Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ο ξεσηκωμός των διασκεδαστών της δεκάρας

Ο ξεσηκωμός της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας δεν επέτρεψε στον Φλαμανδό 
να ευτελίσει την αισθητική του έθνους

Ο ξεσηκωμός των διασκεδαστών 
της δεκάρας

Παραιτήθηκε τελικά ο Γιαν Φαμπρ από τη θέση του επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου μετά την κατακραυγή της τεραστίων διαστάσεων καλλιτέχνιδος και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Βαγενά, η οποία έχει οριοθετήσει την σύγχρονη τέχνη με ανεπανάληπτους ρόλους σε επιθεωρήσεις και βιντεοταινίες όπως η «Νίντζα από την Ηγουμενίτσα» ή το ντανταϊστικό αριστούργημά «Βαγγελίτσα πάρ...τη γκλίτσα», αλλά και άλλων σπουδαίων διανοούμενων οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στην καμπάνια υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αλλά μόλις είδαν ότι διακυβεύονται οι επιδοτήσεις, βγήκαν στο μεϊντάνι ενάντια στο διορισμό του Βέλγου γιατί μπορεί να είμαστε προοδευτικοί αλλά όχι να μας φάνε και το κρατικό χρήμα οι αλλοδαποί. 

Ο Υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μετά τις ιστορικές δηλώσεις του για την αριστεία και αυτές για το πόσο τιμητική είναι για τη χώρα η εικόνα της Ειδομένης, δήλωσε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και δεν θεώρησε ότι τίθεται θέμα παραίτησης του παρότι η προσωπική του επιλογή έφυγε κακήν κακώς μια και για τους υπουργούς μας η ευθιξία είναι ρετσινιά και η παραίτηση προβλέπεται αν ο υπουργός εμπλακεί σε γενοκτονία και πάνω. Ελπίζω να είναι σαφές ότι και ο ίδιος ο Φαμπρ είναι θύμα των Συριζαίων. Ας πρόσεχε θα μου πεις, ας ρώταγε με ποιους τσομπαναρέους μπλέκει. 

Αυτό δε σημαίνει ότι συντασσόμαστε με το παπαδαριό και όλους τους λυσσασμένους θρησκόληπτους ελληνολάτρες, στηρίζουμε τα πέη από όπου κι αν προέρχονται. Γενικά ισχύει ότι άμα είσαι βλαχάρα, μην επιλέγεις σύγχρονη τέχνη για να την βάλεις πάνω στο σκρίνιο και να δείξεις πρωτευουσιάνα. Εγώ πάντως αν ήμουν ο Φαμπρ, θα ανέβαζα μια παράσταση όπου γυμνοί άντρες με μάσκες Αρναούτογλου θα τυλίγουν για 2 ώρες γαρδουμπάκια, αλλά δε θα δεχόμουν να μπω επικεφαλής του κρατικού Φεστιβάλ μιας χώρας που όπως και να το κάνεις έχει θέατρο κάποιες χιλιετίες και να δηλώσω ότι το φεστιβάλ θα έχει μόνο παραγωγές από τη χώρα μου της οποίας το πιο γνωστό καλλιτεχνικό της επίτευγμα είναι οι τηγανητές πατάτες. 

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σήμερα, αλλά όλα δείχνουν ότι θα είναι ο στενός φίλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. 

Πηγή: www.lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: