Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ανδρέας Παπανδρέου


Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, ένα παλαιότερο άρθρο του "Ριζοσπάστη" της 13-1-1995 για τα ρεζιλίκια του Ανδρέα Παπανδρέου, του καταστροφέα της χώρας μας.
ΔΕΕ

Αμηχανία και άμυνα
Σε "προσπάθεια επιστροφής της πολιτικής ζωής στο '89", αποδίδει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το θόρυβο που προκλήθηκε
Σύγχυση γύρω από το ρόλο του σημαντικότερου δανειστή του πρωθυπουργού Τζ. Χάλαγκ

Αντ. Σκυλλάκος: "Είναι ντροπή να μιλάμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει "πόθεν έσχες"
Αμηχανία έχει προκαλέσει στο χώρο το κυβερνώντος κόμματος η δημοσιοποίηση του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου,ενώ οι αντιδράσεις της ηγεσίας του κόμματος προσδιορίζονται από τον αμυντικό τους χαρακτήρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να "υπερασπιστούν" δημόσια τον πρωθυπουργό από την επίθεση που δέχεται, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να αποδώσουν σε "προσπάθεια επιστροφής της πολιτικής ζωής του τόπου στο νοσηρό πολιτικό κλίμα του 1989".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος,δίνοντας το έναυσμα, διαπίστωσε ότι "υπάρχει αδυναμία κάποιων να ανεχθούν τη συνεχιζόμενη παρουσία του πρωθυπουργού στην πολιτική ζωή της χώρας", ενώ επέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στην ηγεσία της ΝΔ για την καλλιέργεια ατμόσφαιρας μέσω των δηλώσεων του Μ. Εβερτ και του Γ. Βαρβιτσιώτη. "Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπος, έχει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεχνητή διόγκωση ενός θέματος που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Και αυτό ευθαρσώς το ομολογεί η ΝΔ, δίνοντας τέτοια έμφαση με τις ανακοινώσεις της και τις οξύτατες εκφράσεις που χρησιμοποιεί".
Στο ίδιο μήκος κύματος το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "ορισμένοι αδυνατούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά και καταφεύγουν στις γνωστές συνταγές τους: σενάρια για την υγεία του πρωθυπουργού, φημολογία, σκανδαλολογία, διόγκωση ανύπαρκτων θεμάτων, για τα οποία έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις".

Ο "άγνωστος" Τζ. Χάλαγκ
Η συζήτηση στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου επικεντρώθηκε στο ρόλο και το "ποιόν" ενός εκ των δανειστών του Α. Παπανδρέου του Τζ. Χάλαγκ,ο οποίος στην πρωθυπουργική δήλωση του "πόθεν έσχες" εμφανίζεται να διαμένει στην ίδια διεύθυνση με την αγοράστρια του παλιού διαμερίσματος της Δήμητρας Παπανδρέου. Ο παλαιστινιακής καταγωγής Τζ. Χάλαγκ παρουσιάζεται ως παλιός φίλος του πρωθυπουργού και του έχει δώσει έντοκο δάνειο ύψους 65 εκατομμυρίων δραχμών για την αγορά οικίας, που ανήκει στην κυριότητα της Δήμητρας Παπανδρέου.
Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το θέμα και προδίκασε για λογαριασμό του Χάλαγκ ότι "θα αμυνθεί με τα νόμιμα μέσα που διαθέτει" (!).
Κληθείς να εξηγήσει την παρουσία του Χάλαγκ στο επίσημο δείπνο του πρωθυπουργού στο Αμμάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α. Παπανδρέου στην Ιορδανία, την απέδωσε στην καταγωγή του από την περιοχή και στους στενούς φιλικούς δεσμούς που έχει με κρίσιμους παράγοντες της περιοχής. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δε μετείχε στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία. Εμφανής ήταν όμως η αδυναμία του Ε. Βενιζέλου να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάλαγκ, τον οποίο ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ως έμπορο όπλων. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει τις επίσημες ιδιότητες που είχε ο Τζ. Χάλαγκ ως επίτιμος πρόξενος της Νικαράγουα. Μεταφέροντας δήλωση - αντίδραση του πρωθυπουργού στα χτεσινά δημοσιεύματα, είπε ότι υπάρχει μια φιλική παλιά σχέση του Α. Παπανδρέου με τον Χάλαγκ.
Επιβεβαιώνοντας την αμηχανία του, ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να υποβάλουν τις ερωτήσεις γύρω από το πρόσωπο του Χάλαγκ στον ίδιο (!).
Αργά το βράδυ με γραπτή δήλωσή του προς το Τύπο ο Γιώργος Χάλλακ,όπως υπογράφει, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που τον αφορούν, τα οποία χαρακτηρίζει κατασκευασμένα ψεύδη, που ανάγονται στο χώρο της νοσηρής φαντασίας και ζητά προστασία από τη δικαιοσύνη, ως Ελληνας πολίτης, όπως αναφέρει. Μάλιστα δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, διαβεβαιώνοντας ότι ο πατέρας του υπηρέτησε ως έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το 1940 μέχρι τα βαθιά γεράματά του, έως ότου πέθανε το 1986 στην Αθήνα. Οσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητά του, αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις βρόμικες δουλιές που επικαλούνται οι συκοφάντες του. Αισθάνεται τέλος υπερήφανος για το "σύνδεσμό του με ηγετικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, που έχει αξιοποιήσει για το καλό της πατρίδας του, που είναι η Ελλάδα".
Οι υπουργοί - δανειστές του πρωθυπουργού, με χτεσινές δηλώσεις του, υπεραμύνθηκαν της πράξης τους, θεωρώντας την ως φυσιολογική. "Με τον πρωθυπουργό μάς συνδέουν 30 χρόνια σταθερής και αδιατάρακτης φιλίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας,ο οποίος δάνεισε στον Α. Παπανδρέου 10 εκατομμύρια δραχμές, ενώ στο δικό του "πόθεν έσχες" εμφανίζει εισόδημα 16,3 εκατομμύρια δραχμές.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρας,ο οποίος δάνεισε στον Α. Παπανδρέου 20 εκατομμύρια δραχμές, ενώ στο "πόθεν έσχες" του δηλώνει εισόδημα 26 εκατομμύρια, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα κακόβουλα και υποβολιμαία.

Αντιδράσεις
Από την πλευρά της η ΝΔ επέλεξε να απαντήσει στα όσα της καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρίχνοντας εμφανώς τους τόνους: "Ο μόνος που μπορεί να πιστεύει τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το θέμα της βίλας και του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, "τεχνητά διογκώθηκε" από τον Τύπο, είναι ο εκπρόσωπός του", αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας."Πρωθυπουργός και δανειστές του, συμπλήρωσε, όχι μόνο αποτελούν ένα μοναδικό παγκοσμίως σύνολο, αλλά προσπαθούν να επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία τις άθλιες ψευδολογίες τους ως συμπαθή δείγματα φιλικής συμπεριφοράς".
Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς: "Είναι θλιβερό φαινόμενο ένας πρωθυπουργός, προσπαθώντας να φανεί τυπικά σύννομος, ουσιαστικά να εκτίθεται στα μάτια του λαού και ταυτόχρονα να διδάσκει τρόπους καταστρατήγησης του νόμου περί "πόθεν έσχες"".
Την ανάγκη άμεσης θεσμικής τομής και ουσιαστικών εγγυήσεων, που θα αποτρέπουν διαβρωτικά φαινόμενα, επισήμανε ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο Αντ. Σκυλλάκος
Την υποκρισία και την κοροϊδία γύρω από το "πόθεν έσχες" κατήγγειλε, μιλώντας στον "Φλας", ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος: "Είναι ντροπή, τόνισε, να μιλάμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή "πόθεν έσχες" στην Ελλάδα, όταν είναι ανώνυμες οι μετοχές, όταν αγοράζει ο άλλος ανώνυμη εταιρία χωρίς να δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων - με πρόσφατο νόμο καθιερώθηκε αυτό - και όταν είναι ελεύθερη η διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, με το οποίο γίνεται και η μεγάλη φοροδιαφυγή. Τα άλλα όλα είναι κοροϊδία. Εμείς θα πούμε ό,τι έχουμε να πούμε στη Βουλή, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποκρισία. Και υποκρισία σημαίνει, όταν δεν υπάρχει "πόθεν έσχες" για μετοχές και γίνεται νόμιμα η εξαγωγή κεφαλαίου, όλοι μπορούν να κλέβουν όχι μόνο την Εφορία, αλλά να ξεπλένουν και βρόμικο χρήμα και εξαιτίας αυτού του λόγου ακριβώς, καμία νομοθεσία δεν μπορεί να σώσει και να εξασφαλίσει ότι κόμματα, πρόσωπα και πολιτικοί παράγοντες δε θα έχουν πηγές απαράδεκτης χρηματοδότησης".
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: