Διχάζουν τα κοιτάσματα αισιοδοξίας
για την εκμετάλλευση πετρελαίου
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι επιχειρηματικοί κύκλοι την εισηγητική έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που παρουσιάσθηκε την προηγούμενη Τρίτη. Κορυφαίος επιχειρηματίας του κλάδου διερωτάτο τι άλλαξε από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «...δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο» μέχρι σήμερα, που το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει πως «...η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό» διακινδυνεύοντας μάλιστα την εκτίμηση πως «...τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια».
Πρακτικά το ΥΠΕΚΑ σε ένα χρόνο αναθεωρεί άρδην την κυβερνητική θέση, παρ' ότι πρόσφατα το ίδιο το υπουργείο αμφισβητούσε έμμεσα την πληρότητα σχετικών μελετών που έχουν συνταχθεί από τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και Θεσσαλονίκης. Όπως άλλωστε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο έγκυρο Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), σύμφωνα με τελευταία μελέτη του οποίου «...σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου αλλά και δυτικά της νήσου προς την Κρήτη».
Πρόσφατα σε ειδικό συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα ο δρ Ηλίας Κονοφάγος (τέως διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων) παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία από τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, εκτίμησε πως «...γίνεται λόγος για πιθανή ύπαρξη υποθαλασσίων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου 345 τρισ. κυβικών ποδιών και 8 δισ. βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου». Πρόκειται όμως για μία ευρύτερη ζώνη που εκτείνεται έως τα νότια της Κρήτης.
Ως γνωστόν για την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου η Τουρκία επανειλημμένα έχει εγείρει αξιώσεις αμφισβητώντας τα ελληνικά συμφέροντα. Πρόθεση των αρμόδιων φορέων είναι η συζήτηση για έρευνες και οι όποιες παραχωρήσεις να αφορούν περιοχές της δυτικής Ελλάδας (από Ηλεία μέχρι Ιωάννινα) και ενδεχομένως ζωνών του Ιονίου. Ομως το χρονοδιάγραμμα που θέτει το υπουργείο Ενέργειας θεωρείται από τις ίδιες πηγές χρονοβόρο, καθώς ακόμα και αν η δημόσια διαβούλευση ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου θα χρειασθούν χρόνια για να προχωρήσει το σχέδιο. Όμως η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες της κρατικής εταιρείας πετρελαίων/ΤΡΑΟ, βρίσκεται διαδικαστικά τουλάχιστον... ένα με ενάμιση χρόνο μπροστά από την ελληνική, που μόλις τώρα δείχνει να ξυπνάει από λήθαργο 10ετιών.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο εμφανίζεται και η αλβανική πλευρά, καθώς το Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες (από την εταιρεία Petromanas) για σύναψη συμβάσεων παραχώρησης σε περιοχές του νότου και βόρεια της Κέρκυρας.
Η Αθήνα βρίσκεται πιεσμένη και υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, που αφορούν την υπογραφή συμφωνίας Λευκωσίας-Τελ Αβίβ για την οριοθέτηση εφαπτόμενων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=235865
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου