Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης στην Σκύδρα


1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης 
και Ιστορίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) Πέλλας. 

Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και προβληματισμού γύρω από την διαφύλαξη της αυθεντικής Μακεδονικής Παράδοσης, που ξεκίνησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) από τον Δεκέμβριο του 2016 με αντίστοιχες εκδηλώσεις στους Νομούς Σερρών και Δράμας και οι οποίες ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία και θεματολογία σ’ αυτόν τον πρώτο κύκλο. Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 ακολούθησε η εκδήλωση του Νομού Ημαθίας και τα Συμπόσια θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους Νομούς της Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση της Σκύδρας παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι: Σκύδρας κα Κατερ. Ιγνατιάδου, Έδεσσας κος Δημ. Γιάννου και Αριδαίας κος Δημ. Μπίνος, που χαιρέτησαν με επαινετικά λόγια αυτήν την πρωτοβουλία της ΠΟΠΣΜ, καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κα Μαρ. Ζωγράφου. 

Στην υπερπλήρη αίθουσα της εκδήλωσης συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, χοροδιδάσκαλοι, αλλά και απλοί πολίτες με πολιτισμικά ενδιαφέροντα. 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κος Δημ. Ευαγγελίδης, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΜ κο Γιώργο Τάτσιο να λάβει τον λόγο με την εισήγηση «Η ΠΟΠΣΜ ως θεματοφύλακας της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης». 

Ο κ. Τάτσιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης και της πορείας της ΠΟΠΣΜ μέχρι σήμερα, η οποία ξεκίνησε το 2014 με 21 Συλλόγους και αριθμεί πλέον 70 μέλη, ενώ συνεχίζονται η εισροή και νέων αιτήσεων, ποιοι Σύλλογοι μπορούν να γίνουν μέλη της, στην διοικητική της διάρθρωση, στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την επιδίωξη ίδρυσης Έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας, στην μεγαλειώδη εκδήλωση στο Καυτανζόγλειο με την συμμετοχή 145 Συλλόγων και 3200 χορευτών τον Απρίλιο του 2016, καθώς και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 2017. 

Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε θέματα ξενόφερτων στοιχείων στη Μακεδονική Παράδοση, αναφέροντας ως παράδειγμα το ανύπαρκτο «έθιμο» ΜΕΤΣΚΕΣ (αρκούδες), το οποίο εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια ξαφνικά στην Έδεσσα και για το οποίο ουδεμία μαρτυρία υπήρχε, αλλά και ουδείς ηλικιωμένος κάτοικος της Έδεσσας θυμόταν. 

Καυτηρίασε τα εισαγόμενα τραγούδια που παίζουν και τραγουδούν κάποια συγκροτήματα νεαρών μουσικών στην κατασκευασμένη Σκοπιανή γλώσσα, τα οποία ΔΕΝ καταλαβαίνουν οι παλαιότεροι ομιλητές και καλοί γνώστες των τοπικών ιδιωμάτων διότι είναι εντελώς διαφορετικά. Τόνισε ότι η γλώσσα δεν αποτελεί κριτήριο που προσδιορίζει την εθνική συνείδηση και κάλεσε τους γηγενείς Μακεδόνες να μην παρασύρονται από τα ξένα κέντρα που επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη Μακεδονική από την ευρύτερη Ελληνική Παράδοση. Τέλος απηύθυνε γενικό κάλεσμα προς τους χοροδιδασκάλους, αλλά και προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων να συστρατευτούν με την ΠΟΠΣΜ στην προσπάθεια διατήρησης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαιρετικά διαφωτιστικής ομιλίας του Προέδρου, ζητήθηκε από όσες/όσους επιθυμούν από το ακροατήριο να τοποθετηθούν. Αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση μιας χοροδιδασκάλου, εκπροσώπου Συλλόγου, η οποία αφού κατανάλωσε αρκετό χρόνο αναφερόμενη στην προσφορά της και το έργο της, υποστήριξε κάποιες θέσεις που προκάλεσαν τον εκνευρισμό των ακροατών, αλλά οι απαντήσεις των κ.κ. Καργατζή, Μήτσκα και Παπαλαζάρου υπήρξαν αποστομωτικές, όπως και η συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ, ο οποίος έθεσε τα πράγματα στην σωστή τους βάση.

Ακολούθησε η κα Καλλ. Πανοπούλου, επίκουρος Καθηγήτρια στο ΤΕΦΑΑ Σερρών, η οποία διάβασε την εισήγησή της με θέμα «Παράλληλες Παραδόσεις: από τη βίωση στη διδασκαλία του χορού» θέτοντας πολλούς προβληματισμούς και ακολούθησε η εισήγηση της κας Στ. Δούκα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ με το ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα «Η συνεισφορά του ελληνικού παραδοσιακού χορού ως δραστηριότητα αναψυχής στην ποιότητα ζωής ατόμων ειδικών πληθυσμών», παρουσιάζοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν τις θετικές επιπτώσεις των παραδοσιακών ελληνικών χορών σε ένα πλήθος παθήσεων. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική παρουσίαση από τον κο Ηλία Ιακωβάκη, υπεύθυνου του Τμ. Λαογραφίας του Φ.Σ. Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και τις κυρίες του Συλλόγου, της αστικής φορεσιάς της Έδεσσας, με το ιστορικό της, τις ονομασίες των διαφόρων μερών της φορεσιάς κλπ και η οποία καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρισταμένους, που ευχήθηκαν αυτές οι πρωτοβουλίες της ΠΟΠΣΜ να συνεχιστούν.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μακεδονικό γλέντι στα Σεβαστιανά, με την παρουσία της Βουλευτού Πέλλας κα Θεοδώρας Τζάκρη, όπου η ορχήστρα Γρηγόρη Σταφυλά, σε μεγάλη φόρμα, παρέσερνε διαρκώς τους συμμετέχοντες στην πίστα και μεταξύ αυτών την κα Τζάκρη, η οποία επέδειξε εξαιρετικές χορευτικές ικανότητες, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «επιτέλους ένα σπουδαίο μακεδονικό γλέντι».




Δεν υπάρχουν σχόλια: