Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Θα επιχειρηθεί χρεωκοπία τον Ιούλιο;


Βρήκα ένα δημοσίευμα σε ιστολόγιο που μου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και έκρινα ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί ευρύτερα. Το αναδημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη, αλλά εάν επαληθευθεί τότε κάποιοι πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις, όχι βέβαια απλώς σε τηλεοπτικά παράθυρα...
ΔΕΕ

Το ενορχηστρωμένο σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδος τον Ιούλιο
Πως οι κάτοχοι των CDS θα ρισκάρουν ένα πιστωτικό γεγονός – Ο ρόλος των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης και η ύστατη προσπάθεια διάσωσης

Στο επίκεντρο εντός ενορχηστρωμένου σχεδίου που ως στόχο έχει την χρεοκοπία της Ελλάδος- με ή χωρίς τεχνικά χαρακτηριστικά - μέσα στον Ιούλιο φαίνεται ότι επεξεργάζεται ομάδα κατόχων CDS αποτελούμενη από funds managers και γενικώς hedge funds που έχουν πάρει μεγάλη θέση στα παράγωγα των ελληνικών ομολόγων.
Το σχέδιο αυτό το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε συγκεκριμένους επενδυτικούς κύκλους είχε θεωρηθεί απλά μια προσδοκία των κατόχων CDS αλλά φαίνεται τελικώς με βάση αρκετά διασταυρωμένες πληροφορίες ότι αποτελεί ενορχηστρωμένο σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες.
Θα πρέπει επεξηγηματικά να αναφερθεί ότι οι πληροφορίες του http://www.bankingnews.gr/ προέρχονται από πηγή στο Λονδίνο η οποία συνεργάζεται με λόμπι hedge funds μέρος των οποίων έχουν ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδος.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό ποντάρουν ότι η ΕΕ θα συναινέσει στο σχέδιο της Γερμανίας ώστε να συμμετάσχουν και ιδιώτες στην αναδιάρθρωση του χρέους και έτσι θα ξεκινήσει μια διαδικασία επιμήκυνσης των ομολόγων.
Αυτή θα είναι η βάση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου ώστε να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες ώστε να εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός.
Στις 24-25 Ιουνίου παρ΄ ότι ασκούνται πιέσεις να μην συμμετάσχουν πιστωτές στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους φαίνεται ότι η θέση της Γερμανίας και άλλων χωρών θα υποστηριχθεί από το κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Ωστόσο η συμμετοχών των ιδιωτών πρέπει να θεωρείται υποχρεωτική κυρίως γιατί δεν μπορεί να πληρώνουν τα λάθη των χωρών μόνο οι φορολογούμενοι πολίτες.
Σημαντικός άξονας του σχεδιασμού αυτού είναι ότι μέσα στον Ιούλιο λήγουν έως 1 δις CDS που ή θα χαθούν από τους κατόχους ή θα ανανεωθούν ή θα πληρωθούν.
Για να πληρωθούν τα CDS θα πρέπει να υπάρξει πιστωτικό γεγονός μια μη ευνοϊκή αναδιάρθρωση π.χ. η οποία θα χαρακτηριστεί default ή selective default από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουν στην σύνοδο κορυφής 24 και 25 Ιουνίου η πίεση των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης θα αυξάνει. Η Moody’s έχει κρατήσει άτεγκτη στάση ενώ η Fitch έχει θέσει δύο προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Κανείς στην Ευρώπη δεν θα ήθελε να έρθει αντιμέτωπος με πιστωτικό γεγονός με credit event, ωστόσο είναι προφανές ότι παρασκηνιακώς δρομολογούνται εξελίξεις.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό των κατόχων CDS θα εκδηλωθούν 4 φαινόμενα τα οποία δύνανται να οδηγήσουν σε πιστωτικό γεγονός.
1) Μόνο μέρος των ομολογιούχων θα αποδεχθεί επιμήκυνση του χρέους άρα το πρώτο βήμα του πιστωτικού γεγονότος θα έχει επιτευχθεί. Η επιμήκυνση θα πρέπει να έχει μια βασική ρήτρα το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν να είναι καλύτερο των υφισταμένων αν αυτό συμβεί τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πιστωτικού γεγονότος.
2) Μπορεί η Ελλάδα να λάβει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ώστε να μην θωρηθεί ότι η επιμήκυνση είναι υποχρεωτική διαδικασία λόγω ενδεχόμενης χρεοκοπίας αλλά πράξη διευκόλυνσης αλλά το νομικό κενό επίσης θα αποτελέσει λαβή για δημιουργία προϋποθέσεων πιστωτικού γεγονότος.
3) Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η κερδοσκοπία θα οργιάσει και προφανώς στα CDS θα παιχθούν όλα για όλα. Αναμένεται έξαρση των CDS και βίαιες συμπεριφορές.
4) Οι αμερικανικές τράπεζες ειδικά οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs, Morgan, Stanley, J P Morgan, Bank of America δεν ανησυχούν αν η χώρα χρεοκοπήσει. Ούτως ή άλλως δεν κατέχουν ελληνικό χρέος ή κατά το ορθότερο η συνολική έκθεση των αμερικανικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα 10 δις δολάρια στα ελληνικά ομόλογα όσα δηλαδή κατέχει η Πειραιώς περίπου.

Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει γύρω επαφών ώστε να αναλάβουν την μεγάλη δουλειά στην Ελλάδα, να αναλάβουν gold business που είναι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Φαίνεται ότι οι σκληροί της υπόθεσης "χρεοκοπία της Ελλάδος τον Ιούλιο" είναι οι κάτοχοι naked CDS δηλαδή γυμνών CDS παραγώγων που δεν αντισταθμίζουν το κίνδυνο σε ομόλογα. Τα naked CDS αποτελούν το 35% κατά μέσο όρο των συνολικών θέσεων σε CDS που αντιστοιχούν σε 5,5 με 6,5 δις δολάρια.
Επίσης μια σημαντική παράμετρος είναι ότι οι έλληνες κάτοχοι CDS αντιστοιχούν περίπου στο 1/5 με 1/6 των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων περί το 1 δις δολάρια.
Ο Ιούλιος λοιπόν είναι κρισιμότατος μήνας η η χώρα χρεοκοπεί ή αποτρέπεται η χρεοκοπία... ο καιρός γαρ εγγύς λοιπόν...
Οι δυνάμεις που θέλουν την χρεοκοπία είναι ισχυρές αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι αν πληρωθούν τα CDS από τους εκδότες και προηγούμενους κατόχους το κέρδος θα υπερβεί τα 25 δισ δολάρια αλλά οι δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την χρεοκοπία είναι εξίσου ισχυρές...

Υποσημείωση
Η θέση μας είναι ότι οι δυνάμεις που θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρές αλλά η λογική λέει ότι θα αποτραπεί αυτό το δραματικό γεγονός. Θα δείξει ο Ιούλιος...
Οι πιθανότητες πάντως είναι 70% χρεοκοπία με 30% διάσωση την ύστατη στιγμή....
Δυστυχώς, πραγματικά δυστυχώς γράφουμε πολύ λιγότερα από αυτά που ξέρουμε...

Πέτρος Λεωτσάκος

http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: