Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η θλιβερή επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων


Στην πλατεία Συντάγματος κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την «μαύρη» επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.


Πλήθος κόσμου σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου η αλλαγή φρουράς στις 19.00 έγινε από ευζώνους ντυμένους με την τιμητική φορεσιά του Πόντιου αντάρτη.
Παράλληλα, σχηματίστηκε ο αριθμός 353.000 από τριαντάφυλλα για τους ισάριθμους δολοφονημένους Πόντιους το 1919 από τους Τούρκους, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Μετά την κατάθεση στεφάνων από κρατικούς εκπροσώπους αλλά και την αντιπροσωπεία εκπροσώπων Ποντιακών Ομοσπονδιών, ακολούθησε πορεία προς την τουρκική πρεσβεία όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
«Μνημονεύουμε τις 353.000 Ποντίους που σφαγιάστηκαν από το μαχαίρι του Κεμάλ, αφού ό,τι είμαστε και ό,τι έχουμε σήμερα το χρωστούμε σε αυτούς», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της περιφέρειας των ποντιακών ομοσπονδιών Νοτίου Ελλάδας και νήσων κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ζητώντας τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου.
Στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας παραβρέθηκαν πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου, απήυθυνε χαιρετισμό –μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 νεκρών μας, θυμάτων της γενοκτονικής μανίας των Νεοτούρκων και ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».
Από τους διοργανωτές σχολιάστηκε αρνητικά και η πρόθεση επιβολής προστίμου από τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρήση της πλατείας.
Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και εναπόθεσαν λουλούδια στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το τουρκικό προξενείο.

http://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx?art=107417&artTitle=enos_leptou_sigi_kai_poreia_stin_tourkiki_presveia_gia_ti_genoktonia_ton_pontion


Δεν υπάρχουν σχόλια: