Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Οι Σουηδοί δεν θέλουν το Ευρώ

Σουηδικές κορώνες πριν από την υιοθέτηση του Ευρώ

Όλο και περισσότεροι Σουηδοί
δεν θέλουν το ευρώ


Το ποσοστό των Σουηδών που αντιτίθενται στο κοινό νόμισμα και στη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες από τη σουηδική στατιστική υπηρεσία (SCB).

Το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιτίθεται στο ευρώ και προτιμά το σουηδικό νόμισμα, ενώ μόλις το 24% τάχθηκε υπέρ του ενιαίου νομίσματος και το 12% δήλωσε ότι δεν έχει γνώμη, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την πρώτη έως της 26 Μαΐου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει σαφώς την απόρριψη του ευρώ από τους Σουηδούς, που το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι τάσσονται κατά του ενιαίου νομίσματος.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε αντίστοιχη περσινή δημοσκόπηση αυτοί που τάσσονταν εναντίον του ευρώ έφταναν το 60% του σουηδικού πληθυσμού κι εκείνοι που αντιμετώπιζαν ευνοϊκά το ενιαίο νόμισμα, το 28%.

Παράλληλα, στην ερώτηση εάν τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Σουηδίας στην ΕΕ, το 52% των πολιτών απάντησε ναι, το 21% όχι, ενώ τον περασμένο Μάιο στην ίδια ερώτηση οι απαντήσεις ήταν 55% ναι και 20% όχι.

Οι ερωτήσεις της τελευταίας δημοσκόπησης υποβλήθηκαν σε 9.123 πολίτες εκ των οποίων δέχτηκαν να απαντήσουν οι 6.147.


Δεν υπάρχουν σχόλια: