Δεν υπήρξε συμφωνία των αρχηγών -
Πάμε για εκλογές!
Σε νέα εκλογική αναμέτρηση οδηγείται η χώρα ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, και το επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Αύριο Τετάρτη συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να ορίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει στις κάλπες. Ο ελάχιστος χρόνος διεξαγωγής τους είναι σε 21 ημέρες.
Η σύσκεψη υπό τον Κ. Παπούλια με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών (εκτός από την κ. Παπαρήγα που δεν προσήλθε και τον κ. Μιχαλολιάκο που δεν προσκλήθηκε), διήρκεσε δύο ώρες. Δεν επήλθε συμφωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Καμμένος, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για αν σχηματίσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού υλοποίησης των επτά σημείων που είχε καταθέσει, για την έξοδο από το Μνημόνιο. Η πρότασή του απορρίφθηκε. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί επέμειναν στις θέσεις τους. Δεν συζητήθηκε η πρόταση για κυβέρνηση τεχνοκρατών –προσωπικοτήτων. Υπήρξαν και αψιμαχίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη συνεδρίαση, γεγονός που βεβαιώνει βαρύ και άγονο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση.
Μετά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο όλοι οι συμμετέχοντες αρχηγοί, προχώρησαν σε δηλώσεις:
Σαμαράς
«Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε όσους επιμένουν στον αριστερόστροφο Καιάδα του κρατισμού, που οδηγεί έξω από τη νέα Ευρώπη, που διαμορφώνεται και στην απόλυτη εξαθλίωση της χώρας μας, την απομόνωση, την οπισθοδρόμηση και τους εθνικούς ορατούς κινδύνους. Κι από την άλλη, έχουμε τις δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, που αγωνιζόμαστε να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του διαγγέλματος που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες και ότι στις «εκλογές που έρχονται δεν θα μετρηθούν «κομματικές επιρροές»...
Τσίπρας
«Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους προς την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας. Και το μόνο που έκαναν επί 8 και πλέον μέρες ήταν επί της ουσίας να μας θέσουν ένα δίλημμα: Ή μνημόνιο ή εκλογές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε ότι ο κόμμα του κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ’ ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία», με πέντε άξονες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σημαντικότερο, αυτόν που αφορά στην «ακύρωση των νέων σκληρών μέτρων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων».
«Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους προς την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας. Και το μόνο που έκαναν επί 8 και πλέον μέρες ήταν επί της ουσίας να μας θέσουν ένα δίλημμα: Ή μνημόνιο ή εκλογές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε ότι ο κόμμα του κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ’ ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία», με πέντε άξονες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σημαντικότερο, αυτόν που αφορά στην «ακύρωση των νέων σκληρών μέτρων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων».
Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως έκανε τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αποφευχθούν οι εκλογές, αλλά «η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον». Επέρριψε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ κα ι ΔΗΜΑΡ λόγω της άρνησης του πρώτου και «της επιμονής του κ. Κουβέλη πως χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε οι υπόλοιποι». Δήλωσε πώς δεν μπορούσε να κάνει δεκτή την πρόταση για στήριξη «με ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, δηλαδή να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και να κάνει όλα όσα αυτός νομίζει».
Καμμένος
«Τα δυο κόμματα μπλόκαραν τις προτάσεις μας. Υπηρετούν τα συμφέροντα του Μνημονίου και όχι του λαού», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος. Τόνισε ότι το κόμμα του κατέθεσε ξεκάθαρες επτά προτάσεις για την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και μείζονα, επείγοντα εθνικά θέματα επί των οποίων ζήτησε την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά «δυστυχώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκαν». Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε προσωπικά και στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει αρχηγός», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «συμφώνησε στα επτά σημεία, πλην της καταγγελίας των συμβάσεων και της διαγραφής του χρέους» . Υπογράμμισε πως υποστηρίζουν σταθερά το «ναι» σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού χωρίς Βενιζέλο και Σαμαρά που επέλεξαν την αλαζονεία της εξουσίας.
Κουβέλης
Η Δημοκρατική Αριστερά, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης η οποία με γραπτή «προγραμματική συμφωνία, με φερέγγυα πρόσωπα και τη συμμετοχή εκείνων των δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική της παραμονής της χωράς στην Ευρωζώνη και την αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί . «Η πρότασή μας απερρίφθη διότι φαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική τους επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές με τη στενή, με την μικροκομματική επιλογή, να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον», τόνισε.
Το ΚΚΕ
Σε δήλωση προέβη η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν είχε προσέλθει στη σύσκεψη. Είπε για την προκήρυξη εκλογών:
«Η κάλπη ήταν προαποφασισμένη, όπως έδειξε η υποκρισία των διερευνητικών εντολών. Μπροστά στον ελληνικό λαό τώρα στέκεται ένα καινούργιο δίλημμα, δηλαδή ένα παλιό δίλημμα με νέα μορφή: «κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά», που μπορεί να το διαμορφώσουν «δεξιά κυβέρνηση ή αριστερή κυβέρνηση». Οι μεν κινδυνολογούν κυριολεκτικά και εκβιάζουν, οι άλλοι εφησυχάζουν και αφοπλίζουν το λαό. Σπέρνουν όλοι στο λαό χάρτινες προσδοκίες κι αυτές θα μετατραπούν σίγουρα σε ένα μεγάλο ποτάμι λαϊκής οργής και απογοήτευσης.
Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλήμματος. Μπορεί να έχουμε και αλλαγή χορωδίας, το τραγούδι όμως θα είναι στον ίδιο σκοπό και με τα ίδια λόγια: Ο «ευρωμονόδρομος», οι φοβερές δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και επίσης οι καταλυτικές δεσμεύσεις από τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Με τα σημερινά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, η μόνη ευκαιρία και ανάγκη που έχει ο λαός, πριν είναι αργά, για να μη σβήσει η ελπίδα, είναι να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, που δεν μπορούν να το υποτάξουν, να το βάλουν στο μαντρί. Να είναι όμως ταυτόχρονα ο λαός πολύ δυνατός, πολύ μαχητικός στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο. Το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη λαϊκή διακυβέρνηση, που ο λαός θα κατακτήσει, που ο λαός θα αναδείξει, τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας».
http://www.eklogika.gr/news/9520
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου