Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Βαλκανικά...


Δημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του κου Κ. Χολέβα, πολιτικού επιστήμονος, το οποίο θα δημοσιευθεί στο τεύχος Μαρτίου του γνωστού περιοδικού ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ.
ΔΕΕ

Η ΑΓΝΩΜΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΛΥΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΙΑ
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Όσοι θυμούνται τη γνωστή ιταλική κωμωδία της δεκαετίας του 1970 «Οι εντιμότατοι φίλοι μου», την οποία επαναπροβάλλει συχνά η ελληνική τηλεόραση, μπορούν κάλλιστα να φανταστούν πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας καλός σκηνοθέτης για την περίπτωση των δύο βαλκανίων γειτόνων μας: Της Αλβανίας και των Σκοπίων. Θα γύριζε άνετα την ταινία «Οι εντιμότατοι βαλκάνιοι γείτονές μας». Τα πρόσφατα γεγονότα έρχονται να εμπλουτίσουν τη φαντασία του σεναριογράφου. Η Αλβανία μάς ανταποδίδει την οικονομική και πολιτική στήριξη με κουρέλιασμα της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα και η ΦΥΡΟΜ μάς προκαλεί την ώρα που βαίνει προς διχοτόμηση. Η αγνώμων Αλβανία και τα διαλυόμενα Σκόπια είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της ταινίας αυτής, της οποίας το σενάριο έχει αρχίσει να γράφεται από το 1990.
Στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης θεώρησε άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Τιράνων για τα θαλάσσια σύνορα και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο. Η συμφωνία σε νομικό επίπεδο είχε τύχει σοβαρής επεξεργασίας από ελληνικής πλευράς. Επιπλέον ήταν ένα καλό νομικό προηγούμενο, το οποίο μπορούσε η Ελλάδα να επικαλεσθεί έναντι της Τουρκίας στο μοναδικό ζήτημα που αναγνωρίζουμε ως εκκρεμότητα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα των νήσων του Αιγαίου. Η αλβανική αντιπολίτευση πιστεύει ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπερίσα κακώς υπέγραψε, διότι η συμφωνία έβλαπτε τα αλβανικά συμφέροντα και ευνοούσε σκανδαλωδώς την Ελλάδα.
Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η πολιτικοδικαστική συμπαιγνία έρχεται από μία χώρα, η οποία έχει βοηθηθεί και στηριχθεί ηθικά, πολιτικά και οικονομικά από την Ελλάδα κατά τρόπο μονομερή χωρίς ανταλλάγματα. Η χώρα μας συντηρεί και δίνει εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών υπηκόων, οι οποίοι με τη σειρά τους χρηματοδοτούν την αλβανική οικονομία. Έχουμε δώσει ακόμη και στρατιωτική στήριξη στη γείτονα χώρα, όταν κινδύνευε να διαλυθεί σε βόρειο και νότιο τμήμα το 1997. Έχουμε υποστηρίξει την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη παρά την κακή διαγωγή των Τιράνων στο θέμα των περιουσιών, της παιδείας και της εθνικής ταυτότητος των Βορειοηπειρωτών. Και βλέπουμε όλα αυτά τα θετικά μας έργα να μην εκτιμώνται και να ανταμείβονται με αγνωμοσύνη. Ας σκεφθούμε καλά το παράδειγμα αυτό για να μην εκπλαγούμε δυσάρεστα και από τα Σκόπια. Όπως η Αλβανία πρώτα λαμβάνει στήριξη από την Ελλάδα και μετά ανταποδίδει με ανατροπή σοβαρών συμφωνιών, έτσι και η ΦΥΡΟΜ θα υποχωρήσει μερικώς για να εξασφαλίσει την στήριξή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρ. Ένωση και αφού ενταχθεί θα επανέλθει στον ακραίο εθνικισμό και στην υφαρπαγή της ιστορίας και των συμβόλων μας.
Μιλώντας πάντα για την Αλβανία καλό είναι να θυμόμαστε και την προαναγγελθείσα απογραφή, η οποία θα διεξαχθεί το 2011. Μέχρι σήμερα η επίσημη άποψη των Τιράνων είναι ότι υπάρχουν μόνο 60.000 Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και μάλιστα σε περιοχές αυστηρά καθορισμένες από τη δικτατορία Χότζα και Αλία. Πρέπει να προετοιμασθούν εγκαίρως οι πολλοί Βορειοηπειρώτες που εργάζονται στη χώρα μας να βρίσκονται στην Αλβανία κατά την ημέρα της απογραφής, διότι τα ερωτήματα θα περιλαμβάνουν την εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα.
Στη ΦΥΡΟΜ λάδι στη φωτιά έριξε η πρόσφατη συνέντευξη του Μεντούχ Θάτσι, ισχυρού ηγέτη του αλβανικού κόμματος DPA. Ο Θάτσι που δεν μετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι δήλωσε στο σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5 ότι αν η σλαβική πλειοψηφία δεν σταματήσει να τρομοκρατεί τους Αλβανούς της ΦΥΡΟΜ και δεν αποδεχθεί μία λύση για την ονομασία του κράτους, τότε η χώρα ενδέχεται αν αντιμετωπίσει ένα πόλεμο, ο οποίος αυτή τη φορά θα τελειώσει με ήττα. Προφανώς υπενθυμίζει την ένοπλή εξέγερση της πολυάριθμης αλβανικής κοινότητας το 2001 που έληξε με τη συμφωνία της Αχρίδας. Ο Θάτσι λέει γι’αυτή τη συμφωνία: «Μη χειροκροτείτε την πολιτική του κ. Γκρούεφσκι. Οι Αλβανοί στη "Μακεδονία" είναι ταπεινωμένοι και η συμφωνία-πλαίσιο είναι νεκρή». Και συνέχισε: «Η πολιτική ταπείνωσης των Αλβανών οδηγεί απευθείας σε πόλεμο. Τα σύνορα με το Κόσσοβο και την Αλβανία θα πέσουν μέσα σε μια νύχτα. Οι "Μακεδόνες" δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.... Αν η χώρα θέλει να υπάρχει, τότε θα πρέπει να είναι χώρα τόσο των "Μακεδόνων" όσο και των Αλβανών», δήλωσε ο Θάτσι, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να διαιρεθεί η ΦΥΡΟΜ σε δύο χωριστές γεωγραφικές και εθνικές ζώνες.Σχετικά με το όνομα δήλωσε ότι η λύση είναι πιθανή μόνον αν η ΦΥΡΟΜ αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις. Προφανώς εκφράζει τη γνωστή βιασύνη των Αλβανών να λυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα για να ενταχθεί η ΦΥΡΟΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτό και μόνο ενδιαφέρει την πολυπληθή αλβανική κοινότητα των Σκοπίων κι ουδόλως νοιάζονται για το όνομα, με το οποίο η χώρα θα καθιερωθεί διεθνώς. Το άλλο μεγάλο αλβανικό κόμμα της χώρας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένταξης του Αλί Αχμέτι που μετέχει στην κυβέρνηση, δεν σχολίασε τις δηλώσεις Θάτσι, αλλά θυμίζω ότι μόλις προ ενός έτους ο Αχμέτι είχε αποκαλύψει ότι είχε και αυτός συζητήσει με ηγέτες της Σλαβικής πλειοψηφίας την πιθανή διχοτόμηση-διάλυση της χώρας.Απέναντι στην αγνώμονα Αλβανία και στα υπό διάλυσιν Σκόπια η Ελλάς πρέπει να είναι περισσότερο πιεστική και όχι υποχωρητική.Κ.Χ. 18-2-2010
(Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις δικές μου)

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Per nje perspektiva per Hellenet (edhe) ne gjuha shqipe (vazhdimi):

α.Kuriozi eshte se Sqiptaret autentiket mendojne hero kombetar i tyre Gjergjin Kastriotin.Per te justifikuar krijimin e shtetit te tyre?
β.Sqipria ishte gjithmone nje kopesht ku shkonin shume dhe,paralelisht,nje pjate nga te cilin deshironin te ngrene disa.
γ.Sqiptaret e sot jane,sipas nje tjeter interpretimit historik,fiset thraket nga Dardania(rrethi i sotem e Skopjes) apo fiset gjermanet se u perzihen me Illyrianet e zvogeluar vendaret.

Απόδοση ελληνιστί:

Για μία προοπτική για τους Έλληνες (και) στην σκιπταρική γλώσσα (συνέχεια):
α.Το περίεργο είναι πως οι αυθεντικοί Σκιπτάροι θεωρούν εθνικό των ήρωα τον Γεώργιο Καστριώτη.Για να δικαιολογήσουν τη δημιουργία του κράτους των;
β.Η Σκυπερία ήταν πάντοτε ένας κήπος όπου πήγαιναν πολλοί και,παράλληλα,ένα πιάτο από το οποίο επεθυμούσαν να φάνε μερικοί.
γ.Οι Σκηπτάροι του σήμερα είναι,σύμφωνα με μια άλλη ιστορική εκδοχή,θρακικά φύλα από την Δαρδανία (περιοχή σημερινή της Σκοπιάς) ή γερμανικά φύλα που αναμίχθηκαν με τους ολιγοστούς εντοπίους Ιλλυριούς.