Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Απροσδόκητες αποκαλύψεις μέσω Κύπρου

Τον ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» Χρήστο Λαμπράκη, κατονόμασε ως ιθύνοντα νου του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέγνωσε ενώπιον της Ολομέλειας έγγραφο το οποίο εμπλέκει τον Χρ. Λαμπράκη στο εγχείρημα ανατροπής του Μακαρίου.


Κουλίας: Ιθύνων νους του πραξικοπήματος
ο Χρ. Λαμπράκης

Αποκαλύψεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για το Φάκελο της Κύπρου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για το Φάκελο της Κύπρου, ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέγνωσε έγγραφο που κατέθεσε στην at hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, ο Χάρης Βωβίδης, γραμματέας του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σύμφωνα με το οποίο, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη των ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου.
Συγκεκριμένα η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στην εξοχική έπαυλη του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο. Επικεφαλής της συσκέψεως, σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, τον οποίον ο κ. Κουλίας χαρακτήρισε ως πολιτικό νου του πραξικοπήματος και σε αυτή μετείχαν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης και επιτελείς του, o εφοπλιστής Ποταμιάνος, ενώ από την Κύπρο πήγε στον Πόρο και συμμετείχε στη σύναξη ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε «πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974.Ο Χρήστος Λαμπράκης πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 στην Αθήνα, σε ηλικία 75 ετών.
Εκτός από ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με δύο εφημερίδες και είκοσι και πλέον εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα, ο Λαμπράκης δημιούργησε και το Μέγαρο Μουσικής, που ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ομάδας των Φίλων της μουσικής στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε. Ο Χρήστος Λαμπράκης θεωρείτο ως παράγοντας δημοκρατικών πεποιθήσεων και πνεύμα ανήσυχο και είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα, που γράφτηκε για τον ίδιο την ημέρα του θανάτου του από το ειδησιογραφικό site “in.gr”, για τον Λαμπράκη: «Οι πολιτικές περιπέτειες της Ελλάδας, η καθημερινή μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για την αλήθεια, που σάλπιζαν τα έντυπά του και πρόβαλλε ο ίδιος, δεν τον άφησαν άτρωτο. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του».

http://www.kathimerini.com.cy/

2 σχόλια:

SITALKIS είπε...

Δεν μέ έχει πείσε αυτό το δημοσίευμα... Ο Λαμπράκης είχε κατηγορηθεί για χίλια- δυο, άλλα αλήθεια, άλλα όχι, αλλά αυτό ειδικά δεν με πείθει, αν δεν προσκομισθούν επαρκή και πειστικά στοιχεία.

Βιβλιόφιλος είπε...

Δεν είναι ένα απλό δημοσίευμα. Αναφέρεται σε συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, όπου γίνεται επίσημη καταγγελία από βουλευτή. Όσο δεν ανοίγει εδώ στην Ελλάδα ο φάκελλος της Κύπρου, πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για πολλά. Και δυστυχώς συνέβησαν πάρα πολλά τότε και παίχτηκαν πολλά παιχνίδια. Προσωπικά δεν θα με εξέπληττε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, ειδικά για πρόσωπα όπως ο μακαρίτης, που μη ξεχνάς, λεγόταν ότι ανέβαζε και κατέβαζε πρωθυπουργούς. Θυμάμαι στα Ιουλιανά του 1965 που καίγανε τα έντυπα του Συγκροτήματος, διότι αρχικά είχε στηρίξει τους αποστάτες. Τι να πω! Ίσως μάθουμε κάτι μέσω ...Κύπρου!