Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Και αλλοδαποί στις «γραμμές κρούσης» αντιεξουσιαστών...

Κάποιοι το φώναζαν εδώ και καιρό, 
αλλά η κερά-Τασία τους χαρακτήριζε ακραίους... 

Και αλλοδαποί στις «γραμμές κρούσης» 
αντιεξουσιαστών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Επιβεβαιώνονται εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή αλλοδαπών σε συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ, στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Ιούλιο έχουν συλληφθεί για συγκρούσεις με την αστυνομία ένας Σύρος πρόσφυγας, ένας υπήκοος Πακιστάν, ένας Γεωργιανός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, και αρκετοί ακόμα υπήκοοι χωρών της Ε.Ε. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν το φαινόμενο άλλοτε σε «συγγενικές» σχέσεις που αναπτύσσονται, για παράδειγμα, μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών αναρχικών, και άλλοτε στην «αφομοίωση» στον αντιεξουσιαστικό χώρο μεταναστών, οι οποίοι ενίοτε αναπτύσσουν μικροπαραβατική συμπεριφορά, όπως η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων κ.ά.

Τη νύχτα της Κυριακής 5 Ιουλίου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μια ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, προκαλώντας επεισόδια που διήρκησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Στη διάρκεια των ταραχών, διμοιρίες που βρίσκονταν στο σημείο έλαβαν εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να επέμβουν στην πλατεία Εξαρχείων, όπου πραγματοποίησαν έξι συλλήψεις. Για συμμετοχή στα επεισόδια κατηγορήθηκαν τέσσερα άτομα, δύο Αλβανοί και δύο Ελληνες, ενώ προσήχθησαν και συνελήφθησαν δύο ακόμα αλλοδαποί. Πρόκειται για έναν Γεωργιανό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για κλοπές, και έναν Σύρο πρόσφυγα που στερείτο ταξιδιωτικών εγγράφων. Δύο ημέρες νωρίτερα, για συμμετοχή σε συγκρούσεις κουκουλοφόρων με την αστυνομία, και πάλι στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένας υπήκοος Πακιστάν 32 ετών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων, ο αλλοδαπός πρωτοστατούσε στις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Σε βάρος του διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Σύμφωνα με ορισμένους αστυνομικούς που μετέχουν στην αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ώσμωση αντιεξουσιαστών με υπηκόους Πακιστάν που ελέγχουν το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, αλλά και με Αλβανούς που διακινούν μικροποσότητες ναρκωτικών στα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων.

Ερωτηθείς σχετικά, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είπε στην «Κ» ότι αρκετοί από τους αλλοδαπούς που έχουν συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια έχουν καταθέσει στους αστυνομικούς ότι εισέπραξαν χρήματα, 20-30 ευρώ, για να μετάσχουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών. Για «ενοικιαζόμενους μπαχαλάκηδες» είχε μιλήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, επικαλούμενος στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.

Παρόμοια ήταν τα συμπεράσματα της αστυνομίας και στην περίπτωση της πολυήμερης κατάληψης του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κι αυτό διότι, από τις συνολικά 49 συλλήψεις ατόμων που μετείχαν στην κατάληψη, οι 8 ήταν αλλοδαποί, και συγκεκριμένα: 2 υπήκοοι Αλγερίας, 2 υπήκοοι Αφγανιστάν, δύο υπήκοοι Πολωνίας, καθώς επίσης ένας Ισπανός και ένας Κύπριος υπήκοος. Μάλιστα, το θέμα της σύλληψης των δύο Αλγερινών μέσα στο κτίριο της πρυτανείας είχε ενεργοποιήσει και την Ε.Υ.Π., δίχως πάντως να προκύψουν ανησυχητικά ευρήματα.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος, μεταξύ των συλληφθέντων για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών συγκαταλέγονται ένας Αλβανός και ένας Ιταλός 48 ετών που ζει στην Αθήνα και είχε κατηγορηθεί και το 2013 για επιθέσεις κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια. Για βανδαλισμό συρμών του ΗΣΑΠ στο Θησείο συνελήφθησαν την ώρα των επεισοδίων 12 ακόμα αλλοδαποί υπήκοοι χωρών της Ε.Ε. Είχαν έρθει στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, και φέρεται να ανήκουν σε ομάδα ατόμων που ταξιδεύει και κάνει γκράφιτι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τέλος, «εξαγωγή» Ελλήνων αναρχικών, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο. Στη διάρκεια επεισοδίων στο Μιλάνο, με αφορμή τα εγκαίνια διεθνούς έκθεσης τροφίμων, η ιταλική αστυνομία είχε προσαγάγει 14 Ελληνες αναρχικούς ως ύποπτους για συμμετοχή στις ταραχές.





Δεν υπάρχουν σχόλια: