Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γελοιότητες Σκοπιανής ρεπόρτερ


Η Σκοπιανή ρεπόρτερ με τον ήλιο
της Βεργίνας στην πλάτη

Δηλώνει φανατική «Μακεντόνκα» και δεν το κρύβει… Όπως δεν κρύβει και το τατουάζ με τον Ήλιο της Βεργίνας που έχει χτυπήσει στην πλάτη της. Η πρώτη ανταποκρίτρια της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων στην Αθήνα, κυρία Μαρίγια Κότοφσκα, υπερασπίζεται με πάθος τις εθνικιστικές θέσεις της κυβέρνησης της χώρας της, ακόμη και στη διάρκεια του briefing στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η κυρία Κότοφσκα είναι η τέταρτη διαπιστευμένη δημοσιογράφος από τα Σκόπια που εργάζεται στην Αθήνα, αλλά η μοναδική που έχει καταφέρει να εκνευρίσει τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα, λόγω της εμμονής της να αποκαλεί τη χώρα της προκλητικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών. «Θα πρέπει να σέβεστε τη χώρα που σας φιλοξενεί», της είπε πρόσφατα σε έντονο ύφος ο εκπρόσωπος Τύπου, υπενθυμίζοντάς της πως η Ελλάδα αναγνωρίζει τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ.

Η ίδια βέβαια έκανε λόγο στο ρεπορτάζ της για «σκάνδαλο», κατηγορώντας τον κ. Δελαβέκουρα για λογοκρισία των «Μακεδόνων» δημοσιογράφων στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά, από το 1991 και την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων από την πάλαι ποτέ ενιαία Γιουγκοσλαβία, που το κρατικό κανάλι MTB διαπίστευσε επίσημα δημοσιογράφο και εικονολήπτη στην Αθήνα, με στόχο την άμεση ενημέρωση των τηλεθεατών του όχι μόνο για τις εξελίξεις στη διμερή διαφορά για το θέμα της ονομασίας, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Παράλληλα στην Αθήνα έλαβε τα διαπιστευτήρια, επίσης για πρώτη φορά, δημοσιογράφος και από το λεγόμενο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Να σημειωθεί πως εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται ήδη και εργάζονται στην Αθήνα δύο δημοσιογράφοι για ιδιωτικά Μέσα των Σκοπίων. Οι συγκεκριμένες κινήσεις σχολιάζονται στα Σκόπια ως προσπάθεια της κυβέρνησης Γκρουέφσκι να χειραγωγήσει τη ροή ειδήσεων από την Ελλάδα προς τη χώρα του, αφού σε μια εποχή ύφεσης, που οδήγησε σε μείωση και του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, δύο δημοσιογράφοι και ένας εικονολήπτης στάλθηκαν στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας το σκοπιανό Δημόσιο με περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως, αφού εκτός από τους μισθούς τους καλύπτονται και όλα τα έξοδα παραμονής τους στη χώρα μας.

Η «Μακεντόνκα» και ο Γκρουέφσκι
Η κυρία Κότοφσκα είναι από τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται με θέρμη την κυβέρνηση Γκρουέφσκι και το ιδεολόγημα του «αρχαιομακεδονισμού» που μεθοδικά προωθείται από το 2008 και μετά και έχει μετατρέψει τα Σκόπια σε μια απέραντη «Disneyland», με αγάλματα ηρώων της ελληνικής και βουλγαρικής Ιστορίας, τους οποίους επιχειρούν να οικειοποιηθούν οι γείτονες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε στις 8-9-2011 στα επίσημα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνολικού ύψους, με το βάθρο, 23 μέτρων, από τον πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρουέφσκι στη διάρκεια εορτασμού των 20 ετών από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία. «Σύμφωνα με κάποιους, όλα ξεκίνησαν στις 8/9/1991, την ημέρα της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με άλλους, στις 21/6/2011, όταν το άγαλμα του Αλέξανδρου στήθηκε περήφανο στην καρδιά της πρωτεύουσας της Μακεδονίας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων. Οσον αφορά στις ανταποκρίσεις της από την Ελλάδα, οι οποίες μεταδίδονται στο κρατικό κανάλι ΜΤΒ και στην επίσημη ιστοσελίδα του, φιλοξενεί δηλώσεις προσώπων που υποστηρίζουν με θέρμη τη σκοπιανή προπαγάνδα περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» που καταπιέζεται από τις ελληνικές αρχές κ.λπ. Δεν είναι μόνο τα ρεπορτάζ της κυρίας Κότοφσκα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της χώρας της που μαρτυρούν πως λειτουργεί ως… βασιλικότερη του Γκρουέφσκι, αλλά και το τατουάζ στην πλάτη της που προκλητικά απεικονίζει τον 16άκτινο Ηλιο της Βεργίνας.

Σε άτομα που τη ρώτησαν στην Ελλάδα για το τατουάζ, η ίδια λέει πως ο ήλιος αντιπροσωπεύει 16 «ευγενικά» χαρακτηριστικά, όπως η αγάπη, η φιλία κ.ά. και πως δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική. Οι ρίζες της κυρίας Κότοφσκα φτάνουν στην Ελλάδα, αφού η γιαγιά της εγκατέλειψε τη χώρα μετά τον καταστροφικό Εμφύλιο. Εκεί οφείλονται και τα «σκληροπυρηνικά» της άρθρα για τους υποτιθέμενους διωχθέντες από την Ελλάδα μετά τον πόλεμο, που σήμερα ζουν στα Σκόπια. Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η κυρία Κότοφσκα συναναστρέφεται μόνο με τους συναδέλφους της από τα Σκόπια, που επίσης ζουν και εργάζονται στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ δεν έχει φίλους Ελληνες, ίσως επειδή δεν γνωρίζει τη γλώσσα. Η ίδια είναι fan των social media, όπου συνηθίζει να «ανεβάζει» κάθε ρεπορτάζ της, αλλά και φωτογραφίες από τη ζωή της στην Αθήνα, όπως αυτές από πρόσφατη επίσκεψή της στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ενώ όποτε θέλει να χαλαρώσει, επιλέγει μια βόλτα για καφέ στον Φλοίσβο και όχι μόνο.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=228212




Δεν υπάρχουν σχόλια: