Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Χωρίς νέα όπλα η Εθνοφρουρά λόγω οικονομικής κρίσης


Χωρίς νέα όπλα η Ε.Φ.
λόγω οικονομικής κρίσης

17/06/2011

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Μόνο μέρες μπορούμε ν' αντέξουμε σε εχθρική επίθεση

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση Κατσουρίδη - Πιτσιλίδη για τα θέματα του ενιαίου αμυντικού χώρου. Μετά τα καλωσορίσματα και τις φιλοφρονήσεις, έπεσαν οι πρώτες κανονιές στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα διαφώνησε με τον Υπουργό Άμυνας ότι η οικονομική κρίση δικαιολογεί τη συρρίκνωση των αμυντικών κονδυλίων. «Η Κυβέρνηση ν' αφήσει τα αμυντικά κονδύλια ανεπηρέαστα από περικοπές», επισήμανε ο Γιώργος Βαρνάβα και κάλεσε τον Υπουργό και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να διεκδικήσουν όλο το ποσό της φορολογίας για την αμυντική θωράκιση.
Μιλώντας στους 12 παρόντες βουλευτές στην Επιτροπή Άμυνας, ο Κώστας Παπακώστας είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα γίνεται προσπάθεια η άμυνά μας να είναι πειστική έναντι του εισβολέα. Η οικονομική κρίση, εξήγησε, δένει τα χέρια και τα πόδια μας για άλλες παραγγελίες πολεμικού εξοπλισμού, όμως έχουμε ήδη σημαντικά οπλικά συστήματα που επιτρέπουν στην Κύπρο να αντέξει μέρες σε εχθρική επίθεση. Την ίδια ώρα στράφηκε προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.
Ο αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, αν και στρατιωτικός, μίλησε με πολιτική γλώσσα, λέγοντας ότι με τα δεδομένα που έχει ο στρατός κάνει το καλύτερο δυνατό. Ναι, είπε, η άμυνά μας είναι πειστική έναντι του Αττίλα. Πρόσθεσε ότι η καλή άμυνα κοστίζει, αλλά περισσότερο κοστίζει στους λαούς και στο κράτος ή έλλειψη κι η εγκατάλειψη της αμυντικής προσπάθειας.
Στη σειρά των τοποθετήσεων των βουλευτών, ο Νίκος Κουτσού του Ευρωπαϊκού Κόμματος είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο στράτευμα, με κακές σχέσεις αξιωματικών και στρατιωτών και τα προβλήματα δεν πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί αλλά να επιλύονται, για να διατηρείται το αξιόμαχο του στρατεύματος.

Άναψε φωτιές ο Κατσουρίδης
Σε αναφορά που έγινε για τον ενιαίο αμυντικό χώρο Κύπρου - Ελλάδας από διάφορους βουλευτές παρενέβη ο Νίκος Κατσουρίδης, λέγοντας ότι «οι Έλληνες αδελφοί μας ούτε τον δικό τους αμυντικό χώρο δεν μπορούν σήμερα να υπερασπιστούν επαρκώς» και ότι ξένα μέσα μεταδίδουν ότι προτίθενται να πωλήσουν ακόμη και βραχονησίδες. Στο σχόλιο Κατσουρίδη αντέδρασε έντονα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Πιτσιλίδης, λέγοντας ότι στην παρουσία του δεν επιτρέπει να λοιδορείται η Ελλάδα.
Ο ελληνικός στρατός, είπε, είναι ισχυρός και μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα πέρα και ξέχωρα από τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζει. Με μειδίαμα και κάποιες εξηγήσεις από την πλευρά του ΑΚΕΛ, η κόντρα έληξε γρήγορα. Ακόμη κι ο Ζαχαρίας Κουλίας υπερασπίστηκε το Νίκο Κατσουρίδη, λέγοντας ότι η παρουσία του θα βοηθήσει την Επιτροπή να αποδώσει καλύτερα, όπως έκανε και στην Επιτροπή Εσωτερικών. Απέδωσε την έντονη αντίδραση Πιτσιλίδη «στον ενθουσιασμό του πρωτάρη» στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, προσθέτοντας ότι στον ίδιο αρέσουν οι αψιμαχίες σε υψηλούς τόνους.

Χρειάζεται συναίνεση
Στα κύρια θέματα που απασχολούν την Άμυνα τοποθετήθηκε εν εκτάσει εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Φύτος Κωνσταντίνου, λέγοντας ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής σε θέματα εξοπλισμών είναι τελεσίδικες και δεν χρειάζεται επικύρωση ολομέλειας. Αυτό αυξάνει όλων τις ευθύνες μας, επισήμανε. Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας χαρακτήρισε την επιτροπή εκ των πλέον σημαντικών της Βουλής και ζήτησε συναίνεση για να υπάρξει αποδοτικό έργο. Όλες οι πλευρές έπλεξαν το εγκώμιο του Γιαννάκη Ομήρου, τονίζοντας ότι διηύθυνε με απόλυτη επιτυχία και επί μακρόν την Επιτροπή.

Ανοχύρωτη πολιτεία
Στην τοποθέτησή του ο Σωτήρης Σαμψών ζήτησε να εργαστούν όλοι για ισχυρή αποτρεπτική άμυνα. Η εικόνα που υπάρχει επί σημερινής Κυβερνήσεως, είπε, δεν μας τιμά. Προχώρησε εντός και εκτός Επιτροπής να δηλώσει ότι αν είναι να συνεχιστεί η υποβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών είναι προτιμότερο, αυτοί που δεν πιστεύουν στην άμυνα, να εισηγηθούν την κήρυξη της χώρας σε ανοχύρωτη πολιτεία αντί να παρουσιάζουν τα σημερινά ημίμετρα ως αμυντικό έργο.
Θέση του ΔΗΣΥ, εξήγησε, είναι ότι ένας ισχυρός και ευέλικτος στρατός είναι άκρως απαραίτητος σε κάθε περίπτωση.

Πρόωρη απόλυση
Ανάλογη θέση για ισχυρό στρατό εξέφρασε εκ μέρους του ΔΗΚΟ και ο Γιώργος Προκοπίου. Πρόσθεσε, δε, εισήγηση να απολυθούν νωρίτερα 15 ημέρες οι στρατιώτες της καλοκαιρινής ΕΣΣΟ του 2009. Η εισήγηση κρίθηκε εκτός θέματος, με την ηγεσία του στρατού να διαφωνεί κάθετα.

Έτοιμο το Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο περί Στρατού
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωσε εντός και εκτός επιτροπής, ότι το νομοσχέδιο «Περί Στρατού της Δημοκρατίας» ετοιμάστηκε από στρατιωτικές επιτροπές και απεστάλη στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνική επεξεργασία. Το Σεπτέμβριο, είπε, θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής. Μετά την ενοποίηση και απλούστευση των διατάξεων περί Εθνικής Φρουράς, εξήγησε, με το νέο αυτό νομοσχέδιο τίθενται όλα σε μια νέα, πιο εύρυθμη βάση. Οι περί Εθνικής Φρουράς διατάξεις έγιναν βάσει του δικαίου της ανάγκης και το νομοσχέδιο Περί Στρατού της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τα θέματα στελέχωσης, προαγωγών, αποστρατιών και ιεραρχίας στο στράτευμα. Έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις και να θέσει καθαρούς κανόνες για όλα.
Ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι διανύουμε κρίσιμη περίοδο όσον αφορά το στράτευμα ενόψει της καλοκαιρινής κατάταξης των νεοσυλλέκτων. Οι διατάξεις για τη φυγοστρατία, είπε, τίθενται τώρα σε ισχύ και θα κριθεί πόσο απέδωσαν. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε, θα επιφέρουμε διορθώσεις, ώστε η μάστιγα της φυγοστρατίας να εξαληφθεί πλήρως.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το στράτευμα, αναμένεται η καλοκαιρινή ΕΣΣΟ να κινηθεί σε ανάλογα με τα περσινά επίπεδα. Δηλαδή 5000 νεοσύλλεκτοι.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/393164

Δεν υπάρχουν σχόλια: