Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αντάρτικο στην Δημόσια Διοίκηση!


Αντάρτικο στην Δημόσια Διοίκηση
Του Γιώργου Κράλογλου


"Εμείς δεν πουλάμε την κρατική υπηρεσία και ας έχει η χώρα χρέος. Ούτε στοιχεία δίνουμε για συντάξεις και επιδόματα γιατί ανήκουμε στην περιφέρεια και όχι στην Κεντρική Διοίκηση".
Τράβαγε τα μαλλιά του ο υπεύθυνος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παντελής Τζωρτζάκης όταν υπηρεσιακοί παράγοντες και υπεύθυνοι διευθύνσεων νευραλγικών τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης αντέδρασαν με τρόπο που σχηματοποιούσε τις παραπάνω απαντήσεις στις μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του.
Παρεμβάσεις που έχουν σκοπό από την μία πλευρά να καταγραφούν αυτά που συνθέτουν την κρατική περιουσία αλλά και τις περιττές δαπάνες του κράτους και από την άλλη την εικόνα με τις πραγματικές υποχρεώσεις του κράτους ώστε να συνθέσει μια πιθανή εναλλακτική λύση εξυπηρέτησης του χρέους ώστε η πολιτεία να μην καταφεύγει μονίμως στην αδιέξοδη φορολογική πολιτική και την πολιτική περικοπών μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες μου η προσπάθεια αυτή του κ. Τζωρτζάκη αλλά και γενικότερα του επιτελείου της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσκρούει σε αδιαπέραστα εμπόδια, ασχετοσύνης, αντιδράσεων, αρνήσεων, ανικανότητας, γραφειοκρατίας, και αναχρονισμού που λειτουργούν ως “βραδυφλεγείς βόμβες” τόσο στα θεμέλια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όσο και στην σημασία της ύπαρξης του υπουργείου και των στόχων του.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της αδρανοποίησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισις που έκανε την περασμένη Παρασκευή την πρώτη σύσκεψή του μετά από την περίπου διετή συγκρότησή του κατά την ίδρυση του υπουργείου.
Έτσι άλλωστε πρέπει να εξηγηθούν οι μάλλον ακαταλαβίστικες αόριστες και χωρίς ουσία δηλώσεις του υπουργού κ. Δημ. Ρέπα με την σύσκεψη του Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή αφού κατά την διάρκειά της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν απογοητευτικά αποτελέσματα της όλης προσπάθειας όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι:
- Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους λειτουργεί όπως την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη και δεν είναι σε θέση να δώσει σαφή εικόνα των υποχρεώσεων του κράτους σε χρέη αμέσου καταβολής ή κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
- Κανείς στην Δημόσια Διοίκηση δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία που να αποτυπώνουν την πραγματική αξία της περιουσίας του κράτους σε ακίνητα και άλλες αξίες.
- Κανείς στην Δημόσια Διοίκηση δεν έχει υπολογίσει τι πραγματικά κερδίζει και κυρίως τι χάνει το ελληνικό δημόσιο από την σημερινή εκμετάλλευση της περιουσίας του.
- Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση γιατί πληρώνονται απίστευτα ενοίκια και δεν αξιοποιούνται κρατικά ακίνητα.
- Είναι αδύνατη η συνεργασία με τους υπευθύνους που διαθέτουν φακέλλους κρατικής περιουσίας ώστε να καταγραφούν απώλειες εσόδων από διαφορετικής μορφής εκμετάλλευση της περιουσίας. Στις αρνήσεις παρεμβάλλονται και προσωπικές ιδεολογικές απόψεις για την κρατική περιουσία ενώ οι συγκεκριμένοι παράγοντες συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες.
- Είναι δύσκολη έως αδύνατη η συνεργασία με τις Περιφέρειες ακόμη και για τον εντοπισμό παράνομων επιδομάτων ή για την περικοπή δαπανών που μπορούν να περικοπούν.
- Στην Δημόσια Διοίκηση διατηρείται ένα κράτος μέσα στο κράτος το οποίο στηρίζεται στις συντεχνίες, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές. Το συντεχνιακό αυτό κύκλωμα προστατεύεται και καλύπτεται ιδεολογικά από τα κόμματα.
- Αλλά και στις όποιες περιπτώσεις διάθεσης για συνεργασία συναντάται άγνοια, ασχετοσύνη και αδυναμία γνώσεων για να εφαρμοστούν ακόμη και και οι πιο απλές οδηγίες. Ετσι και αυτοί οι συνεργάσιμοι υπάλληλοι καταφεύγουν αναγκαστικά στην “λύση” του παγώματος των οδηγιών με συνέπεια να μην λειτουργεί ολόκληρο το σύστημα.

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2854108&nid=1440860

Δεν υπάρχουν σχόλια: