Δεν γνωρίζω πόσα ακριβώς πληροφορήθηκε το ειδικευμένο στα οικονομικά πρακτορείο Μπλούμπεργκ για το τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε για το συνεχιζόμενο "πάρτυ" στα νοσοκομεία, όπου ένα πλήθος από εμπλεκόμενους κάθε κατηγορίας έχει θησαυρίσει. Όλοι επίσης γνωρίζουμε για την "μηχανή" που είχε στηθεί με αλλοδαπές από γειτονικές χώρες που έρχονταν ετοιμόγεννες στα ελληνικά νοσοκομεία χωρίς να πληρώνουν δεκάρα, παρά μόνον στο "κύκλωμα", για τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και λαθρομετανάστες που νοσηλεύονταν δωρεάν στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν καταβάλλει οποιαδήποτε ασφαλιστική εισφορά και ένα σωρό ακόμη σπατάλες, κλεψιές και απάτες. Όλα αυτά βέβαια δεν θα τα πληρώσουν οι πολιτικοί, οι "αντιρατσιστές" και τα κάθε είδους λαμόγια που με "ξένα κόλλυβα" παρίσταναν τους "ανθρωπιστές" και φιλεύσπλαχνους, αλλά το σύνηθες κορόϊδο, ο ελληνικός λαός...
ΔΕΕ
Blooomberg: Το ΕΣΥ πίσω
από την κατάρρευση της Οικονομίας
Περιοδ. ΕΠΙΚΑΙΡΑ 23/12/2010 - 13:10
Με τίτλο το «Ελληνικό Σύστημα Υγείας φταίει για την παραπαίουσα Οικονομία», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Γιάννη Δατσέρη, ρίχνει τη βασική ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα στο προβληματικό ΕΣΥ.
«Είναι τα γνωστά προβλήματα της Ελλάδας: γραφειοκρατία, διαφθορά και ούτω καθεξής. Τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ. Δατσέρης στο Bloomberg.
Όταν η Ελλάδα αποδέχθηκε το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μάιο, μία από τις προϋποθέσεις ήταν να μεταρρυθμίσει το δυσλειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και τις δαπάνες για τις συντάξεις. Μόνο τα νοσοκομεία χρωστούσαν 5.4 δισεκατομμυρίων ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς στους προμηθευτές μεταξύ 2007 και 2009.
Το ΔΝΤ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα χρειάζεται να βελτιώσει τους λογιστικούς ελέγχους, να εγκαταστήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε νοσοκομεία για την παρακολούθηση των δαπανών, και να οργανώσει το σύστημα για την αγορά φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού. Πρότεινε επίσης τη χρήση ηλεκτρονικών συνταγών για να αποφευχθεί η κατάχρηση.
Σημειώνεται ότι το 2007, η Ελλάδα δαπάνησε 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για φάρμακα, το υψηλότερο από όλες τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο κ. Δατσέρης σχολίασε ακόμα ότι προμηθευτές, γιατροί και υπάλληλοι νοσοκομείων επωφελήθηκαν πολύ από ένα σύστημα που αδυνατεί να ελέγξει το κόστος για τις προμήθειες και τα φάρμακα. «Είναι ένα δίκτυο της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς», πρόσθεσε.
Το Bloombergσημειώνει τέλος ότι πολλοί γιατροί συμπληρώνουν το εισόδημά τους με έξτρα πληρωμές από τους ασθενείς, γνωστές ως «φακελάκι». Ακόμα γιατροί αλλά και άλλοι επωφελούνται από μίζες από τους προμηθευτές, αγοράζοντας τα προϊόντα τους, αντί να ψάχνουν για την καλύτερη τιμή στην ελεύθερη αγορά.
Πηγή: http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=7183&category_id=86
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου