Φραντς Φίσλερ: Η Τουρκία δεν πρόκειται
να ενταχτεί ποτέ στην ΕΕ
Απίθανη θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην επίτροπος της Αυστρίας στην Ε.Ε, Φρανς Φίσλερ (Franz Fischler), εξηγώντας ότι αρκετές χώρες θα οδηγηθούν σε δημοψηφίσματα, μερικών εκ των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Ωστόσο ο ίδιος, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Κουρίρ", εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, "για την οποία αυτή είναι πολύ σημαντική από στρατηγικής και οικονομικής άποψης", θεωρώντας επικίνδυνη μια στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία ή τη Μέση Ανατολή.
O πρώην Επίτροπος Γεωργίας τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο κατάληξης των διαπραγματεύσεων και τις επιπτώσεις του και υπογράμμισε ότι εφόσον δεν λειτουργήσει η ένταξη θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρξει μια προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, μέσα από ειδικά προγράμματα που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της, με τη λεγόμενη "προνομιακή σχέση".
Ο Φίσλερ τόνισε ακόμη ότι επικρίνει τη στάση της Αυστρίας απέναντι στην Τουρκία και το γεγονός ότι η Βιέννη δεν είπε "όχι" στις διαπραγματεύσεις, αλλά χρησιμοποίησε την ιδιόμορφη ορολογία "διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα". Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη μία πλευρά διεξάγει διαπραγματεύσεις και από την άλλη διαμηνύει στον πληθυσμό της ότι μπορεί να πει "όχι" στην ένταξη (μέσω κάποιου δημοψηφίσματος). Η Αυστρία είχε επιδείξει επιφυλακτικότητα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005.
Ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΕ, είναι σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα σωστής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013, επιλογής κατάλληλου προσωπικού και διοίκησης, όπως και προσαρμογής της αγροτικής οικονομίας της στα κοινοτικά πρότυπα, σύμφωνα με το άρθρο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=189776
2 σχόλια:
μα και η ιδια η τουρκια εχει εγκαταλειψει σχεδον καθε προσπαθεια για εντξη στην ΕΕ. το κοστος της ενταξης της κριθηκε απο την τουρκικη κυβερνηση ως μεγαλυτερο απο τα οφελη. Χωρια που αποφασισαν να αντιμετωπιζουν πλεον την ευρωπη συμφωνα με αλλο -κατα νταβουτογλου- "δογμα"..
Απολύτως σωστή η παρατήρηση αγαπητέ, αλλά μη ξεχνάμε ότι το όλο θέμα έχει και άλλες παραμέτρους από τις οποίες η Τουρκία προσδοκά γενικότερα διπλωματικά οφέλη. Αυτός πιστεύω είναι και ο λόγος που το διατηρεί στην επιφάνεια.
Δημοσίευση σχολίου