Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τα 1+6 σενάρια της επόμενης μέρας


Βουλευτικές εκλογές 2012:
Τα 1+6 σενάρια της επόμενης μέρας


Επειτα από μια υπέροχη βραδιά με το ολόγιομο μαγιάτικο φεγγάρι, ήρθε η Κυριακή της κάλπης, η ημέρα που ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για την επόμενη μέρα, εκείνη που θα κρίνει το μέλλον του. Βέβαιο είναι ότι από τις κάλπες σήμερα το βράδυ δεν θα προκύψει μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με συνέπεια, να ανακύψει το δίλημμα: κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές;

Είναι όχι μόνο λογικό αλλά και αναγκαίο η επόμενη μέρα των εκλογών, η 7η Μαΐου, να προβληματίζει τα επιτελεία των κομμάτων αλλά και τον ελληνικό λαό, που δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Και αυτό είναι ένα από τα επτά σενάρια της επόμενης μέρας: προσφυγή στις κάλπες, που θα στηθούν μεσούντος του καλοκαιριού στις 17 Ιουνίου, αν δεν ευοδωθούν τα υπόλοιπα έξι σενάρια που ακολουθούν. Το πιθανό ενδεχόμενο να μην υπάρχει πλειοψηφία αυτοδυναμίας, όπως όλα δείχνουν, ανησυχεί τις Βρυξέλλες, οι οποίες φοβούνται το «φάντασμα» της παρατεταμένης ακυβερνησίας, τις εντάσεις και τις εμπλοκές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την παράδοση της απουσίας κυβερνήσεων συνασπισμού στην Ελλάδα και τα όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2011, έως ότου σχηματιστεί δηλαδή η κυβέρνηση Παπαδήμου. Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης σε περίπτωση που δεν προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, είναι όνειρο απατηλό. Ακόμη όμως και αν αυτό συμβεί, το κόμμα που θα την εξασφαλίσει θα διαθέτει οριακή και κατά συνέπεια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: Η δημιουργία κυβέρνησης της Ν.Δ. με ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ, με βασική προϋπόθεση το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να είναι αρκετά υψηλό και η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ μεγάλη, αλλά όχι ικανή να οδηγήσει σε αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ θα δεσμευθεί ότι θα υπερψηφίζει όλα τα λεγόμενα «μνημονιακά» νομοσχέδια, αλλά κανένα από τα στελέχη του δεν θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Είναι από τα πιθανά σενάρια.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Διαμόρφωση κυβέρνησης «δεξιού τόξου», δηλαδή, σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και συμμετοχή ή στήριξη κομμάτων από τις παρυφές της: ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Δημοκρατική Συμμαχία. Σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, επανάληψη του μοντέλου της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά με πολιτικό πρόσωπο στην πρωθυπουργία από τον χώρο της Ν.Δ. Ενα από τα σενάρια που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, όπως και το επόμενο.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΤΟ: Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, όπου βασικοί πυλώνες θα είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, και θα μετάσχουν και μικρότερα κόμματα. Η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να έχει βασικό προσανατολισμό την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τρία είναι τα κόμματα τα μετέχοντα στις εκλογές τα οποία έχουν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό: το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και η ΔΗΜ.ΑΡ.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΒΔΟΜΟ: Περίπτωση συγκυβέρνησης κομμάτων της Αριστεράς. Η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι απίθανο. Αν η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και του Χάρι Καστανίδη μπει στη Βουλή ή αν συμπράξουν τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τότε ίσως σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών κομμάτων στην ελληνική ιστορία.

Ολα τα ανωτέρω σενάρια είναι από σήμερα ανοικτά και σε λίγες ώρες θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο από όλα θα επικρατήσει.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: