Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

IIF: "Παύση" στις συζητήσεις για το PSI


IIF: "Παύση" στις συζητήσεις για το PSI

Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος δεν έχουν καταλήξει σε μια "εποικοδομητική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές" αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) σε ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.
"Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που υποβλήθηκε από την επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών –η οποία περιλαμβάνει μια πρωτοφανή ονομαστική μείωση 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές και έως 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση χρέους – δεν έχει οδηγήσει σε μια εποικοδομητική απάντηση συνολικά από όλα τα μέρη, συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου", σημειώνεται στην ανακοίνωση του Charles Dallara του IIF και του Jean Lemierre της BNP Paribas SA.
"Υπό τις συνθήκες αυτές, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
"Ευελπιστούμε ωστόσο, ότι η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να οριστικοποιηθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου και με βάση το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης", καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Charles Dallara και Jean Lemierre συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα συνεχίστηκαν και σήμερα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες –κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.
Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι "Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης", ενώ συμπληρώνουν πως "η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους".
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η θετική πρόθεση της ΕΚΤ για τη συμβολή της στην προώθηση της πρότασης όπως είχε ζητήσει το ΔΝΤ. Παρ΄ όλα αυτά, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα αλλά το «αγκάθι» της συμμετοχής ή μη των κεντρικών τραπεζών παραμένει στο κέντρο της διελκυστίνδας μεταξύ του IIF και του ΔΝΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: