Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Έρχεται "βροχή" νέων μέτρων και νόμων


Έρχεται "βροχή" νέων μέτρων και νόμων
Της Δήμητρας Καδδά

«Βροχή» νόμων που θα προηγηθούν της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομολόγων και δύσκολες αποφάσεις με διακομματική συναίνεση για πακέτα μέτρων καλείται να λάβει εδώ και τώρα η Ελλάδα.
Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση έγγραφες δεσμεύσεις αλλά και έμπρακτες αποδείξεις με ψήφιση νόμων με τρία άμεσα χρονικά ορόσημα, το Eurogroup της Δευτέρας, την εκκίνηση της επίσημης προσφοράς για το PSI στις 13 Φεβρουαρίου και την 28η Φεβρουαρίου όταν θα αποφασιστεί η καταβολή της δόσης του δανείου του Μαρτίου:
- Έως την Δευτέρα που θα διεξαχθεί το νέο Eurogroup πρέπει να κλειδώσει το 1ο Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα - μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2012. Η τρόικα ζητά να νομοθετηθούν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί τον Νοέμβριο, αλλά ακόμη εκκρεμούν (επικουρικές, λουκέτα σε ΔΕΚΟ, μέτρο ισότιμο της εφεδρείας, παρεμβάσεις σε φάρμακα, υγεία, τράπεζες) και να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για επιπλέον αυτών μέτρα αξίας έως 2% του ΑΕΠ (4,4 δισ. ευρώ) που θα κλείσουν την «τρύπα» του 2011 και του 2012.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος χθες στη Βουλή, προωθείται άμεσα συμφωνία για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (έστω και με αύξηση των φόρων), η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (χθες ο κ. Α. Λοβέρδος προανήγγειλε δια νόμου πλαφόν στα 2,88 δισ. ευρώ ετησίως), παρεμβάσεις στις εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά και η επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Επίσης θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με παρεμβάσεις στο προσωπικό, στις υπηρεσίες και στους φορείς. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη Βουλή στην αξιολόγηση του προσωπικού και στη μείωση του όγκου του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τα μέτρα θα πρέπει να καταγραφούν σε ένα μνημόνιο ειδικά για το PSI το οποίο θα περιλαμβάνει λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions). Θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν την υπογραφή του «staff agreement» για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία του PSI πριν τις 13 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί η Βουλή να ψηφίσει το συγκεκριμένο κείμενο των όρων (conditionality του νέου προγράμματος). Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή και ρύθμιση για τους όρους έκδοσης των νέων ομολόγων πριν τις 13 Φεβρουαρίου.
- Άλλα μέτρα θα απαιτηθούν για την εκταμίευση της 1ης δόσης τον Μάρτιο. Σε αυτή τη περίπτωση το χρονικό ορόσημο είναι η 28η Φεβρουαρίου. Κάποιες άλλες δράσεις θα γίνουν αργότερα, εντός του έτους.
- Παράλληλα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το «μεγάλο» μνημόνιο. Καταγράφει όλα τα μέτρα έως και το 2014. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου η συζήτηση. Θα περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση.
Θα περιλαμβάνει μέτρα που προσωρινά αποτιμώνται από την τρόικα σε 3% του ΑΕΠ (7,7 δισ. ευρώ) και θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους έως τον Ιούνιο με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο που τότε θα ψηφιστεί. Κάποια από αυτά εν συνεχεία θα απαιτούν ξεχωριστούς εφαρμοστικούς νόμους για να ενεργοποιηθούν. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το δημόσιο.
Ειδικότερα όσον αφορά τις τράπεζες ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δήλωσε: "Δεν μας ενδιαφέρει να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες, ούτε να ασκήσουμε έλεγχο μετατρέποντας τις τράπεζες σε νέου τύπου ΔΕΚΟ. Σεβόμαστε τον ιδιωτικό χαρακτήρα και το ιδιωτικό management. Θέλουμε αυτό να ασκείται μέσω του ΤΠΣ, το οποίο ούτως ή άλλως συναρτάται με το EFSF και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς".
Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να έκανε λόγο για μη κρατικοποίηση των τραπεζών, ωστόσο έθεσε και θέμα ανταλλαγμάτων για την επένδυση του ελληνικού κράτος, μέσω της ένταξης των τραπεζών στο ΤΧΣ και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μεγιστοποίησης της απόδοσης που θα λάβει το δημόσιο.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι προνομιούχες μετοχές, σύμφωνα με τη «Βασιλεία 3», δεν μετέχουν στο Core Tier I και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εργαλεία άνευ δικαιώματος ψήφου, που μπορεί να είναι μετοχές ή μετατρέψιμα ομόλογα.
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στην απόδοση της επένδυσης του δημοσίου, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι της τάξης του 1%, αν πρόκειται για μετοχές ή ομόλογα σταθερής απόδοσης. “Εάν θέλουμε σταθερή απόδοση, βάζουμε έναν κανόνα και αποφασίζουμε να παίρνουμε, για παράδειγμα, 5% ή 10%. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να είναι 1%”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.capital.gr/news.asp?id=1397280

Δεν υπάρχουν σχόλια: