Η ανατολ. Μεσόγειος από το διάστημα
Συνεργασία για φυσικό αέριο ζήτησαν
οι Ισραηλινοί από τον Χριστόφια
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Προς τον πρόεδρο Χριστόφια απευθύνθηκε η ισραηλινή Delek Group, προτείνοντας συνεργασία για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο και χρήση από το νησί μας «φτηνού και καθαρού» φυσικού αερίου. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Φιλελεύθερος, η πρόταση της Delek υποβλήθηκε γραπτώς στις 9 Ιανουαρίου και απευθυνόνταν προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με κοινοποίηση στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου, ενώ ενημερώθηκε και το Γραφείο Προγραμματισμού. Οι Ισραηλινοί στην πρόταση τους, την οποία υπογράφει ο εκτελεστικός πρόεδρος της DekelGroup, Άσι Μπάρτφιλ, εξηγούν στον πρόεδρο Χριστόφια το σχεδιασμό τους και ζητούν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της Delek αναφέρεται στην ανακάλυψη 450 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (ΒCΜ) του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και ακολούθως μπαίνει απευθείας στο ψητό. Αναφέρει ότι η πρόταση αφορά τη δημιουργία πολυμορφικής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων, προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής και άλλες στο νησί μας και εξαγωγές. Σε αυτό το πλέγμα, ζητείται από τον πρόεδρο Χριστόφια να ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα.
«Σε αυτήν την εγκατάσταση (το πολυμορφικό τερματικό), προτείνουμε να μεταφέρεται φυσικό αέριο για εσωτερική χρήση στην Κύπρο από δύο πηγές: των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εμείς πρόσφατα ανακαλύψαμε στη θάλασσα του Ισραήλ και σήμερα είναι υπό ανάπτυξη, όπως και από τα κοιτάσματα που ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθούν στη θάλασσα της Κύπρου κατά τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας. Εξηγεί επίσης πως «οι υφιστάμενες ποσότητες φυσικού αερίου είναι επαρκείς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της χώρας σας για δεκαετίες». Επιπρόσθετα, «οι ποσότητες αυτές εξασφαλίζουν ότι μέσω των εγκαταστάσεων για επεξεργασία και υγροποίηση φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων στην Κύπρο», θα είναι δυνατή η εξαγωγή του φυσικού αερίου από τις θάλασσες της Κύπρου και του Ισραήλ «στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο».
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Delek Εnergy δηλώνει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να ικανοποιήσει τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες με μια καθαρή και φθηνή πηγή και να μετατρέψετε την Κύπρο, από εισαγωγέα της ενέργειας, σε περιφερειακό κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου. Κάτι που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία της Κύπρου και ουσιαστική ανάπτυξη».
Καταλήγοντας, ο κ. Μπάρτφιλ, με βάση την πρόταση που υποβλήθηκε επίσημα στη Κυπριακή Δημοκρατία, ζητά από τον πρόεδρο Χριστόφια να προγραμματίσει συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με εκπροσώπους της Δημοκρατίας, ώστε να τους παρουσιαστούν και να τεθούν επί τάπητος «οι πρακτικές πτυχές της πρότασης, όπως τα χρονοδιαγράμματα, η χρηματοδότηση, τα οικονομικά και τα τεχνικά ζητήματα», ενώ δεσμεύεται για προσωπική εμπλοκή στις επαφές αυτές. Ζητά ακόμα από τον Πρόεδρο, εάν υπάρχει δυνατότητα, να του επιτρέψει να τον συναντήσει προσωπικά για να του παρουσιάσει την πρόταση την οποία χαρακτηρίζει σαν «όραμα στο οποίο είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος».
Να σημειωθεί ότι η DelekGroup, πέραν του σημαντικού ποσοστού συμμετοχής της μαζί με την Νoble Εnergyστα κοιτάσματα Νταλίτ, Ταμάρ και Λεβιάθαν, κατέχει και τα δικαιώματα σε σειρά άλλων υπό εξερεύνηση περιοχών του Ισραήλ. Επίσης, όπως προ μηνών έγγραψε ο «Φ», η Delekκατέχει το σχεδόν το 4% των μετοχών της Νoble Εnergyπου έχει και τα δικαιώματα του «Οικοπέδου 12». Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του «Φ», εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν πριν μερικές βδομάδες επαφές σε κυβερνητικό επίπεδο στη Λευκωσία ενημερώνοντας για το ενδιαφέρον τους, ένώ στο ενδιαφέρον αυτό δεν είναι αμέτοχη και η Νoble.
Τι έλεγε η Κυβέρνηση
Η ΠΡΟΤΑΣΗ της Delek, που αποκαλύπτει σήμερα ο Φιλελεύθερος, διασκεδάζει ουσιαστικά όλες τις μέχρι τώρα αναφορές από πλευράς εκπροσώπων της Κυβέρνησης ότι δεν υπήρξε τίποτα επίσημο και συγκεκριμένο από πλευράς Ισραήλ. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του «Φ» για το ισραηλινό ενδιαφέρον. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση ότι η πρόταση προέρχεται από την Delek Group, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ερωτηθείς για την πρόταση του Ισραήλ, είχε υποδείξει απευθυνόμενος προς δημοσιογράφους (στις 13 Ιανουαρίου, τέσσερις μέρες μετά την επίσημη υποβολή της πρότασης) πως «όταν ακούτε τον πρέσβη της ίδιας χώρας να λέει ότι δεν υπάρχει, τότε πρέπει να το πείτε και να το ξεκαθαρίσετε.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί να έρχονται και προτάσεις…». Να σημειωθεί ότι ο πρέσβης δεν είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει πρόταση», αλλά σε ερώτηση αν ισραηλινές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Χαράρι είπε πως «φαντάζεστε το ενδιαφέρον από πολλές ισραηλινές εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια». Να σημειωθεί πως ο υπουργός ήταν ένας από τους παραλήπτες της έγγραφης πρότασης.
Με χθεσινές του δηλώσεις, πάντως, υπέδειξε πως «εκείνο που υπάρχει είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία Delekγια ένα είδος συνεργασίας». Ταυτόχρονα, εξήγησε πως «το ενεργειακό θέμα και η έλευση του φυσικού αερίου δεν πρέπει να απλοποιούνται , υπάρχουν πολλές προεκτάσεις» και διαβεβαίωσε πως αξιολογούνται όλα τα στοιχεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σχετικές ειδήσεις για τη πρόταση της Delek είχαν μεταδώσει οι Τimes, η Guardian, το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας το γύρο του κόσμου.
Εφημ. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου