Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αρχαιοελληνικά Μαθηματικά


Διαλέξεις για τα αρχαία μαθηματικά
στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Σειρά διαλέξεων ξεκινούν από αύριο, 10 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη μελέτη των αρχαίων μαθηματικών, που θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις συναντήσεις.
Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη και έχει τίτλο «Τι βρίσκεται ανάμεσα στον 6ο και τον 4ο π. Χ. αιώνα: το πέρασμα στα ελληνικά μαθηματικά». Ο ομιλητής θα αναφερθεί σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με τα υπολογιστικά μαθηματικά που ανέπτυξαν οι Αιγύπτιοι, τα οποία επηρέασαν τους Έλληνες τον 6ο αι. π. Χ. Ωστόσο τα μαθηματικά που συναντούμε στον 4ο αι. π. Χ. δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά των προηγούμενων πολιτισμών. Κάνοντας μια σύντομη εισαγωγή στις απαρχές των ελληνικών μαθηματικών, ο συγγραφέας θα αναφερθεί στο ευρύτερο πολιτισμικό κλίμα και τις εξω-μαθηματικές επιρροές, που γέννησαν την έννοια της απόδειξης.
Η δεύτερη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου από τη Σεραφίνα Κουόμο του Πανεπιστημίου Μπίρκμπεκ του Λονδίνου. Η ομιλήτρια θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που αφορούν τις επιγραφές με λογαριασμούς του 5ου και 4ου αι. π. Χ. και να τις συνδέσει με την έννοια της αριθμητικής ικανότητας στην αρχαιότητα.
Η διάλεξη της 1ης Δεκεμβρίου θα γίνει από τον Γιάννη Χριστιανίδη, καθηγητή του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Μαθηματικά και παιδεία στην ύστερη αρχαιότητα: το έργο του Διοφάντου του Αλεξανδρέως». Ο ομιλητής θα προσπαθήσει να εξηγήσει τα κίνητρα συγγραφής του έργου του Διοφάντου του Αλεξανδρέως, του μαθηματικού του 3ου αιώνα, που έχει θεωρηθεί και «πατέρας της Άλγεβρας». Ο Διόφαντος έχει γράψει δεκατρία βιβλία, τα «Αριθμητικά», που περιλαμβάνουν αριθμητικά προβλήματα με τις λύσεις τους.
Την τέταρτη και τελευταία διάλεξη αυτού του κύκλου θα πραγματοποιήσει ο Μιχάλης Σιάλαρος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί σε δύο έργα που αποδίδονται στον Ευκλείδη, τα «Στοιχεία» και τα «Δεδομένα», υπερασπιζόμενος την άποψη ότι η προσπάθεια για μαθηματική θεμελίωση δεν είναι μια σύγχρονη σχετικά ανάγκη των μαθηματικών, αλλά ότι υπάρχει ήδη στα έργα αυτά.

Οι διαλέξεις αρχίζουν στις 19.00 και διαρκούν μέχρι τις 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η απονομή των οποίων αρχίζει στις 18.15. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7228321-3 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.cycladic-m.gr/

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/11/2010_363699 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: