Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Εκλέχτηκε τελικώς η Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ


 Η Κριστίν Λαγκάρντ εκλέχτηκε
στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ουάσινγκτον
Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Madeleine Odette Lagarde), αμέσως μετά την εκλογή της, απηύθυνε έκκληση υπέρ της «εθνικής πολιτικής συνεννόησης» στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.
«Αν αυτό το βράδυ έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιας χώρας», επισήμανε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες της θητείας της.
Η συνεδρίαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης για την Ελλάδα που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη δοκιμασία για τη Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στις 5 Ιουλίου.
Στις πρώτες δηλώσεις της δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί κατά τρόπο ώστε ο οργανισμός να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του «με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν».
«Το ΔΝΤ ήταν στην υπηρεσία των 187 χωρών μελών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γεγονός που το οδήγησε να εξελιχθεί βαθιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Προσθέτει ότι «βασική μου προτεραιότητα θα είναι να συνεχίσει το ΔΝΤ στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκλογής, η δράση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα, αποτελεσματική και θεμιτή για να διασφαλίσουμε την πιο ισχυρή και στέρεη ανάπτυξη, τη μακροοικονομική σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Η μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε εξάλλου ότι «την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη» που έδειξαν στο πρόσωπό της οι χώρες μέλη του ΔΝΤ. «Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των χωρών μελών του ΔΝΤ για την ευρεία υποστήριξή που μου προσέφεραν και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς», το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού που ήταν ο μοναδικός αντίπαλός της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.
Σε άλλο μήνυμά της, στο Twitter, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε την εκλογή της λέγοντας ότι αισθάνεται «τιμή και χαρά» για την απόφαση.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συγχάρηκε την Κριστίν Λαγκάρντ για την εκλογή της και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στο Παρίσι την 1η Ιανουαρίου 1956
(πατρικό επίθετο Lallouette)
Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή στο παρίσι (Paris X) και πήρε Μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Αιξ-αν-Προβάνσε (Institut d'études politiques d'Aix-en-Provence, Université Paul Cézanne Aix-Marseille III).
Εργάσθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ως συνεργάτης του βουλευτή  και μετέπειτα γερουσιαστή William Cohen, ο οποίος κατέλαβε την θέση του Υπουργού Αμύνης (1997- 2000) επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επέστρεψε στην Γαλλία όπου αναμείχθηκε στην πολιτική. Στην Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου (2005-2007) και τον Μάϊο του 2007 ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας στην νέα Κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν (François Charles Armand Fillon), μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νικολά Σαρκοζί. Τον επόμενο μήνα ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, Βιομηχανίας και Απασχόλησης, η πρώτη γυναίκα στην Γαλλία που κατέλαβε αυτήν την θέση. 
Είναι Ρωμαιοκαθολική στο θρήσκευμα, μητέρα δύο αγοριών και διαζευγμένη. Είναι χορτοφάγος και απέχει πλήρως από οινοπνευματώδη ποτά.
Το περιοδικό Forbes την κατέταξε (19-8-2009) ως την 17η ισχυρότερη γυναίκα στον πλανήτη και σίγουρα θα ανέβει αρκετές θέσεις στην κλίμακα μετά την νέα της επιτυχία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: