Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η βίζα για τις ΗΠΑ και οι βίζιτες

The Laughing Cavalier 1624, Oil on canvas, 86 x 69 cm. The Wallace Collection, London.
Hals, Frans (1582 - 1666). Dutch painter.


Αυτές τις μέρες μας έχουν ζαλίσει τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ με το κολοσσιαίο επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την κατάργηση της βίζας (υπό όρους) στα ταξίδια μας προς τις ΗΠΑ. Προφανώς το θέμα απασχολούσε μια ελάχιστη μειοψηφία ατόμων και όχι φυσικά τον ελληνικό λαό που δεν πηγαινοέρχεται βεβαίως κάθε τρεις και πέντε στην μεγάλη μας σύμμαχο και προστάτη!
Το κείμενο που ακολουθεί πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΡΗΞΗ στις 5-9-2009 φ. 55.
ΔΕΕ

Ελληνική εξωτερική πολιτική: Το πιο σύντομο ανέκδοτο!

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης


Υπάρχει στις Η.Π.Α. μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ασχολείται με την δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Ονομάζεται ProPublica και διατηρεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, την http://www.propublica.org/  όπου μεταξύ των άλλων συχνά αναφέρεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις ομάδες πίεσης διαφόρων χωρών, τα γνωστά «λόμπυ», που δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α. και στοχεύουν να επηρεάσουν θετικά υπέρ των εθνικών τους συμφερόντων την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η προαναφερθείσα οργάνωση σε συνεργασία με ένα άλλο αμερικανικό ίδρυμα (the Sunlight Foundation) έχουν δημιουργήσει ένα κοινό πρόγραμμα (Foreign Lobbyist Influence Tracker), το οποίο διερευνά, καταγράφει και ψηφιοποιεί τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης οι εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και κυβερνητικών οργανώσεων όταν επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική π.χ. πόσα χρήματα πληρώθηκαν σε αμερικάνικες εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους με δημοσιεύματα, εκδηλώσεις κ.λπ. καθώς και τις επαφές που έχουν μέλη του Κογκρέσου, αλλά και Αντιπρόσωποι στις κοινοβουλευτικές βαθμίδες των ΗΠΑ με τους παραπάνω εκπροσώπους.

Όλα τα παραπάνω τα πληροφορήθηκα μέσω του ακούραστου και δραστήριου φιλέλληνα κ. Marcus A. Templar, ειδικού επιστήμονα Βαλκανιολόγου, ο οποίος διερευνώντας στοιχεία από τις προαναφερθείσες πηγές, έφερε στο φως ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για την ανυπαρξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε σύγκριση με την Τουρκία και τα Σκόπια και τα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του «Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών» (Research Institute for European and American Studies)
http://www.rieas.gr/index.php? option=com_content&view=article&id=1017:invisible-2&catid=29:first-page
Ποια είναι αυτά τα στοιχεία για το 2008; Τα παραθέτω αμέσως παρακάτω:

Τουρκία.....1601 Επαφές και 28 πληρωμές (3.135.193 $) για λογαριασμό της Κυβέρνησης της Τουρκίας

Κατεχόμενη Κύπρος....25 Επαφές και 2 πληρωμές (649,683 $) για λογαριασμό της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου".

Σκόπια.....21 Επαφές και 3 πληρωμές (173.342 $) για λογαριασμό της Κυβέρνησης της FYROM

Ελλάδα......8 Επαφές και 2 πληρωμές για λογαριασμό (27.074 $) της Κυβέρνησης της Ελλάδας

Παρατηρούμε ότι η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων στην Κύπρο διέθεσε ποσό 25πλάσιο της «ισχυρής Ελλάδας, μέλους της Ε.Ε.», όπως διαλαλούν οι διάφοροι πολιτικάντηδες σε κάθε ευκαιρία, ενώ το «κρατίδιο» (όπως διατείνονται κάποιοι) των Σκοπίων διέθεσε σχεδόν επταπλάσιο ποσό!
Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει γιατί η Ελλάδα είναι μία ανύπαρκτη χώρα για τις ΗΠΑ. Όταν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα (επαφές και ποσά) στην ανοιχτή διπλωματία φανταστείτε τι γίνεται στις κλειστές πόρτες.
Σημειώνω ότι οι 8 Επαφές και οι 2 πληρωμές από την πλευρά της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με τα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ αλλά με το πρόγραμμα της βίζας, το οποίο απασχολεί ασφαλώς την ανώτερη τάξη και πολλούς πολιτικούς που ενδιαφέρονται για τους εαυτούς τους και τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα για τα συχνά ταξιδάκια τους στις ΗΠΑ για δουλίτσες, ψώνια, να δουν τα βλαστάρια τους που σπουδάζουν εκεί κ.λπ. Δεν νομίζω όμως ότι ο μεροκαματιάρης από τα Πατήσια, το Περιστέρι ή τα Καμίνια ή ο αγρότης από τον Έβρο ή την Καρδίτσα είχε και τόσο ζόρι με την βίζα!
Η Ελλάδα και το λόμπυ της στις ΗΠΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Όπως τονίζει πικρόχολα σε ένα άλλο κείμενό του ο κ. Templar:
«…Όλες αυτές οι επιθέσεις των αμερικάνικων ΜΜΕ αποτελούν τμήμα μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας μέσω λόμπυ (lobbying) εκ μέρους των Σκοπιανών. Αντίθετα η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ενόχληση που προκαλεί η διαδικασία εξασφάλισης βίζας στα μέλη της ελληνικής ελίτ που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίον η Τουρκία και τα Σκόπια υπερτερούν της Ελλάδος στην προώθηση των εθνικών τους θεμάτων αποκαλύπτεται από τα παραπάνω στοιχεία. Παρακαλώ καταμετρείστε όχι μόνον τις επαφές που έχουν κάνει Τούρκοι και Σκοπιανοί επίσημοι, αλλά κυρίως τους λόγους αυτών των επαφών. Αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι πληρώνουν επίσης για θέματα υπέρ των Εβραίων, ενώ οι Σκοπιανοί για αμερικάνικα και άλλα ξένα ΜΜΕ. Ας μη μας εντυπωσιάζει λοιπόν το γεγονός γιατί τόσες πολλές και άσχετες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ή ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί κάνουν την δουλειά τους, ενώ οι Έλληνες πολιτικοί ενδιαφέρονται απλώς να κρατήσουν τις δικές τους ξεχνώντας να τις φέρουν εις πέρας (They do their job. Greek politicians trying to stick to their jobs, they forgot to do theirs). Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι τόσο πολωμένοι, ώστε προτιμούν να πράττουν αυτό που είναι σωστό για την παράταξή τους ή για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι ότι είναι σωστό για την πατρίδα τους…».
Δ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: