Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Φαρσοκωμωδία" οι μεταρρυθμίσεις



Τη δυσαρέσκειά τους για τις υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τις επιταγές του μνημονίου, εκδηλώνουν όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα κύκλοι της τρόικας, προκαλώντας ανησυχία για την επόμενη αξιολόγηση και το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός στόχων ήδη από το πρώτο μισό της χρονιάς.

Θρυαλλίδα για τη μεταστροφή αποτέλεσε το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τα μέτρα-"ασπιρίνες" για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. 

"Είμαστε απογοητευμένοι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα", δήλωσε πρόσφατα στο Euro2day στέλεχος του εν Ελλάδι κλιμακίου της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι πρακτικά τα κλειστά επαγγέλματα ΔΕΝ άνοιξαν. 

Η θέση τους απηχεί και την αντίληψη της αγοράς. Στελέχη που παρακολούθησαν από κοντά την υπόθεση σημειώνουν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία. 

"Προσποιηθήκαμε αλλαγές, αντί να ανοίξουμε τα επαγγέλματα", δηλώνει στο Euro2day στέλεχος... εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι η περίπτωση του ανοίγματος των αγορών κατέδειξε πόσο δέσμιο των πελατειακών σχέσεων παραμένει το πολιτικό σύστημα.

Για να απελευθερωθούν οι αγορές απαιτούνται, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, δύο απλά μέτρα: άρση των απαγορεύσεων ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος και κατάργηση των διοικητικά οριζόμενων ελάχιστων αμοιβών ή ελάχιστων περιθωρίων κέρδους.

"Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα ολόκληρο νομοσχέδιο για να μην κάνει τίποτε σχεδόν από τα παραπάνω", σχολιάζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι άφησε ανέγγιχτο το ελάχιστο περιθώριο κέρδους για τον φαρμακοποιό (35%), όπως και τις απαγορεύσεις για το άνοιγμα φαρμακείων ή δικηγορικών γραφείων σε περιοχές εκτός του οικείου δικηγορικού συλλόγου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο δικηγόρος.

Στην πράξη δεν καταργήθηκαν ούτε οι ελάχιστες αμοιβές για επαγγέλματα όπως των δικηγόρων ή των ορκωτών ελεγκτών. Ο νόμος καταργεί μεν την ελάχιστη αμοιβή για τους δικηγόρους, η φορολόγησή τους όμως θα διενεργείται βάσει ενδεικτικών ελάχιστων αμοιβών. "Ποιος θα λαμβάνει 80 ευρώ και θα φορολογείται για 100 ευρώ;", αναρωτιέται το συγκεκριμένο στέλεχος.

Για τους δε ορκωτούς ελεγκτές το νομοσχέδιο, αντί να καταργήσει την ελάχιστη αμοιβή, αναπτύσσει σε οκτώ σελίδες(!) ένα πολυδαίδαλο σχέδιο υπολογισμού της.

Σε 21 ΔΕΚΟ οι μισθοί θα είναι υψηλότεροι του τζίρου και το 2011!

Απογοήτευση επικρατεί και για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες αναφορικά με την εξυγίανση ζημιογόνων ΔΕΚΟ ή το νοικοκύρεμα στις υπόλοιπες. 

Παρά το γεγονός ότι από φέτος, κατ' επιταγή της τρόικας θα προσμετρούνται απευθείας στον προϋπολογισμό οι οικονομικές επιδόσεις 41 ΔΕΚΟ έναντι 17 πέρυσι, η κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών και τις περαιτέρω περικοπές επιδομάτων που αποφασίστηκαν τον Δεκέμβριο, ενώ τα μέτρα εξυγίανσης στον ΟΑΣΑ, στον ΟΣΕ και σε άλλους οργανισμούς χαρακτηρίζονται από την αγορά "ασπιρίνες".

Ήδη η τρόικα αναπροσάρμοσε καθοδικά την εκτίμηση για εξοικονόμηση δαπανών από τις ΔΕΚΟ φέτος στα 500 εκατ. ευρώ από 800 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε αρχικώς έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα.

Και ενδέχεται ο στόχος να αναθεωρηθεί και πάλι επί τα χείρω, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η εξυγίανση στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ περιορίστηκε σε ημίμετρα, όπως η μείωση της υπερωριακής απασχόλησης και οι προσαρμογές επιδομάτων.

"Οι δαπάνες για μισθούς στον ΟΑΣΑ θα ξεπεράσουν και φέτος τον τζίρο του ομίλου όπως σε 20 ακόμη ΔΕΚΟ από τις 41 που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παρακολούθησης", εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Αποσπασματική η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής 

Αποσπασματική κρίνει η αγορά και την προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ενώ απέφυγε να καταργήσει το αφορολόγητο η κυβέρνηση, "δεν προχώρησε με τόλμη στην υιοθέτηση ενός σκληρότερου πόθεν έσχες, το οποίο θα συνοδευόταν από συστηματική ακτινογράφηση της περιουσίας των ελεύθερων επαγγελματιών ανά κλάδο", δηλώνει στο Euro2day σύμβουλος επιχειρήσεων επί φορολογικών θεμάτων.

Αντί αυτού, θέσπισε ήπια κριτήρια πόθεν έσχες, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μικρή αύξηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν, πιέζοντας μάλιστα περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες του μεροκάματου και όχι όσους φοροδιαφεύγουν χοντρά.

"Αν δεν εφαρμοστούν έλεγχοι-σκούπα με άνοιγμα λογαριασμών και έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων ανά κλάδο, τότε δεν θα περάσει ποτέ το μήνυμα 'ξεχάστε ό,τι ξέρατε'", εκτιμά ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ακόμη καθυστερούν απαραίτητες επενδύσεις σε software, οι οποίες θα έκαναν παιχνιδάκι την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων.

"Κοροϊδεύουμε την τρόικα, αλλά στην πράξη κοροϊδευόμαστε, και αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα θα ξαναβρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας", διαπιστώνει οικονομικός αναλυτής, ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός των στόχων του μνημονίου ήδη από το πρώτο μισό του 2011, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί ριζική επαναδιαπραγμάτευση του υιοθετηθέντος μίγματος και κυρίως του τρόπου εφαρμογής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: