Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Έκκληση για την εκλογική συνεργασία του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Έλα, της θάλασσας θεριό και του πελάγου μπόρα, το φοβερό σκουπιδαριό, να διώξεις απ' τη Χώρα! (Ν.Γκάτσος)

Το συγκεκριμένο κείμενο θα μπορούσε να είναι μια διακήρυξη ενός ακόμα κόμματος και να παρουσιάσει μια σειρά από θέματα που έχουν ήδη παρουσιαστεί από κάποιο άλλο κόμμα. Αντί γι’ αυτό θα προσπαθήσει να αποτελέσει μια προσπάθεια ένωσης κάποιων υγιών δυνάμεων, τώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Μετά από 43 χρόνια μεταπολίτευσης και διανύοντας τον 8ο χρόνο μνημονίων, τα κόμματα και οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί εντελώς. Ο κόσμος δεν βρίσκει κάποιον να τον εκφράζει, η αποχή είναι μεγάλη και οι τελευταίες κυβερνήσεις εκτός από κυβερνήσεις συμμαχίας, είναι και μειοψηφίας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεχίζει να διαλύει ό, τι έχει απομείνει με την υποστήριξη των βαστάζων ΑΝ.ΕΛ., κυβερνά χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και ο περισσότερος κόσμος παραμένει εν υπνώσει, περιμένοντας μοιρολατρικά τα χειρότερα για τη χώρα που διοικούν οι Καρανίκες. Τα μνημόνια αντί να σκίζονται γίνονται τόμοι και τα νομοσχέδια για τη διάλυση της πατρίδας διαδέχονται το ένα το άλλο. 
Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε μεγάλο βαθμό στα υπάρχοντα κόμματα, τα οποία προσπαθούν είτε με κοροϊδίες και αναδιπλώσεις (βλέπε ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), είτε με κάποιο λίφτινγκ (βλέπε ΠΑ.ΣΟ.Κ.), είτε απεμπολώντας πάγιες θέσεις τους (βλέπε Ν.Δ.), να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους και να δημιουργήσουν καινούρια πελατεία. Οι ομαδοποιήσεις και τα κομματίδια που δημιουργούνται είναι πολλά, τα περισσότερα εκ των οποίων γραφικά και με ελάχιστη απήχηση. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Υπάρχουν «μικρά» κόμματα, με σοβαρές θέσεις, τα οποία ταυτίζονται σε πολλά, αλλά βαδίζουν μοναχικό δρόμο. 

Πεποίθησή μας είναι ότι μια ενωτική προσπάθεια είναι πλέον απαραίτητη. Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι τα κόμματα αυτά τα χωρίζουν πολλά. Τους απαντάμε πως αυτήν την χρονική στιγμή δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε αυτά που μας χωρίζουν, γιατί απλούστατα χανόμαστε. Κινδυνεύει ακόμα και η ίδια μας η υπόσταση ως έθνος. Θα πρέπει να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Και αυτά, νομίζουμε ότι πλέον, είναι ξεκάθαρα. Είναι η διάσωση του έθνους μας, η άμυνα στον πόλεμο που γίνεται στην Ορθοδοξία και η διατήρηση της οικογένειας με τη μορφή που ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι η υποβάθμιση της Παιδείας, η διατήρηση των ταυτοτικών μας στοιχείων, η ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Είναι η ορθή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η πραγματική επανίδρυση του κράτους, η κοινωνική δικαιοσύνη, η στήριξη της μεσαίας τάξης και των Ελλήνων παραγωγών. Τέλος, είναι η αντίσταση στον αφελληνισμό, σε κάθε ιδεοληπτικό δικαιωματισμό και στην πολιτική ορθότητα.

Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε με αυτό το κείμενο είναι μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη. ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Τα κόμματα/ κινήματα/ παρατάξεις στα οποία αναφερόμαστε, κατά σειρά παρουσίας τους στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι τα εξής:

«ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΔΗΝ»: Εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μια δεξαμενή σκέψης που διέσχισε έναν μεγάλο δρόμο, από την εξωκοινοβουλευτική έως την λεγόμενη «Πατριωτική Αριστερά». Οι πολιτικές αναλύσεις του επικεφαλής του κινήματος Γιώργου Καραμπελιά είναι καίριες και εύστοχες, οι εκδόσεις του σημαντικές, με αξιόλογους αρθρογράφους και αρκετούς αναγνώστες και η πολιτική θεωρία που παράγει τόσα χρόνια αξιοπρόσεκτη. Από το σημείο αυτό μέχρι να μετατραπεί σε σχήμα που θα συμμετέχει στις εκλογές υπάρχει απόσταση. Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται η πολλές φορές απολογητική στάση που τηρεί ως προς τους παλιούς «συντρόφους». Όταν αντιληφθούν ότι το ακροατήριο που απευθύνονται είναι διαφορετικό, θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα. Διαθέτει ικανά στελέχη σε όλο το ηλικιακό φάσμα και έχει επαφές σε πολλά μέρη της Ελλάδας.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Είναι οι αυτοαποκαλούμενοι «συνεχιστές του Καποδίστρια». Άνθρωποι θρησκευόμενοι, με σοβαρό προφίλ, με πολιτικό ήθος, αλλά με αρκετά στεγανά ως κόμμα. Μαζί με τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας είναι οι μόνοι που έχουν εκλογική εμπειρία, και μάλιστα την μεγαλύτερη, χωρίς να έχουν να επιδείξουν κάποια αξιοπρόσεκτη εκλογική επιτυχία. Θεωρούσαν δεδομένο ότι θα τους στηρίξει ένα μεγάλο μέρος του κλήρου, κάτι το οποίο δεν έγινε. Διατηρούν γραφεία και πυρήνες σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας και ολιγάριθμη κομματική νεολαία.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Κόμμα που ιδρύθηκε από απόστρατους. Και αυτού του κόμματος η εκλογική παρουσία δεν είχε αποτέλεσμα. Μετά την αποχώρηση κάποιων στελεχών παρέμειναν ανενεργοί, ενώ τελευταία παρουσιάζονται πιο δραστήριοι, αλλά χωρίς ιδιαίτερη απήχηση. Δεν διαθέτουν νεολαία και στελέχη σε άλλες πόλεις εκτός της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη παρουσία στρατιωτικών στο κόμμα προσδίδει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θετικά όπως η οργανωτικές δομές και αρνητικά όπως η εμμονική μονοθεματικότητα και ένας υφέρπων ελιτισμός.

ΚΟΜΜΑ «ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ»: Είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Η πρώτη του εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα συγκέντρωσε πολύ κόσμο, αλλά η συνέχεια ήταν απογοητευτική αφού η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης κρίθηκε αποτυχημένη. Το θετικό είναι ότι αναπτύσσει πυρήνες σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει ευρεία αποδοχή στα κοινωνικά δίκτυα. Στα αρνητικά, ότι δεν έχει ακόμα δημοσκοπικό αποτύπωμα και ότι το ενδιαφέρον του κόμματος αρκετές φορές περιορίζεται στην επίθεση στο παρελθόν της Αριστεράς και στον Μητσοτάκη. Σφάλμα, κατ’ εμάς, η ονομασία ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ που περιορίζει και περιχαρακώνει. Πολλές φορές το κόμμα χαρακτηρίζεται από την ακραία φρασεολογία που χρησιμοποιεί, χωρίς να έχει απαραίτητα ακραίες τοποθετήσεις. Διαθέτει τομέα νεολαίας που παρουσιάζει μια δυναμική.

ΚΟΜΜΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ»: Το πιο πρόσφατα ιδρυθέν κόμμα. Παρά τους λίγους μήνες ζωής που έχει αποκτά μια δυναμική ιδιαίτερα σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Η πρώτη εικόνα των στελεχών είναι θετική. Φαίνεται ότι αποτελείται από σοβαρούς ανθρώπους, που δεν είχαν προηγούμενη ενασχόληση με τα πολιτικά. Δεν έχουμε δει δείγματα συγκρότησης νεολαίας, ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές στην Ορθοδοξία, χωρίς να την ταυτίζουν με το κόμμα όπως η «Κοινωνία».

Παρουσιάσαμε συνοπτικά τους πολιτικούς σχηματισμούς που πιστεύουμε ότι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκλογικής συμπόρευσης. Τα στελέχη όλων των προαναφερθέντων σχηματισμών πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων χωρίς κρυφές ατζέντες και προκαταλήψεις. Ας μην γελιόμαστε, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Παρόλο που πολλοί από τους συμμετέχοντες σ’ αυτά τα κόμματα έχουν κάποιο πολιτικό παρελθόν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το κοινό μέλλον. Η ειλικρίνεια των προθέσεων θα διασώσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Και αν είναι δύσκολο σε κάποιους να αφήσουν τα καπετανάτα τους και τις πρωτοκαθεδρίες, τότε ας είναι υπόλογοι και ας αντιληφθούν πόσο βλάπτουν οι μικροεγωισμοί τους. Και αν είναι τόσες οι διαφορές που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ευρύτερη συνεργασία και σε κοινή γραμμή για μια σειρά θεμάτων, ας είναι μόνο εκλογική η συνεργασία. Ας καθορίσουν έναν άξονα με κάποια βασικά ζητήματα που μπορούν να συμφωνήσουν για να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές και ας χωρίσουν τους δρόμους τους μετά. Ακόμα και αν κάποιος ή κάποιοι διαφωνήσουν, ας προχωρήσουν οι υπόλοιποι. Πάλι θετικό θα είναι το πρόσημο.
Υπό συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ηρεμίας, θα προτείναμε οι ζυμώσεις αυτές να γίνουν σε πιο σταθερές βάσεις και οι διεργασίες να διαρκέσουν περισσότερο. Όμως, δυστυχώς οι εξελίξεις μας προσπερνούν και πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα όλα τα στάδια τα οποία απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα. Σ’ αυτήν την εποχή με τις τεράστιες πολιτικές αλλαγές και με τον ξεπεσμό στον οποίο που έχουμε περιέλθει, με την σαρωτική και πολυεπίπεδη κρίση την οποία βιώνουμε, είναι αδήριτη ανάγκη η ταχύτατη συγκρότηση ενός πατριωτικού πολιτικού υποκειμένου. Είναι ώρα των υπερβάσεων και των αποφάσεων. Ο καθένας από το μετερίζι του μπορεί να βοηθήσει και να εργαστεί γι’ αυτήν την εκλογική συμμαχία. Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ!

Ελπίζουμε η πρότασή μας να φτάσει στα «στρατηγεία» και των πέντε κομμάτων και να τύχει θετικής ανταπόκρισης. Να σημειώσουμε ότι δεν υπογράφουμε «επώνυμα» το κείμενο για να μην γίνει προσπάθεια ταύτισής μας με τον ένα ή τον άλλο φορέα.
ΤΟΛΜΕΙΣΤΕ. ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: