Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Δημοκρατίας



Από τον αναγνώστη μας κο Β. Δ. Μακρυπούλια λάβαμε μία ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με την παράκληση να αναρτηθεί στο παρόν ιστολόγιο. Κρίναμε ότι η επιστολή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, απηχώντας τις σκέψεις ενός μέσου πολίτη και την δημοσιεύουμε ευχαρίστως.
ΔΕΕ

Ανοικτή επιστολή προς τον
Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κε Πρόεδρε,

Άκουσα με πολύ προσοχή όσα είπατε στον Ελληνικό Λαό από τα Ιωάννινα. Αναφέρατε τον εαυτό σας ως μετανάστη, επίσης υπενθυμίσατε ότι οι Έλληνες –και αυτό το υπενθυμίσατε στον Ελληνικό λαό των τόσων βασάνων και κόπων-υπήρξαν μετανάστες.
Αυτά είναι γεγονότα κ. Πρόεδρε και βέβαια κανείς ποτέ δεν αμφισβητεί τα γεγονότα. Βέβαια θεωρώ ότι θα έπρεπε να υποσημειώσετε ότι οι Έλληνες ουδέποτε υπήρξαν λαθρομετανάστες. Από όσο μπορώ να γνωρίζω το Ελληνικό μεταναστευτικό σώμα –κυρίως του 20ου αι. – υπήκουσε στους κανόνες της νομιμότητας. Της γραφειοκρατικής, υγειονομικής, πολιτειακής.
Επίσης, ταπεινά πιστεύω, ότι είναι αδύνατον να έχουν ξεχάσει οι Έλληνες ότι υπήρξαν μετανάστες. Με την απλοϊκή μου σκέψη θα ήθελα να διατυπώσω ότι τέτοια τραγικά γεγονότα δεν λησμονούνται στο μυαλό των ανθρώπων που τα έζησαν, αλλά και στη μνήμη των κοντινών και μακρινών απογόνων αυτών των ανθρώπων. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό συμπέρασμα που βρήκε τη μεγαλειώδη επιβεβαίωσή του στη φροϋδική ψυχανάλυση. Ο άνθρωπος δεν ξεχνά τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του και αν το κάνει και πάλι υποφέρει. Πολλοί Έλληνες θυμούνται με καμάρι την προσφυγική τους καταγωγή και είναι υπερήφανοι για αυτό. Πολλοί Έλληνες έχουν μεγαλώσει γενεές Νεοελλήνων με τις ιστορίες της μεταναστευτικής τους εμπειρίας. Με συνεχές επιμύθιο ότι δημιούργησαν το καλό όνομα στα μέρη που πήγαν συμβάλλοντας στην πολύτροπη και ποικιλότροπη πολιτιστική άνοδο των τόπων προορισμού. Άρα όλα αυτά δεν έχουν κάποιο σημασιολογικό αντίκτυπο στους Έλληνες. Σημασιολογικό αντίκτυπο τεράστιο έχει μόνο η αλήθεια, το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το σημερινό φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, το οποίο διαλύει γρήγορα και σταθερά τον εθνικό και υπαρξιακό ιστό της Ελλάδας.
Πριν προχωρήσω παρακάτω θα ήθελα να ερωτήσω. Είμαστε πράγματι υπερήφανοι με το θέαμα δεκάδων αυτομαστιγομένων μουσουλμάνων σε διάφορες περιοχές της πατρίδος μας; Εγώ γνωρίζω-σε μία εκμετάλλευση της δαρβίνειας θεωρίας –ότι όταν ο άνθρωπος κατακτήσει το αύριο η επιστροφή στο χθές είναι καταστροφική. Η εξέλιξη επέρχεται όταν ο αγώνας για το νέο επιφέρει το νεώτερο, πάντως όχι το παλαιότερο. Άρα είναι δυνατόν η σύσταση του Νεοελληνικού κράτους το 1832 να διαφημίζει τη λογική δημιουργία ενός νέου ιστορικού δρόμου, συνεχώς και λογικά εξελισσομένου, βασισμένου στο πνεύμα της φιλοσοφικής μετεξέλιξης του ελλόγου διαφωτισμού που πλημμύρισε την Ευρώπη και ελευθέρωσε πνευματικά και την πατρίδα μας ,και έπειτα από 200 χρόνια να επανέρχονται όλες εκείνες οι σκηνές που οι αγωνιστές τόσο προσπάθησαν να διώξουν μαζί με την ετικέτα «τουρκοκρατία»; Είναι δυνατόν στη χώρα του Λόγου να είμαστε θεατές σε τέτοια θεάματα; Αναλογικά θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι οι δικοί μας μετανάστες στις διάφορες χώρες που πήγαν, επιδεικτικά σταυρώνονταν και έθετα στον εαυτό τους φραγγέλιο; Δεν νομίζω. Η απάντηση είναι αρνητική.
Βέβαια αυτό το οποίο παραμένει εντυπωσιακό είναι η γενετική μετάλλαξη της αριστεράς. Εάν σωστά ενθυμούμαι η κυβέρνηση του βουνού διεκήρυξε τη δημιουργία ενός Ελληνικού κράτους βασιζομένου στις αρχές του μαρξιστικού λόγου, απούσης της θρησκείας –είναι γνωστός ο μηδενικός ρόλος της θρησκείας στα μαρξιστικά γραπτά. Πώς τώρα ,αυτοί οι θιασώτες της εξέλιξης και του λόγου δεν εξανίστανται με τις σκηνές αυομαστιγώματος, αλλά και με άλλες άλογες πρακτικές κυρίως της μουσουλμανικής θρησκείας-η οποία ουδεμία σχέση έχει με ό,τι ο αιώνιος Ελληνικός Λόγος και οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές εκδοχές του,έχουν χαρακτηρίσει ως πρόοδο και ανθρώπινη υπέρβαση.
Ο Αριστοτέλης, μέσα στη "Λογική" του, υπεστήριξε ικανοποιητικά την αρχή της αρμονίας, της ταυτότητας και της λογικής συνέπειας. Η Ακρόπολη θαυμάσθηκε στο πέρασμα των αιώνων διότι αντιστοίχησε το πνεύμα με την πράξη θέτοντας τους κανόνες του ωραίου. Οι Έλληνες μετανάστες αντιστοιχούσαν στο περιβάλλον που πήγαν. Προέρχονταν από ένα τόπο πολιτιστικά ίσο και αντίστοιχο με τον τόπο προορισμού. Άρα –σε καθαρή γενετική και συνθετική βάση-η διαλεκτική μίας νέας δημιουργίας είχε ικανά θεμέλια, μέσα από τη σύνθεση των ντόπιων κατοίκων και των μεταναστών Ελλήνων. Υπήρχε συμβατότητα ανάμεσα στα κοινωνικά μεγέθη που γεννούσε την υπόσχεση ενός καλυτέρου, πιο εξελιγμένου –πολιτιστικά και άλλως –κράτους. Υπήρχε συμβατότητα που υποσχόταν κάτι το καλύτερο για τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Αυτοί οι Έλληνες είχαν όλα τα εφόδια ώστε μετά την απλή μετοίκεια ισοτέλεια να καταστούν εσωτερικά και πολιτιστικά ισότιμοι πολίτες της χώρας όπου μετανάστευσαν. Με λίγα λόγια υπήρχε μία δυνητική πρόοδος. Άραγε τα στίφη των λαθρομεταναστών, που έρχονται από τα βάθη της Ανατολής και όχι μόνο, πληρούν αυτές τις λογικές –και όχι μόνο –προϋποθέσεις ; Αν ναι συγγνώμη. Αν όχι ποιος θα ζητήσει ένα διαχρονικό ιστορικό συγγνώμη από τους Έλληνες για τον αργό φόνο της πατρίδος μας;
Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι η ιστορία δεν υπακούει στους κανόνες της αφελούς αναλογίας. Η ιστορία είναι ένα απίστευτο σύνολο εσωτερικών και εξωτερικών διαστάσεων, σε τέτοιο βαθμό ώστε δύο γεγονότα εξωτερικά ΟΜΟΙΑ εσωτερικά να μη έχουν καμμία σχέση. Με βάση τα αίτια και τα αποτελέσματα που προκάλεσαν. Πράγματι η μετανάστευση των Ελλήνων μέσα στον 20ο αι.δεν έχει καμμία απολύτως ΣΧΕΣΗ με τη λαθρομετανάστευση που καταστρέφει την Ελλάδα μέσα στον 21ο αι.
Η δικαιολόγηση είναι πολύ απλή. Ποιά αίτια προκάλεσαν τη μετανάστευση των Ελλήνων; Ποια αίτια προκαλούν τη λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα; Ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από το φαινόμενο αυτό; Είναι πράγματι μία ανθρώπινη ανάγκη ή μήπως εξυπηρετούνται άλλα γεωπολιτικά, οικονομικά και πολιτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα; Πώς είναι δυνατό η αυθόρμητη λαθρομετανάστευση να έχει παράπλευρες συνέπειες στην Ελληνική εκπαίδευση ώστε αυθωρεί και παραχρήμα να έχουν αλλάξει προς το δήθεν πολυπολιτισμικό όλα τα σχολικά βιβλία;
Εάν αυτό το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης ήταν ανεπιθύμητο από την εξουσία αυτού του κόσμου θα είχε καταπολεμηθεί. Αλλά αυτή η χωρίς όρια, διάλογο, σχέδιο, υγιή ανταλλαγή κουλτούρας, ανάμιξη των ανθρώπων-η οποία μαζοποιεί τους πάντες και τα πάντα-διαφοροποιεί ως συνέπεια την υγιή μετανάστευση των Ελλήνων σε σχέση με τη νοσηρή κατάσταση που αναδύεται μέσα από το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης σήμερα. Άραγε ίδιο με το Ελληνικό έθνος ήταν και το Αμερικανικό όταν κυριολεκτικά είχε ανάγκη από εποίκους για να ανδρωθεί ιστορικά ,σε μία εποχή όπου οι Έλληνες πολεμούσαν για την ιστορική τους συνέχεια; Οι Έλληνες δεν απείλησαν έθνη, δεν κατέστρεψαν καθημερινότητες, δεν απείλησαν το αύριο κανενός λαού. Αντίθετα η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση υπονομεύει το μέλλον ενός ολοκλήρου Ελληνικού έθνους.
Κάνοντας κατάχρηση, θα μπορούσα να αναφέρω ότι επιβάλλεται να θυμόμαστε τα πάντα. Όταν θυμόμαστε τη σελίδα του Ελληνικού βιβλίου που αναφέρεται στη μετανάστευση, ας θυμηθούμε και τις άλλες σελίδες που αναφέρονται σε εποχές όπου οι Έλληνες ανέπτυξαν τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα που τους έδωσε ο θεός, υπεράσπισαν υγιώς την πατρίδα τους ενάντια σε κάθε κίνδυνο –σύμφωνα με τον Ισοκράτη και τον Ξενοφώντα διαχρονικά, (περί ειρήνης, Οικονομικός) η φύση της Ελλάδας μπορεί να την καταστήσει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου.
Κε Πρόεδρε. Ζούμε στη χώρα του μέτρου και της αρμονίας. Εύχομαι ολοψύχως την κρίσιμη αυτή ώρα αυτοί οι όροι να πρυτανεύσουν σε σημαντικούς τομείς, εις εκ των οποίων είναι και αυτός της λαθρομετανάστευσης.


Με εξαιρετική εκτίμηση,
Β. Δ. Μακρυπούλιας, Dr. Φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: