Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

10 προβλέψεις μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3


10 προβλέψεις μετά την ψήφιση 
του Μνημονίου 3

Περί οικονομολόγων, μετεωρολόγων 
και άλλων ξωτικών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ


Είναι γνωστό το λεγόμενο «Ο μόνος λόγος που κάνουν προβλέψεις οι οικονομολόγοι είναι για να ΄χουν κάτι να χαίρονται οι μετεωρολόγοι».
Αναλογικά, θα προχωρήσω και γω ο κατ΄ απονομή δημοσιογράφος σε μερικές προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, για να ΄χουν κάτι να χαίρονται οι αναγνώστες/ώστριές μου, όταν αποδειχτώ λάθος.
Λοιπόν, είναι Παρασκευή μεσημεράκι. Το Μνημόνιο 3 έχει μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή με τις ψήφους της φλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, ο Τσίπρας έχει χάσει έναν στους τρεις βουλευτές του (αν και σε όχι ίση μοίρα απώλειας: άλλο το «Όχι», άλλο το «παρών» κι άλλο η απουσία) κι έχει προαναγγείλει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της πλειοψηφίας για τις 20 Αυγούστου, ο Τσακαλώτος πετάει ήδη για το Eurogroup και γω διατυπώνω προβλέψεις για να γελάσει κάθε πικραμένος.
Προβλέπω λοιπόν: 

1. Ο Τσίπρας δε θα κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης. Άρα εκλογές. 

2. Ακόμα κι αν ο Τσίπρας κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, πάλι θα κάνει πρόωρες εκλογές γιατί: α. Από τον Οκτώβρη θ΄ αρχίσουν να πληρώνονται οι (πολλοί και βαρύτατοι) φόροι β. Η αντιπολίτευση είναι ακόμα ανοργάνωτη γ. Είναι ακόμα νωπές οι δάφνες του από τις 25 του Γενάρη και τις 5 του Ιούλη (Μην πείτε «Ποιες δάφνες»; Οι ψηφοφόροι αργούν να ξεκολλήσουν από την όποια επιλογή τους), καθώς και από το διαπραγματευτικό «αγώνα» κατά των δανειστών δ. Τον Οκτώβρη ακολουθούν άλλα μέτρα, καθώς και αξιολόγηση προόδου από το κουαρτέτο των θεσμών / τρόικας.

3. Αν το Αριστερό Αντιμνημονιακό Μέτωπο (ΑΑΜ) συγκροτηθεί μέσα στον Αύγουστο ή αρχές του Σεπτέμβρη -με κύριες συνιστώσες βέβαια την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ- τότε δε θα χρειαστεί καν έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς οι εκλογές θα γίνουν αρχές ή μέσα Σεπτέμβρη.
4. Αν χρειαστεί συνέδριο (συνέδριο διάσπασης δηλαδή), τότε οι εκλογές θα γίνουν τέλη Σεπτέμβρη ή νωρίς τον Οκτώβρη.

5. Οι ΑΝΕΛ δε θα κατέβουν στις εκλογές, αλλά στελέχη τους θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Η Κωνσταντοπούλου και η Μακρή θα επιδιώξουν να συνεργαστούν με το ΑΑΜ.

7. Το ΑΑΜ θα μπει στη Βουλή.

8. Ο Τσίπρας θα χάσει ψήφους από τ΄ αριστερά του, μα θα κερδίσει από τα δεξιά του.

9. Το πρώτο ουσιαστικό ερωτηματικό των εκλογών θα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ή όχι αυτοδυναμία στην ερχόμενη Βουλή (η πρωτιά δε συζητιέται). Αν όχι, πιθανότερος σύμμαχός του είναι το (κυβερνητικά άφθαρτο) Ποτάμι .

10. Δεύτερο ουσιαστικό ερωτηματικό είναι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής και, δευτερευόντως, του ΚΚΕ: είναι οι μόνες σταθερά αντιμνημονιακές δυνάμεις- και ταυτόχρονα οι μόνοι ουσιώδεις πολιτικοί κίνδυνοι για τη δημοκρατία μας. (Γιατί, βέβαια, προηγούνται χρονικά οι οικονομικοί – κοινωνικοί – ψυχολογικοί κίνδυνοι που σοβούν ήδη 5 χρόνια). 

Φυλάξτε αυτό το άρθρο, αν θέλετε, και τέλος Οκτώβρη είναι πιθανό να καγχάζετε συγκαταβατικά στη σκέψη «Να τι παθαίνει όποιος ματαιόδοξος εκτίθεται σε πολιτικές προβλέψεις».


Υ.Γ. Τι; Ρωτάτε αν θα πετύχει τους στόχους του το Μνημόνιο 3; Ελάτε τώρα, μεγάλα παιδιά είσαστε.

d.fyssas@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: