Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ισραηλινή προκλητικότητα

Η Ιρλανδή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μ.Μαγκουάιρ  


Την κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ
απέλασε το Ισραήλ
Με δικαστική απόφαση

Τρίτη 05 Οκτ. 2010

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Η Ιρλανδή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ απελάθηκε το πρωί της Τρίτης από το Ισραήλ, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Μ.Μαγκουάιρ είχε επιχειρήσει τον Ιούνιο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η Μ.Μαγκουάιρ απελάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το Ισραήλ με προορισμό το Λονδίνο, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ. Το βράδυ της Δευτέρας το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε απορρίψει έφεση της Μαγκουάιρ κατά της απέλασής της και της 10ετούς απαγόρευσης παραμονής στο Ισραήλ.

Η 66χρονη Μαγκουάιρ είχε συλληφθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, μόλις είχε αποβιβαστεί από αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου είχε φθάσει για επίσκεψη μιας εβδομάδας προκειμένου να έχει συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες ειρηνιστών στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Αμέσως τέθηκε υπό κράτηση. Οι ισραηλινές αρχές την είχαν ήδη απελάσει τον Ιούνιο όπως και όλους τους επιβάτες ιρλανδικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια να σπάσει συμβολικά τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Την Παρασκευή τοπικό δικαστήριο του Ισραήλ είχε απορρίψει μια πρώτη έφεση της Μαγκουάιρ κατά της απόφασης απέλασής της, κρίνοντας ότι η Μαγκουάιρ είχε ειδοποιηθεί τον Ιούνιο τη στιγμή της απέλασής της ότι δεν θα της επιτρεπόταν να εισέλθει στο Ισραήλ για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: