Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η Βουλγαρία και ο αγωγός


Η Βουλγαρία θα πληρώσει το χρέος της για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;


Η Βουλγαρία συμφώνησε και θα πληρώσει το χρέος της για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ύψους 4,88 εκατ. ευρώ, δήλωσε σήμερα, στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της «Τρανσνιέφτ», Μιχαήλ Μπάρκοφ.
«Αναγνώρισαν την ύπαρξη αυτού του χρέους και είναι έτοιμοι να το καλύψουν», είπε ο κ. Μπαρκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σόφια, στις 22-23 του μηνός, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ.
«Οι Βούλγαροι εταίροι μας συνεχίζουν να μελετούν το περιεχόμενο του σχεδίου από την άποψη του οικονομικού οφέλους και των οικολογικών κινδύνων, αλλά κατά τις εκτιμήσεις μας, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, ότι δεν είναι σκόπιμο να αποχωρήσουν από το σχέδιο», είπε ο κ. Μπάρκοφ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, η πρώτη παρουσίαση του οικονομικού μοντέλου του σχεδίου να γίνει στη Μόσχα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Στο παρελθόν η «Τρανσνιέφτ» είχε επανειλημμένως εκφράσει παράπονα ότι η Βουλγαρία δεν χρηματοδοτεί το μέρος του σχεδίου του πετρελαιαγωγού, που της αντιστοιχεί, γι αυτό και συσσωρεύθηκε το υπάρχον χρέος.
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι «η τύχη της ρωσο-βουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας αναπτύσσεται με δυσκολίες από τότε που σχηματίστηκε στη Βουλγαρία νέα κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ», καθώς, όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, η χώρα του αποχωρεί από το κοινό με την Ελλάδα σχέδιο του πετρελαιαγωγού και «παγώνει» το σχέδιο για την κατασκευή του ατομικού σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε. Αργότερα, κατά το πρακτορείο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «διόρθωσε» τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αν και κατόπιν «εκ νέου δήλωσε ότι αρνείται τη συμμετοχή στο σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη για οικολογικούς λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: