Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Απεργιακά...

Πραγματοποιήθηκε χθές η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ των απεργούντων ήσαν και οι εφοριακοί και τελωνειακοί (!!!), από τους πλέον ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους του ελλαδικού κράτους. Βεβαίως, δεν φταίνε για την σημερινή κατάσταση μόνον αυτοί και οι πρώτοι που έπρεπε να "κάτσουν στο σκαμνί" είναι οι κάθε επιπέδου πολιτικοί, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Επειδή λοιπόν το θράσος έχει ξεχειλίσει πια σ' αυτόν τον τόπο, παραθέτω κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων από δραστηριότητες μελών αυτών των συντεχνιών, που διαβάζουμε συχνά. Μα θα μου πείτε δεν είναι όλοι το ίδιο. Θα σας απαντήσω ερωτώντας: Έχετε ακουστά ποτέ από τους συναδέλφους τους, τους συνδικαλιστάδες και άλλους αργόσχολους αυτών των κλάδων ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τί συμβαίνει, να κάνουν κάποια αποκάλυψη, να έχει υπάρξει έστω μία (1) καταγγελία; Για το τελευταίο θέμα παρακαλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν το άρθρο που δημοσιεύεται στο τέλος. Είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά διδακτικό.
Δ.Ε.Ε.

Διώξεις σε 10 τελωνειακούς για υπόθεση διαφθοράς

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010 16:50
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1774192

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται δέκα τελωνειακοί υπάλληλοι για υπόθεση διαφθοράς. Ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος πέντε Τελωνειακών Υπάλληλων του Τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από ένα έτος περίπου, περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες ότι Τελωνειακοί Υπάλληλοι μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από τη χώρα μας φορτηγών-οχημάτων, τα οποία μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Μετά από πολύμηνη έρευνα προέκυψε η συμμετοχή στη συγκεκριμένη υπόθεση πέντε Υπαλλήλων του Τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων Υπαλλήλων του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός Υπαλλήλου του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων. Οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι ενεργώντας ατομικά ή από κοινού, επέτρεπαν τη διέλευση φορτηγών οχημάτων προς την Αλβανία χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Τελωνειακού Κώδικα και παρακάμπτοντας, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου SCHE Ν GEN .
Η διαδικασία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τον προσπορισμό σημαντικού οικονομικού οφέλους για τους ιδίους και την ιδιαίτερα μεγάλη απώλεια εσόδων (δασμών κ.λ.π.) για το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου – εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα (-) ή μη καταχωρώντας οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη.
Ενδεικτικά από την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι Τελωνειακοί, με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα από 27-09-2008 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (11.814) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 02-01-2006 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (4.780) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς. Η σχετική έρευνα έχει επεκταθεί και για τα προηγούμενα έτη.
Επιπλέον, οι προαναφερόμενοι σε κάθε Τελωνείο (Μέρτζανης – Κακαβιάς) είχαν συστήσει κοινό ταμείο προσπορισμού των παράνομων εσόδων, στο οποίο συγκέντρωναν τα χρήματα που εισέπρατταν ως αντίτιμο για να παρέχουν και να εξασφαλίζουν την ελεύθερη, άνευ των προβλεπόμενων διατυπώσεων και ελέγχων, διέλευση των οχημάτων.
Η δικογραφία υποβλήθηκε την 01/02/2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, μετά από σχετική παραγγελία του εποπτεύοντος τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις ακόλουθες πράξεις:
α) Απιστία σχετική με την Υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
β) Κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση.
γ)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση.
Επιπλέον σε βάρος των προαναφερομένων επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Θεσσαλονίκη: Οικονομικό σκάνδαλο με παράνομη
επιστροφή ΦΠΑ

Eμπλέκονται εφοριακοί και εταιρείες «μαϊμού».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/01/2010_321031

Εντολή να επιστρέψουν, εντός των 48 ωρών, οι υπεύθυνοι εφοριακοί τριών Δ.Ο.Υ της Θεσσαλονίκης και οι υπεύθυνοι αντίστοιχων εταιρειών «μαϊμού», το ποσό των 8.831.906 ευρώ, διαβίβασε στην αρμόδια διεύθυνση επιθεώρησης της πόλης, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σχοινιωτάκης. Το συγκεκριμένο ποσό περιήλθε στην κατοχή των εταιρειών από επιστροφή ΦΠΑ, μετά την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών τελωνειακών στοιχείων. Οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών είναι έως σήμερα άγνωστοι.
Όπως προκύπτει από την έγγραφη παραγγελία του κ. Σχοινιωτάκη, η απάτη των τριών ανύπαρκτων εταιρειών έγινε στις Γ΄και Δ΄ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι μόλις έγινε γνωστή η απάτη, οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές, που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, επικαλέστηκαν ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους, προκειμένου, είτε να μην τους επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, είτε να απαλλαγούν. Ειδικότερα, στους υπευθύνους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι έμειναν άθικτοι από την έρευνα, που διεξήχθη.
Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας αναφέρει ότι οι οικονομικοί επιθεωρητές επικαλέστηκαν τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τους υπαλλήλους του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και όχι αυτές των διαχειριστών υπολόγων, που έχουν αυξημένες ευθύνες. Ακόμη, αναφέρει ο κ. Σχοινιωτάκης ότι η παραγραφή των αδικημάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι διετής, ενώ για τους διαχειριστές υπολόγους η παραγραφή είναι δεκαετής ή ακόμη και εικοσαετής.
Παράλληλα, της υπόθεσης έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων εφοριακών. Επίσης, η Εισαγγελία θα αναζητήσει και ποιοί είναι πίσω από τις εταιρείες «μαϊμού» για να ασκήσει διώξεις σε βάρος τους και εφόσον αποκαλυφθούν, να εκτελεστεί το δεύτερος σκέλος της εντολής Σχοινιωτάκη, για επιστροφή από την πλευρά τους του ποσού της απάτης.


ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ                Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010 - 00:03
Σπάστε το νόµο της σιωπής

Οι υπάλληλοι των εφοριών απεργούν, διότι θα τους κοπούν τα παχυλά τους επιδόµατα. Ιερό το δικαίωµα της απεργίας, δεν λέµε, αλλά ας εξετάσουµε λίγο το πώς και το γιατί. Στο πρόσφατο παρελθόν, λοιπόν, αποφασίστηκε να δοθεί ένα κίνητρο στους εργαζόµενους στις εφορίες για να περιοριστεί το φαινόµενο της διαφθοράς και για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, ώστε να έχει έτσι περισσότερα έσοδα το Δηµόσιο. Αντί να στείλουν τους επίορκους στη φυλακή, αντί να διαλύσουν τα shops in the shop που λειτουργούν οι επιτήδειοι στην πλάτη των Ελλήνων φορολογούµενων, αποφάσισαν να αντιµετωπίσουν το φαινόµενο µε ένα γενναίο οικονοµικό επίδοµα.
Ερώτηση: Απέδωσε το µέτρο; Απάντηση: Όχι! Γιατί λοιπόν απεργούν; Διότι το θεωρούν κεκτηµένο τους δικαίωµα κι επειδή νιώθουν ισχυροί (το κράτος τούς χρειάζεται για να µπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του), αποφάσισαν να κατεβάσουν τα ρολά στις εφορίες.
Θα περιµέναµε από την ΑΔΕΔΥ και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζοµένων στις εφορίες να ασχοληθούν κάποτε, επιτέλους, µε όλους εκείνους που νιώθουν ότι είναι συνέταιροι στα ταµεία του κράτους. Με εκείνους που έχουν κάνει τη διαφθορά κανόνα και όχι εξαίρεση. Ο επιχειρηµατικός κόσµος γνωρίζει καλά τι λέµε, όπως γνωρίζουν και όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα µε το θέµα. Θα περιµέναµε λοιπόν από τους υπεύθυνους συµπολίτες µας, σε µια περίοδο βαθιάς οικονοµικής κρίσης, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι να διεκδικούν ένα επίδοµα που έχουν αποδείξει ότι δεν το δικαιούνται.
Μην τολµήσει κανείς να πει ότι τα φαινόµενα διαφθοράς είναι περιορισµένα και ότι υπάρχουν όργανα της πολιτείας που επιλαµβάνονται των παρανοµούντων. Εδώ θα γελάσει και ο κάθε πικραµένος!
Ας µας πουν τι ποινές αντιµετώπισαν οι επίορκοι συνάδελφοί τους και ας µας πουν ποιος είναι ο ρόλος των εκπροσώπων τους στις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούν µετά την αποκάλυψη κάθε σκανδάλου διαφθοράς.
Να το πάρετε, κύριοι, το επίδοµα. Κι αυτό και άλλα τόσα να σας δώσουµε. Σπάστε όµως το νόµο της σιωπής και στείλτε τους εγκληµατίες πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Κι εν πάση περιπτώσει, αν δεν επιθυµούν οι ίδιοι να µπουν σε διαδικασίες ψυχοφθόρες, ας κάνει η κυβέρνηση τα απαραίτητα βήµατα, για να τελειώνουµε µια για πάντα µε εκείνους που πίνουν καθηµερινά το αίµα του επιχειρηµατικού κόσµου...

Θανάσης Μαυρίδης    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=906130

Δεν υπάρχουν σχόλια: