Ανάχωμα στον τουρισμό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ημερομηνία: 10/12/2010 Υπέρ των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου τάχθηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών και οικονομικών φορέων που μετείχαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης διεμήνυσε, εξάλλου, εκ νέου ότι δεν προτίθεται να προβεί σε μετονομασία της Αγίου Δημητρίου ούτε να ανεγείρει μνημείο για την επανάσταση των Νεοτούρκων στη Θεσσαλονίκη.
Του Φ. Δεργιαδέ
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK), χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο κ. Μπουτάρης έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί πάλι στο επίμαχο ζήτημα και να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να μετονομάσει την οδό Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ ούτε να ανεγείρει μνημείο για τους Νεότουρκους στην πλατεία Ελευθερίας. “Φυσικά δεν είμαι χαζός για να μετονομάσω την Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ”, είπε και πρόσθεσε: “Απλώς αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η οδός Αποστόλου Παύλου από το 1938 μέχρι και το 1955 είχε μετονομασθεί σε Κεμάλ Ατατούρκ και μετά τα θλιβερά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη είχε μετονομασθεί πάλι σε Αποστόλου Παύλου”. Ωστόσο, όταν αργότερα του ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις, αν λ.χ. θα προβεί σε εκ νέου μετονομασία της Αποστόλου Παύλου, δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση, απλώς συνεργάτες του είπαν πως για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης θα παραχωρήσει ειδική συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα στον ΟΛΘ.
Στη γη των προγόνων τους!
Μιλώντας για την ιστορία της πόλης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είπε πως ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης ιστορικά είναι ο πλούτος και η περιουσία της και πως, όπως οι Έλληνες επιθυμούν να επισκέπτονται τα προγονικά τους χώματα στην Τουρκία ή αλλού, έτσι και άλλοι λαοί, όπως οι Τούρκοι ή οι Εβραίοι, έχουν δικαίωμα να έρχονται “στη γη των προγόνων τους”. “Ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως και ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, η επανάσταση των Νεοτούρκων έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα, τα οποία οι Τούρκοι θέλουν να τα δουν στον τόπο αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες εθνότητες. Η δική μου λογική λέει το εξής: Πέρυσι οι αφίξεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία ήταν 570.000, ενώ οι αφίξεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα ήταν μόνο 145.000. Από ένα χιλιάρικο να αφήσουν, αρκεί. Ο στόχος της δικής μου δημαρχίας είναι μέχρι το τέλος της τριετίας να έχουμε τουλάχιστον 300.000 επισκέψεις από την Τουρκία”, είπε και τόνισε ότι, όπως εμείς επιθυμούμε να μας σέβονται, πρέπει και εμείς να τους σεβόμαστε. Συμπλήρωσε πως η Θεσσαλονίκη διατηρεί ακόμη διάφορα τουρκικά ονόματα, όπως το Σέιχ Σου, το Μπεχτσινάρ και το Αρσακλή (Πανόραμα). Υπογράμμισε ακόμη ότι ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πράξει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την ελληνοτουρκική επιχειρηματικότητα και υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του“Καλλικράτη” είναι δυνατό να ληφθούν πολλές πρωτοβουλίες, ιδίως μέσα από τα επιμελητήρια.
Προτάσεις και για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου!
Κλίμα αισιοδοξίας στα ελληνοτουρκικά διακρίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκίας Σελίμ Εγκελί, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών. “Έχουμε πετύχει μια πολιτική ισορροπία, την καλύτερη από την εποχή Βενιζέλου και Ατατούρκ”, σχολίασε και επισήμανε ότι υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα, όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο και ο εναέριος χώρος, για τα οποία πρέπει να υπάρχει η βούληση να επιλυθούν. Σημείωσε τη μεγάλη συμβολή των τούρκων επιχειρηματιών στη διατήρηση αυτής της σταθερότητας και τόνισε ότι “η οικονομία και η πολιτική είναι δύο κολόνες που στηρίζουν τις διμερείς σχέσεις. Αν κλονισθεί η μία, θα πέσει όλο το οικοδόμημα”. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας ακόμη και στο θέμα του Αιγαίου. Ο ίδιος πρότεινε κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και στον τουρισμό, προκρίνοντας τις αεροπορικές συνδέσεις. Σε δηλώσεις του για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου τόνισε: “Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν Έλληνες και Τούρκοι ή και άλλοι, ξένοι, Βραζιλιάνοι ή Αμερικανοί, ή ακόμη και τα κράτη τα ίδια να συνεργαστούν, για να γίνει αυτό το πράγμα. Από τις επαφές που είχα και με τους δύο πρωθυπουργούς και από όσα βλέπουμε στον Τύπο διαπιστώνω ότι υπάρχουν λίγοι που ευνοούν τις συγκρούσεις και είναι αντίθετοι σε αυτό, αλλά πιστεύω πως όταν αυτές οι φωνές εκλείψουν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να συνεκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο της περιοχής”.
Πρώτα η υφαλοκρηπίδα
Η επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας είναι ζωτικής σημασίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, τόνισε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) Γιάννος Παπαντωνίου. Όπως είπε, υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως οι αγωγοί, στα οποία επίσης θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Στην παρουσίασή του ο κ. Παπαντωνίου μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων και κάλεσε τους πολιτικούς να δώσουν το πράσινο φως για την παραπέρα ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Ζαννώ Απικιάν τόνισε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των διμερών σχέσεων και ότι, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις ελληνοτουρκικής επιχειρηματικότητας, όπως στις κατασκευές στο Αμάν της Ιορδανίας, η διμερής οικονομική συνεργασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. “Είμαστε δίπλα-δίπλα, είμαστε η διπλανή πόρτα, αλλά ακόμη δεν έχουμε κάνει βήματα”, είπε και ανέφερε ότι για την έλευση Τούρκων τουριστών η κατάργηση της βίζας θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο, καθώς “οι βίζες κοστίζουν και καθυστερούν πολύ”. Εξήρε τέλος τις προθέσεις του Γ. Μπουτάρη.
“Προέχει το διεθνές δίκαιο”
Υπέρ της ενθάρρυνσης της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας ιδίως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. Όπως εξήγησε, υπάρχουν τομείς, όπως οι μεταφορές, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες για συνδυασμένες μεταφορές με βάση τη Θεσσαλονίκη, ώστε η πόλη να αναδειχθεί ως εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κέντρο. Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου, σχολίασε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή και βάσει όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Με στόχο τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών
Με τον Ζαννώ Απικιάν στο τιμόνι ξεκίνησε το 2009 τη λειτουργία του το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, το οποίο είναι αυτόνομο και όχι παράρτημα κάποιου άλλου διμερούς επιμελητηρίου. Στόχος της δημιουργίας του Επιμελητηρίου ήταν να συμβάλει με τις δράσεις του στη σύσφιξη των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, σεβόμενο παράλληλα τις ισορροπίες και τις σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την τελευταία δεκαετία. Το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος έχει ήδη συνάψει σχέσεις με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ο Ζαννώ Απικιάν, της Απικιάν Συσκευαστική, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Τουρκία και ζει από το 1986 στην Ελλάδα, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Συμεωνίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, γραμματέας ο Νικόλαος Μαργαρόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του Προξενικού Σώματος Ελλάδος, και ταμίας η Αίνη Μιχαηλίδου, αντιπρόεδρος της Καπνική Μιχαηλίδη. Πέραν των ελληνικών εταιρειών-μελών, μεταξύ των οποίων η ΖΑΝΑΕ του νυν προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκου Πέντζου, στο Επιμελητήριο μετέχουν και τουρκικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 10%, όπως προβλέπει το καταστατικό.
Στις δράσεις του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος περιλαμβάνονται η διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η διοργάνωση εμπορικών αποστολών εντός και εκτός των δύο χωρών, η δημιουργία βάσης δεδομένων με καταχωρήσεις ανά τομείς υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων των δύο χωρών, η οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων και η έκδοση εντύπων για την ενημέρωση των μελών, αλλά και κάθε τρίτου ενδιαφερόμενου για τις οικονομικές και επενδυτικές συνθήκες στις δύο χώρες, η εκπροσώπηση στην Ελλάδα αλλοδαπών φορέων και η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών. Μεταξύ των στόχων του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος είναι:
- η σύσφιξη των εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών Ελλάδος και Τουρκίας και η -μέσω αυτής- προώθηση των εμπορικών σχέσεων- μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την αύξηση των εισαγωγών και εξαγωγών,
- η εξοικείωση των επιχειρηματιών με το ελληνικό και τουρκικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της οικονομίας,
- η παροχή αποτελεσματικής υποστήριξης κάθε εμπορικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά στις δύο χώρες,
- η προώθηση του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/66375/
2 σχόλια:
H νεοθωμανική προπαγάνδα είναι συνεχής και εντατική,''εμπλουτιζόμενη'' και επιμετρούμενη όσον αυξάνεται το ρευστό και ενόσω εισρέουν πακτωλοί χρημάτων σε ενδυματόθηκες.Ο κίνδυνος του νεοραγιαδισμού ελλοχεύει και καθήκον μας η επαγρύπνηση και η απομυθοποίηση και αποκαθήλωση όλων εκείνων που αποσκοπούν σε συμφωνίες ύποπτες,κάτω από το τραπέζι και το χαλί και μυστικοπαθείς,ε ρ ή μ η ν του λαού μας,σε συμβάσεις μειοδοτικού-αποικιοκρατικού χαρακτήραπου στοχεύουν να μας καταστήσουν μια χώρα νεόπτωχων και από τα γνωστά ''γουρούνια'' που μας αποκαλούν!
Το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι το πρόσχημα για κέρδος. Φυσικά δεν είναι κακό το κέρδος αρκεί να μην γίνεσαι επικίνδυνος για την πατρίδα σου. Πόσοι από τους κυρίους που μετέχουν στο ελληνοτουρκικό επιμελητήριο είναι α)Ελληνες, β)πόσοι κρατούν ακόμα τα ηνία των επιχειρήσεων τους (και δεν τις πουλήσαν) και γ)πόσοι από αυτούς αποσχολούν περισσότερους ξένους εργάτες με θυγατρικές στα βαλκάνια) παρά Έλληνες? (καθήστε και σκεφτείτε)
Δημοσίευση σχολίου