Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μυστηριώδης εξαγωνική δομή στον πλανήτη Κρόνο


Μυστηριώδης εξαγωνική δομή
στον πλανήτη Κρόνο

Όταν πριν από τρία χρόνια το διαστημικό σκάφος Cassini κατέγραψε μια "μυστηριώδη" εξαγωνική δομή στον πλανήτη Κρόνο, κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για "φουσκωμένα σύννεφα" που έδιναν την ψευδαίσθηση κάποιου ακίνητου εξάγωνου σχηματισμού στον βόρειο πόλο του γιγάντιου πλανήτη (στη φωτογραφία).

Από το 1980, έχουν φωτογραφήσει το περίεργο εξάγωνο!
Για τους γνωρίζοντες, το επιχείρημα των "νεφών" ήταν τουλάχιστον αστείο, αφού ήταν κοινό μυστικό πως το 1980 τα διαστημικά σκάφη της NASA, Voyager 1 και 2, είχαν αποτυπώσει ξανά τμήματά του ίδιου εξαγώνου. Τότε η επίσημη θέση έκανε λόγο για κακή οπτική γωνία, που δεν είχε επιτρέψει στα σκάφη να καταγράψουν τη μυστηριώδη δομή στο σύνολό της.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο οπτικός και υπέρυθρος φασματογράφος χαρτογράφησης του Cassini απαθανάτισε για πρώτη φορά ολόκληρο το εξάγωνο, όταν το διαστημικό σκάφος βρισκόταν πάνω από τον πόλο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006. Ακολούθησε νέα φωτογράφηση το 2007.

Πώς είναι ο εξάγωνος σχηματισμός του Κρόνου.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, το εξάγωνο καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 25.000 χιλιομέτρων –δυο φορές το πλάτος της Γης- και φαίνεται σαν ένα "άνοιγμα" ανάμεσα στα σύννεφα που εκτείνεται τουλάχιστον 75 χιλιόμετρα κάτω από τις ορατές κορυφές των σύννεφων του πλανήτη.
Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Kevin Baines, από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε αναφερόμενος στο εξάγωνο: "Είναι ένα πολύ παράξενο χαρακτηριστικό που αναπτύσεται με αυστηρά γεωμετρικό τρόπο, με έξι σχεδόν ίσες ευθείες πλευρές. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε κανέναν άλλον πλανήτη".

Η θέση της Nasa
O Tony DelGenio του Ινστιτούτου Goddard της NASA που συμμετείχε στην αποστολή του Cassini, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: "Για μένα το πιο περίπλοκο χαρακτηριστικό που βγαίνει από τις νέες παρατηρήσεις του Casini είναι το επίμονο εξάγωνο στα περιστρεφόμενα σύννεφα. Το 2006 όταν δημοσιεύθηκαν οι χαμηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες του βόρειου πόλου έγινε από πολλούς η υπόθεση ότι ήταν ένα ασταθές πρόσκαιρο χαρακτηριστικό που θα εξαφανίζονταν σύντομα. Αλλά το εξάγωνο επιμένει να βρίσκεται εκεί έναμιση χρόνο μετά", επισημαίνει.
Σε ανακοίνωσή της το 2007, η NASA ανέφέρε ότι αυτή η ιδιομορφία "μπορεί να είναι ένα ασυνήθιστα δυνατό πλανητικό κύμα που περιβάλλει τον πόλο και εκτείνεται βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα".

Νέες εικόνες τον Οκτώβριο του 2008
Στην επόμενη αποστολή το διαστημόπλοιο Cassini, έστειλε εικόνες από τον Κρόνο που αποκάλυπταν ένα γιγάντιο κυκλώνα στο βόρειο πόλο του πλανήτη, ορατό μόνος σε μήκος κύματος κοντά στο υπέρυθρο (περίπου επτά φορές μεγαλύτερο από το μήκος κύματος του ορατού για το ανθρώπινο μάτι φωτός), καθώς ο βόρειος πόλος του Κρόνου έχει χειμώνα και το σκοτάδι δεν είναι διαπερατό από τις κάμερες του ορατού φωτός.
Ο κυκλώνας, σαν μια γιγάντια ρουφήχτρα, περιστρεφόταν με ταχύτητα 530 χιλιομέτρων την ώρα, τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τους πιο γρήγορους ανέμους κυκλώνων που έχουν μετρηθεί στη Γη. Υπολογίστηκε ότι ήταν εκατοντάδες φορές ισχυρότερος από τον πιο μεγάλο γήινο κυκλώνα.
Ο κυκλώνας περιβαλλόταν από το περίεργο εξάγωνο που ήταν πλέον φανερά ακίνητο ενώ τα σύννεφα στο εσωτερικό του εκινούντο με ταχύτητα, μεγαλύτερη των 500 χλμ. την ώρα. Περιέργως για τους επιστήμονες, ούτε τα κινούμενα σύννεφα στο εσωτερικό του εξαγώνου, ούτε η περιστροφή του ίδιου του κυκλώνα, προκαλούσαν οποιαδήποτε μεταβολή στο εξάγωνο.
Εν αναμονή της επόμενης αποστολής που ίσως ρίξει περισσότερο φως στο μυστήριο του εξαγώνου που καλά κρατεί εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια!

Πηγή: http://www.madata.gr/diafora/science/120827.html όπου και το σχετικό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: