Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Οι αριστεροί στην κοιλάδα του σκότους


Οι αριστεροί στην κοιλάδα του σκότους
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

Πώς τους έλεγαν παλαιότερα τους αριστερούς που άλλαζαν ιδεολογία ή με μεθόδους βασανιστηρίων τούς ανάγκαζαν σε δηλώσεις μετανοίας; Ανανήψαντες.

Ο Τσίπρας λοιπόν και οι βουλευτές του κόμματός του πληρούν το συγκεκριμένο όρο. Δέν νομίζω ότι χωράει καμία αμφιβολία πως όποιος κυβερνά και ψηφίζει ως νόμους του κράτους τα συγκεκριμένα μέτρα, μόνο κομμουνιστής δεν μπορεί να λογίζεται.

Μεταξύ τους φυσικά μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται και να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν: σύντροφε, επαναστάτη κτλ. Άλλωστε εδώ ακόμη στο ΠΑΣΟΚ ως σύντροφοι αλληλοπροσφονούνται.

Παρακολουθούμε λοιπόν μία μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ –που προέκυψε ως ατύχημα, αλλά δεν αλλάζει το αποτέλεσμα– σε κόμμα σοσιαλδημοκρατίας με κατεύθυνση και νομοθετική δράση φιλελευθερισμού.

Μη νομίζετε πως ζηλεύω ή δυσαρεστούμαι επειδή αυτοί οι νεόκοποι ανανήψαντες επαναστάτες αντί να καταλύσουν τη Βαστίλη, τώρα καταλαμβάνουν το δικό μας ιδεολογικό χώρο.

Δεν είναι και τόσο εύκολο να έχεις μεταρρυθμιστικό πνεύμα – και λίγα δεν ακούσαμε εμείς που ζητούσαμε αξιολόγηση στο δημόσιο, απελευθέρωση επαγγελμάτων και ιδιωτικοποιήσεις. Τσολάκογλου μας ανέβαζαν, γερμανοτσολιάδες μας κατέβαζαν, ενώ χαρακτηρισμοί όπως: προδότες, ξεπουλητές της δημόσιας περιουσίας, Μερκελιστές, ραγιάδες κ.λπ. ήταν στην ημερήσια ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήνοντας κατά μέρος την πικρία, μπορούμε με ψυχραιμία να βγάλουμε ένα γενικό συμπέρασμα για τα μέτρα που είναι το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πακέτο των τελευταίων 50 ετών.

Είναι σκληρά γιατί αυξάνουν τους έμμεσους φόρους, αν και προσωπική μου άποψη ολόσωστο που επιβάλλει μεγαλύτερο ΦΠΑ στα νησιά, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Ποτέ μου δέν κατάλαβα την εμμονή στις ανταγωνιστικές τιμές στον τουρισμό. Δηλαδή ποιος από εμάς δέν θα φύγει ταξίδι στην Ισπανία, αλλά θα προτιμήσει την Πορτογαλία γιατί έχουν διαφορά 4% στο ΦΠΑ; Θα μου πείτε, ο πελάτης κοιτά συνολικά το πακέτο τιμών. Ε, λοιπόν, αυτό είναι αμφισβητούμενο. Στην Ιταλία επιβάλλουν σε έκαστο τουρίστα 60 ευρώ φόρο διαμονής (εκτός άλλων φόρων) αλλά κανέναν δέν τον ενδιαφέρει και δείξτε μου κάποιον που ακύρωσε την εκδρομή του γιατί οι Ιταλοί βάζουν αυτό τό φόρο. Επιπλέον 20 εκ. τουρίστες έρχονται στη χώρα μας και καταλύουν στα νησιά μας, σκεφτείτε τους φόρους από τον αυξημένο ΦΠΑ – που βεβαίως θα πληρώσουμε στη δύσκολη συγκυρία και εμείς, αλλά θα εισπράξουμε και ζωντανά χρήματα από το εξωτερικό.

Οι επόμενοι που πλήττουν τα μέτρα είναι οι αγρότες, αλλά αυτός ο κλάδος μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί από την κρίση –αν δεν βγήκε ωφελημένος– και γιατί ο αγρότης επιχειρηματίας να φορολογείται με το μισό συντελεστή από τους άλλους επαγγελματίες; Επειδή επί δεκαετίες δέν πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές, αλλά λάμβανε σύνταξη ΟΓΑ μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά δηλωμένους δήθεν αγρότες από κοινοτάρχες και δημάρχους και επειδή έμαθαν να είναι οι καλομαθημένοι και χαριστικά επιδοτούμενοι;

Βεβαίως και στο πακέτο των μέτρων υπάρχει σκληρότητα και αδικία, όπως η προκαταβολή φόρου 100% των επιχειρήσεων, εισφορές αλληλεγγύης (τι ευφάνταστος τίτλος για ένα χαράτσι), φόροι πολυτελείας, τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Όμως, όταν ανακάμψουμε, αυτά διορθώνονται και εύκολα γίνεται επεξεργασία του φορολογικού και μείωση του ΦΠΑ.

Αλλά η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η αξιολόγηση στο δημόσιο, η εξίσωση των μισθών των υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις, η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η μετατροπή τους σε φόρους υπέρ όλων, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τις 400 στρεβλώσεις, η κατάργηση της παγκόσμιας ντροπής να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη 45άρηδες, είναι μεταρρυθμίσεις ενάντια σε ρουσφέτια και προνόμια, που το πελατειακό κράτος δόμησε επί 50 χρόνια και φτάσαμε σε ελάχιστες ημέρες να γκρεμίσουμε.

Με το ρυθμό που έκανε μεταρρυθμίσεις στα κλειστά επαγγέλματα και αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα χρειαζόμασταν έναν αιώνα για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. (Αλήθεια, εκείνος ο κομμουνιστής ο Σαμαράς, που έτρεμε το φυλλοκάρδι του μην έχει πολιτικό κόστος και δυσαρεστήσει την πελατεία του στερώντας προνόμια, πού εξαφανίστηκε);

Τολμώ να πάρω θέση και να προφητεύσω πως η εφαρμογή αυτών των μέτρων και η τήρηση των δεσμεύσεων στο μεταρρυθμιστικό δρόμο θα μας οδηγήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις αγορές, που θα δείξουν εμπιστοσύνη και θα αγοράσουν τα ομόλογα που θα εκδώσουμε, βγάζοντάς μας από την κρίση δανεισμού και ολοκληρωτικά από τα μνημόνια.

Αν πραγματικά εφαρμόσουμε όσα ψηφίσουμε, ούτε καν θα χρειαστούμε ολόκληρο το ποσό του νέου δανεισμού. Προσδιορίζω πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα σταθούμε στα πόδια μας και θα γυρίσουμε σελίδα, ενώ τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της οικονομίας θα δώσουν δυνατότητα να μειώσουμε την ανεργία και να προχωρήσουμε με ανάπτυξη.

Αυτό το τέρας που έθρεψαν οι δεξιές και κεντρώες κυβερνήσεις και στα δύσκολα αντιστάθηκαν σθεναρά να μη διορθώσουν, δημιουργώντας στην οικονομία και την κοινωνία προνομιούχες τάξεις με πρώτη τη δημοσιοϋπαλληλική ελίτ, αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες που τους πρόσφεραν ξεδιάντροπα προνόμια και ολιγοπώλια, ήρθε λοιπόν μία αριστερή κυβέρνηση να ανατρέψει.

Μπορεί να συμβαίνει εξ ανάγκης, από ατύχημα, από καραμπόλα, γιατί ο Τσίπρας αγάπησε την καρέκλα του και το γυρνάει σοσιαλδημοκρατικά για να παραμείνει, γιατί φοβήθηκε το βάρος της ευθύνης της καταστροφής, μπορεί γιατί ο Βαρουφάκης έχει διαταραχή προσωπικότητας, πήγε να μας κάνει κακό αλλά στο τέλος γυρνάνε τα γεγονότα υπέρ μας, μπορεί γιατί οι Ευρωπαίοι μάς στρίμωξαν και βρήκαν ευκαιρία να τα βάλουν όλα σε ένα πακέτο, μπορεί, μπορεί, μπορεί...

Είναι όμως η πραγματικότητα και μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε, που εμφανίζεται μία φορά σε 50 χρόνια.

Έχουν το θάρρος αυτοί οι ανανήψαντες αριστεροί να τα βάλουν με δεκάδες προνομιούχες τάξεις που κάποτε τους είχαν ακροατήριο και ψηφοφόρους και να ανατρέψουν τους καλομαθημένους βολεμένους πελάτες τους στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας;

Ας τους ενθαρρύνουμε, ας τους δώσουμε κουράγιο με τα λόγια του καταραμένου Σλοβένου στρουκτουραλιστή και αριστερού φιλόσοφου Σλαβόι Ζίζεκ, που παραφράζοντας τα λόγια της Αγίας Γραφής ("διαβαίνω τις κοιλάδες του σκότους και δεν φοβάμαι γιατί έχω τον Κύριό μου"), είπε: «Εμείς οι αριστεροί διαβαίνουμε τις κοιλάδες του σκότους και δεν φοβόμαστε γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε περισσότερο ΚΑΚΟΙ από τους δαίμονες που μας παραμονεύουν και μας επιβουλεύονται».

Η αριστερά πάντα επικαλείται το καλό αλλά πράττει αντίθετα, αυτή τη φορά όμως η μοίρα φωνάζει από την άλλη μεριά, κι εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: