Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επέστρεψε στο Μαξίμου ο πίνακας του Βρυζάκη


Είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (15-4-2010) με τίτλο "Η συμβολική αφαίρεση ενός πίνακα ζωγραφικής" για τα κατορθώματα του Τζέφρυ. Η είδηση της επανατοποθέτησης του πίνακα στην αρχική του θέση "χάθηκε" στην θερινή ραστώνη. Την αντιληφθήκαμε τυχαία και πολύ καθυστερημένα και θεωρούμε ότι πρέπει να την καταγράψουμε, έστω και για αρχειακούς λόγους.
ΔΕΕ

Επέστρεψε στο Μαξίμου ο πίνακας του Βρυζάκη

Και μια μικρή είδηση η οποία ίσως πέρασε απαρατήρητη. Επέστρεψε στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μαξίμου ο πίνακας «H Eλλάς ευγνωμονούσα» του Θεοδώρου Βρυζάκη (1858), ένα εξαιρετικό έργο τέχνης με πολλαπλούς εθνικούς συμβολισμούς. Όπως είναι γνωστό ο συγκεκριμένος πίνακας είχε αφαιρεθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, μια κίνηση η οποία είχε πολύ συγκεκριμένο συμβολισμό, και ιδεολογικό περιεχόμενο.
Η απομάκρυνση του πίνακα είχε γίνει αντιληπτή τον Οκτώβριο του 2010 από φωτογραφίες διακαναλικής συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου. Ο τωρινός ένοικος Α.Σαμαράς αποφάσισε -ορθώς κατά την γνώμη μας- να πραγματοποιήσει την αντίστροφη συμβολική κίνηση, αποφασίζοντας την επιστροφή του έργου από την Εθνική Πινακοθήκη.







Δεν υπάρχουν σχόλια: