Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ακροάσεις στο Κογκρέσο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ζητά η Carolyn Maloney

Η βουλευτής Carolyn Maloney, του Δημοκρατικού Κόμματος, που εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την Αστόρια και άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης στις οποίες ζουν πολλοί  Έλληνες και Ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί, ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον να πραγματοποιήσει ακροάσεις γύρω από τον καταγγελλόμενο ρόλο Αμερικανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε πτυχές της κρίσης του χρέους που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα. 

Η κυρία Maloney, η οποία μαζί με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Gus Bilirakis από την Φλόριντα συμπροεδρεύει της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, την γνωστή ως Hellenic Congressional Caucus, υπέβαλε το αίτημα αυτό με επίσημη επιστολή προς τον Πρόεδρο της βουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Barney Frank

Στην επιστολή της η βουλευτής από την Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι άρθρο που δημοσίευσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η έγκυρη εφημερίδα New York Times αναφέρει πως τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα παροξύνονται από χρηματοπιστωτικούς οίκους που επενδύουν υπέρ της προοπτικής η Ελλάδα να....... μην επιτύχει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Κατά την βουλευτή Maloney οι προτεινόμενες ακροάσεις είναι επίκαιρες και σημαντικές επειδή θα δώσουν στην βουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων την δυνατότητα να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του ελεγκτικού ρόλου της και να διερευνήσει κατά πόσον χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.  


Η επιστολή της Carolyn Maloney επεξηγεί στην συνέχεια ότι το δημοσίευμα αυτό είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς άρθρων που ήρθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες και σύμφωνα με τα οποία οι ίδιοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι βοήθησαν στο παρελθόν την Ελλάδα να αποκρύψει χρέη της. Κατά την επιστολογράφο, η προώθηση τώρα συναλλαγών στηριγμένων πάνω σε σενάρια πτώχευσης, δημιουργεί προσδοκίες ότι οικονομικοί κύκλοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και πάλιν κέρδη εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το χρέος της. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Maloney είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια πυρκαγιάς για την κατοικία του γείτονά σου διότι έτσι δημιουργείς ένα κίνητρο για να καεί το γειτονικό σου σπίτι. Η βουλευτής από την Νέα Υόρκη τόνισε ότι παρόμοιες τακτικές είχαν οδηγήσει και στην κατάρρευση της AmericanInternationalGroup η οποία διασώθηκε χάρις σε κρατική βοήθεια. 

Καταλήγοντας η βουλευτής Maloney υπογραμμίζει ότι και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Ben Bernanke, σε κατάθεση του στο Κογκρέσο κατά τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι και η FED, όπως είναι γνωστή η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα από τις αγγλικές λέξεις που συνθέτουν το όνομά της, θα εξετάσει συμφωνίες πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που συνήψαν Αμερικανικοί οικονομικοί οίκοι με την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι «αντιπαραγωγικό» να προωθούνται περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα «κατά τρόπο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μία χώρα». 



26-02-2010
http://www.voanews.com/greek/2010-03-01-voa1.cfm

Δεν υπάρχουν σχόλια: