Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση οδηγείται στην πολιτική αυτοκτονία;


Η κυβέρνηση οδηγείται 
στην πολιτική αυτοκτονία;

Υπάρχει ένα ωραίο βιβλίο της Ντόρας Γιαννακοπούλου που λέγεται «Ο μεγάλος θυμός». Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτό που αισθάνονται χιλιάδες Έλληνες για την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για το αποτέλεσα και τα συναισθήματα που προκαλεί η προπαγάνδα των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν προκαλούν δηλαδή τον "μεγάλο θυμό" οι Συριζαίοι που θέλουν να έρθουν στην εξουσία και καταγγέλλουν γενικώς και αορίστως την κυβέρνηση.

Είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι που στήριξαν αυτά τα κόμματα που έχουν απελπιστεί οριστικά και μάλλον ανεπιστρεπτί. Ειδικά για τη ΝΔ είναι όλοι εκείνοι οι Νεοδημοκράτες που της έδωσαν δύναμη να είναι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη της χώρας όταν οι άλλοι διαλύονται. Είναι η ψυχή της δεξιάς παράταξης που βλέπει τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό και κλείνει τα μάτια της για το μαύρο χάλι. Άφησαν τους εκσυγχρονιστές, τους Χαρδούβελους και τους Καραβίτηδες, τους Βενιζέλους και το υπόλοιπο πασοκικό συνονθύλευμα να κάνουν κουμάντο και τώρα είναι η ώρα της πληρωμής.

Αλλά όμως, δεν είναι μόνον αυτοί. Ήρθε η ώρα να πληρώσει η ΝΔ και τα επίχειρα της πολιτικής ανικανότητας βασικών στελεχών της. Μέσα στο Μαξίμου και έξω από αυτό, στα υπουργικά γραφεία και τη Βουλή.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη τελική ευθεία για μια συνολική διευθέτηση του χρέους (έτσι λέει τουλάχιστον). Την ώρα που έστω και δειλά, έστω και μίζερα, γίνονται κάποιες μειώσεις φόρων. Την ώρα που η ανυπαρξία πολιτικού λόγου και ο άκρατος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν του δίνει «αέρα» νικητή, η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Και οδηγείται έτσι στην πολιτική αυτοκτονία.

Είναι τραγικό, αλλά αυτή η κυβέρνηση που κρατήθηκε αλώβητη μέσα σε μια διετία απίστευτης κρίσης, κινδυνεύει να διαλυθεί από τα δικά της λάθη. Θα αυτοκτονήσει βάζοντας η ίδια τη θηλιά στο λαιμό της. Και θα έρθει ο Αλέξης καβάλα στο άλογο θριαμβευτής. Ξέρετε ποιος θα του έχει στρώσει το κόκκινο χαλί; Μπορείτε να το φανταστείτε: Κάποιοι τύποι που βλέπουν έκπληκτοι να τρώνε καθημερινά οδυνηρές πολιτικές σφαλιάρες, σαν τον Σταμάτη, τη Βούλτεψη, τον Χαρδούβελη και ένα μάτσο άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και συμβούλους που νομίζουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι παιχνιδάκι για πεντάχρονα.

Ε, όχι κύριοι, η Ελλάδα δεν είναι ούτε τσιφλίκι κανενός, ούτε παιχνιδάκι για άσχετους αλλά ούτε και εφαλτήριο για να ικανοποιείτε εσείς τα προσωπικά σας οράματα. Σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει, που οι πολίτες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες και ιώβεια υπομονή, που περιμένουν την έξοδο από την κρίση, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, η κυβέρνηση κυβερνά λες και νομίζει ότι απευθύνεται σε παιδάκια που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.

Ψεύτικα λόγια, κοροϊδία, αλχημείες και επικοινωνιακές αρλούμπες έτσι για να περνά ο χρόνος και να λένε ορισμένοι μεγαλόσχημοι: «Τους κοροϊδέψαμε κι αυτή τη φορά, πάμε γι’ άλλα». Και στη συνέχεια να αλληλοσυγχαίρονται για την… επικοινωνιακή τους ικανότητα.

Αυτά όμως δεν είναι επικοινωνία, παπατζηλίκι είναι και ο κόσμος το έχει πάρει χαμπάρι. Κι αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα πέσει όχι για κάποια σκάνδαλα όπως οι προηγούμενς, αλλά γιατί στάθηκε ανίκανη να φέρει σε πέρας ένα και μόνο πράγμα που της ζητήθηκε. Να προσφέρει στον κόσμο φορολογική δικαιοσύνη.

Όσα έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ είναι εγκλήματα ολκής. Ούτε με τους ένστολους, αλλά ούτε και με την ΕΡΤ δεν υπέστησαν τόσο δεινή επικοινωνιακή ήττα στην κυβέρνηση. Πάνω από ένα χρόνο τον κοσκίνιζαν το φόρο ακινήτων και ακόμη δεν τον έχουν έτοιμο. Παλινωδίες, αλλαγές, τροποποιήσεις, γκάφες και μια εξοργιστική ανικανότητα. Ποιος φταίει και πρέπει να του αποδοθούν ευθύνες που ζήτησε κι ο Σαμαράς; Φταίει ο Στουρνάρας, φταίει ο Καραβίτης, φταίει ο Μαυραγάνης που κρύβεται παρ’ ότι είναι υπεύθυνος για τα φορολογικά; Φταίει ο Χαρδούβελης και οι νέοι σύμβουλοί του που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα; Όποιος κι αν φταίει δεν έχει σημασία και είναι υποκριτικό να ζητούνται ευθύνες από έναν και μόνο. Ωραία, την πλήρωσε ο Θεοχάρης που εξόργισε τους πολίτες. Η Σαββαίδου δεν τους εκνευρίζει με τις εγκυκλίους της και τις διαρροές της; Πότε θα μπουν στα σπίτια μας να κάνουν έλεγχο χωρίς εισαγγελέα; Πότε θα κάνουν κατάσχεση στο λογαριασμό μας χωρίς να μας ρωτάνε και πότε θα μας τσακίζουν στους ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα ή ακόμη και φυλακίσεις. Ο Θεοχάρης έφυγε κύριοι είναι αλλού, μήπως αυτός σας φταίει;

Οι βουλευτές της ΝΔ επιτέθηκαν στον Καραβίτη και τον στοχοποίησαν για τον ΕΝΦΙΑ ενώ ζήτησαν να μάθουν αν δουλεύει ακόμη στο υπουργείο. Αυτό είναι το πρόβλημά σας κύριοι, να φύγει ο «υπεύθυνος» και μετά θα ηρεμήσει η κοινωνία; Κούνια που σας κούναγε, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, φτάνει μέχρι τα υπόγεια του Μαξίμου. Από το κεφάλι μυρίζει το ψάρι, μην ψάχνετε την ουρά.

Όσο για τον γνωστό ..."Μαξιμάρχη" που έχει πάρει πάνω του τα πάντα, παραγκωνίζοντας τους υπόλοιπους. Να του θυμίσουμε ότι δύο χρόνια τώρα γίνονταν συνεχείς συσκέψεις και «πρωϊνοί καφέδες» για να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα προβλήματα που ανέκυπταν; Που είναι όλα αυτά τα όργανα και επιτελεία που έσβηναν τη φωτιά προτού καν ανάψει; Τι έχουν πει τέσσερις μήνες τώρα στο Μαξίμου για τον ΕΝΦΙΑ; Έχουν λύσει κανένα θέμα ή τα έκαναν χειρότερα; Ποιες εντολές έδωσε ο Σαμαράς και τις υλοποίησαν οι μεγαλοπαράγοντες;

Για να έχουμε φτάσει στο αποτέλεσμα της αναταραχής μάλλον τα έκαναν χειρότερα. Αλλά μήπως υπάρχει από κανέναν φιλότιμο για την ανάληψη της ευθύνης για τη σημερινή εικόνα της κυβέρνησης; Μη χάσουν την εξουσία τους, τις γραμματείς τους, το κόκκινο τηλέφωνό τους και το παπατζιλίκι τους ενδιαφέρονται, όχι για να σωθεί αυτή η «μαύρη» η χώρα.

Πολλοί από τους ανίκανους κυβερνητικούς παράγοντες έχουν δέσει τον γάιδαρο τους και ακόμη κι αν πέσει η κυβέρνηση νομίζουν ότι θα είναι μάγκες. Ο ελληνικός λαός τι φταίει όμως να πληρώνει το μέγεθος της ασχετοσύνης τους; Και ο Σαμαράς δε βλέπει τι γίνεται γύρω του να πάρει το φραγγέλιο;



Δεν υπάρχουν σχόλια: