της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τον κ.Σαμαρά συνόδευσαν ο κ.Μιχελάκης και ο κ.Μπούρας.
Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Παπούλια όπου και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς, του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φ. Κουβέλη με τους οποίους είχε νωρίτερα, το μεσημέρι, διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις, για τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου σχήματος.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, του παρέδωσε τη διερευνητική εντολή που μετασχηματίστηκε σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς του δήλωσε πως με βάσει και τη συμφωνία με τα πολιτικά κόμματα υπάρχει δεδηλωμένη της Βουλής.
Κατά τη συνομιλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον κ. Σαμαρά τι απέδωσε ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ του είπε ότι απέδωσε τη δεδηλωμένη αναγκαία προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης μακρόπνοης, που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον τόπο. Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση που έχει να λύσει πολύ δύσκολα προβλήματα.
Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί, αφού υπάρχει ήδη συμφωνία με βάσει και τις επαφές που έγιναν στο πλαίσιο της πρώτης διερευνητικής εντολής και δεν αποκλείεται ακόμα και έως το βράδυ της Τετάρτης να γίνει η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου, αν και πιθανότατα αυτό θα γίνει το πρωί της Πέμπτης.
Με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 84, παρ. 1), εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς ορκίστηκε ως νέος πρωθυπουργός λίγο πριν τις 17:00. Στη συνέχεια μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο για την τελετή παράδοσης - παραλαβής.
Εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: Ζητώ από τον ελληνικό λαό πατριωτισμό, εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα ζητήσει από τους υπουργούς του σκληρή δουλειά «για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον ελληνικό λαό».
Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος, ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για τα τρέχοντα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει. Με τη σειρά του, ο νέος πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας που είχε με τον κ.Πικραμμένο απέκτησε μία πολύ καλή σχέση μαζί του και ευχήθηκε αυτή τη συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.
«Κύριε πρωθυπουργέ έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» δήλωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά την παράδοση - παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια...» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στις 19:00 ο νέος πρωθυπουργός μετέβη στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τους δύο αρχηγούς τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη καθώς και με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup της Πέμπτης. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο φερόμενος ως νέος υπουργός Οικονομικών κ. Β. Ράπανος.
Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ο κ. Ζανιάς καταρχάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.
Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν επίσης για το ποια θα είναι τελικά η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=463284

Δεν υπάρχουν σχόλια: